7 effecten van sociaal drinken

Je weet natuurlijk al dat overmatig drinken kan zorgen voor dehydratatie, misselijkheid en zelfs depressieve gevoelens. Om naar maar te zwijgen van die vreselijke kater die jaar na jaar erger lijkt te worden. Gelukkig drink jij enkel gezellig met je vriendinnen, en dat kan geen kwaad. Of toch wel?

Jawel hoor, ook sociaal drinken kan heel wat negatieve gevolgen hebben. Beter opletten dus, volgende keer als je met vriendinnen cocktails gaat drinken. Dit zijn 7 effecten die je echt niet wilt.

1. Hartritmestoornissen

Volgens hartchirurg Dr. David Gruener kan overmatig drinken voor een bepaalde gelegenheid hartritmestoornissen veroorzaken. Zeker als je normaal niet drinkt, moet je voorzichtig zijn. “Alcohol verstoort ons mechanisme dat ons hart consistent en op hetzelfde ritme laat kloppen. Doe je regelmatig aan binge drinking, dan kan het zelfs permanente hartritmestoornissen veroorzaken. Altijd met mate dus!

2. Vruchtbaarheidsproblemen

Vooral mannen nemen dit beter serieus, want overmatige alcoholconsumptie kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken, maar ook andere seksuele problemen. Denk maar aan erectiestoornissen of niet kunnen klaarkomen. Proberen jullie zwanger te worden? Probeer je alcoholgebruik alvast terug te schroeven.

3. Een vette lever

Helaas is een vette lever letterlijk te nemen en helaas hebben vooral vrouwen er last van. Wanneer vrouwen te vaak te veel drinken, kan er vet opbouwen in de lever. Een beetje vet is normaal, maar het zou niet meer mogen zijn dan 5 à 10%. Een vette lever komt meestal vooral bij mensen die regelmatig grote hoeveelheden drinken. Moeheid is een belangrijk symptoom. Volledig stoppen met drinken zou de aandoening kunnen terugdraaien als het niet te ver gevorderd is.

4. Artritis

Alcohol verhoogt de kans op ontstekingen in je lichaam. Daarom is de kans veel groter om artritis te krijgen als je veel alcohol drinkt. (In de volksmond ook wel eens ‘pootje’ genoemd.) Artritis kan vreselijke pijn in de gewrichten veroorzaken. De pijn van artritispatiënten kan nog eens veel erger worden als ze alcohol drinken. Als de hoeveelheid verschillend van persoon tot persoon.

5. Hormoonschommelingen

Hormonen zijn zó veelbepalend voor ons lichaam. Ze beïnvloeden onder andere seks, ontstekingen, immuniteit, de bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Alcohol kan die hormoonhuishouding in de war sturen en dat zorgen dat je bloedsuikerspiegel veel te laag is. En een te lage bloedsuiker veroorzaakt sugar cravings en nood aan koolhydraten. Een van de belangrijke redenen waarom alcohol zo slecht voor je lijn is dus. Geen wonder dat zowat ieder dieet aanraadt om zo weinig mogelijk alcohol te drinken.

6. Brandend maagzuur

Zure oprispingen ontstaan wanneer het zuur in je maag omhoog komt in de slokdarm. Dit kan een vervelend zuur gevoel en zelfs maag- en slokdarmontstekingen veroorzaken.

7. Huidproblemen

Alcohol dehydrateert je en dat doet niets goeds voor je huid. Integendeel zelfs, bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis kunnen ergen worden als je alcohol drinkt. Maar ook puistjes en andere onzuiverheden kunnen veroorzaakt worden door alcohol.

Meer over alcohol:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content