Home Gezond 7 regels over diëten en gezondheid die (gelukkig) niet waar zijn

7 regels over diëten en gezondheid die (gelukkig) niet waar zijn

7 regels over diëten en gezondheid die (gelukkig) niet waar zijn

Het aantal dieetregels dat je online vindt is ontelbaar, maar daarom zijn ze niet altijd waar. Wij nuanceren enkele hardnekkige mythes. 

1. Je schrapt best pasta en brood van je menu

Er is veel discussie geweest over het al dan niet eten van pasta, brood of aardappelen. Mensen die brood goed kunnen verdragen en graag brood eten kunnen dat blijven doen, maar als ze op hun gezondheid letten, kiezen ze best voor volkorenbrood, daarin zitten de meeste vezels. Kies ook voor een zo zwaar mogelijk brood, dat wijst immers op volle granen en toevoegingen van zaden, eventueel noten. Houd echter in gedachten dan in havermout en fruit nog veel meer vezels zitten, en dat niets zo gezond is als afwisseling! Daarnaast zijn er heel wat mensen die hoge insulinepieken krijgen van brood, of slecht reageren op gluten. Zij hebben er zeker deugd van om veel minder (snelle) koolhydraten te eten. Hoeveel calorieën je binnenkrijgt, hangt natuurlijk ook af van wat je bij je koolhydraten eet. Kies voor lichte sauzen, veel groenten en mager broodbeleg. Inspiratie nodig? Hier vind je origineel en gezond broodbeleg.

2. Je mag niet meer op restaurant

Toegegeven, op restaurant gaan kan negatieve gevolgen hebben voor je dieet. Iedere dag uiteten is dus niet zo'n goed idee. Maar zelfs als je enkele kilo's kwijt wilt, kun je perfect op restaurant. Maak gewoon de juiste keuzes. Hier lees je hoe je dat doet.

3. Je volgt best een strenge detox om je lichaam te zuiveren

Een maand leven op groentesapjes en water? Gelukkig niet nodig. Je lichaam is ervoor gemaakt om zichzelf te zuiveren. Wat wel belangrijk is? Gezond eten en voldoende bewegen. Wil je gaan joggen? Hier lees je 5 dingen die je moet weten.

4. Je moet minstens 3 keer per week intensief sporten

Beweging is gezond, dat moeten we je niet meer vertellen. Maar het is belangrijk dat je sport op je eigen niveau en tempo. Bovendien is het belangrijk om iedere dag minstens een half uur te bewegen. Kleine dingen kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder en werk wat meer in de tuin. Wist je trouwens dat je met wandelen heel wat meer calorieën verbrand dan je denkt? Hier lees je er meer over. Nodig dus je vriendinnen uit voor een gezellige wandeltocht. 

5. Enkel nog fruit of groenten als tussendoortjes

Snoep gezond, eet een appel. Je kent het oude spreekwoord wel. Een stuk fruit is op zich een gezond idee. Maar je kan perfect variëren en lekkere tussendoortjes eten, ook al wil je op je lijn letten. Hier vind je bijvoorbeeld 15 snacks die minder dan 100 calorieën bevatten. Smakelijk! 

6. Je mag niet eten na 8 uur 's avonds

Volgens veel diëten val je af als je niets meer na 20.00 uur eet. Maar 's avonds eten hoeft geen probleem te zijn. Wat je wel best doet? Eten met regelmaat, iedere dag rond hetzelfde uur eten dus. En bewust zijn van wat je eet, eet je om 8 uur 's avonds iets gezonds zoals een stuk fruit, is er geen probleem. Kies je voor chips, bitterballen of een pizza, dan kun je natuurlijk wel verwachten dat de weegschaal tegenpruttelt. Krijg jij net honger na het eten van een appel? Probeer dan zeker dit trucje.

7. Je mag geen vetten eten

Vetten bevatten inderdaad heel wat calorieën. Toch zijn ze essentieel voor je lichaam. Ze bevorderen je spijsvertering, helpen bij de opbouw van je spieren en zijn broodnodig voor je afweersysteem. Zet ze dus dagelijks op je menu. Hier vind je vetten die écht gezond zijn.

Ben je op dieet? Hier ontdek je hoeveel kilo's je kwijt moet raken vooraleer ook je omgeving je voortuigang ziet.

 

Lees ook: 

Dit ingrediënt verdriedubbelt je vetverbranding

9 verborgen dikmakers die je best met mate eet

Campagne toont gruwelijke gevolgen van diabetes