8 x zo overleef je de semptemberrush en hou je dat vakantiegevoel wat langer vast

1 september: de kids terug naar school en de vakantie is nu officieel voorbij. Al die ballen in de lucht en houden en zelf ook nog het hoofd koel houden? Geen sinecure. Dit jaar liever geen septemberrush: dankzij deze tips overleef je september zonder stress én hou je dat vakantiegevoel wat langer vast.

1. Zorg voor een goede planning

Alles begint met een goede planning: leg visueel vast wat er allemaal op het programma staat. Kinderen – maar ook volwassenen – hebben veel aan structuur. Zorg dat iedereen weet wanneer het tijd is om op te staan, te ontbijten en te vertrekken. Maak tijd om de planning rustig te bespreken, betrek je kinderen hier bij.

2. Bouw voldoende me time in

Je kunt pas kalm en gestructureerd te werk gaan als je niet als een kip zonder kop rondrent. Bouw daarom bewust tijd voor jezelf in je agenda in. Een goed boek lezen, een bad nemen of een uurtje yoga... Je vult zelf in hoe je dat uur om te landen graag besteedt.

3. Plan je maaltijden voor een week

‘Wat eten we vandaag?’, die vraag krijg je waarschijnlijk ook de hele tijd. Door een avond in de week even rustig neer te zitten en een planning en boodschappenlijstje op te stellen, hoe je maar één keer per week naar de winkel en kun je meteen op je planning kijken als je kinderen de vraag weer stellen. Hou je graag dat vakantiegevoel wat langer vast? Zet eens wat vaker die gerechten van je vorige vakantiebestemming op het menu.

4. Besteed minder tijd online

Te weinig tijd? Ga eens voor jezelf na hoeveel tijd je gemiddeld spendeert aan het scrollen door Instagram, het bekijken van online shops of het lezen van onnuttige facebookberichten. Best veel? Je bent niet alleen. Op reis leef je harder in het moment en leg je je telefoon al eens sneller aan de kant, probeer het ook eens in het dagelijkse leven. Een digitale detox bespaart je tijd, zorgt voor meer rust in je hoofd en doet je niet geloven dat al die andere ouders met perfecte plaatjes op Instagram het wél allemaal onder controle hebben.

5. Durf neen te zeggen

Die ene barbecue bij vrienden of dat extra familiebezoek... De weekends zijn al snel goed vol. Hou je graag het hoofd boven water in september, voorzie dan lege momenten voor impulsieve beslissingen, uitgestelde huishoudelijke taken of een rustige dag op de sofa. Zeg dus gerust nee tegen de zoveelste uitnodiging, je hebt al genoeg ballen in de lucht te houden, en als je het uitlegt begrijpen je familie en vrienden het heus!

6. Maak tijd voor een babbel

De kans dat je kinderen weinig vertellen over hun schooldag is reëel. Pushen heeft weinig zin, maar het is zeker nuttig om wat tijd uit te trekken om rustig te babbelen met je kinderen en te vragen hoe het met hen gaat. Heb belangstelling voor wat ze vertellen.

7. Zorg voor een rustige sfeer in huis

Zelf heel opgejaagd? Je kinderen pikken dat op. Zorg daarom voor een rustige sfeer in huis. Een lekker huisparfum met lavendel of een goede playlist met zomerse nummers doen wonderen om je even terug op vakantie te wanen of op zijn minst rust te ervaren.

8. Wees vooral niet te streng voor jezelf

Zelfs de beste planners en meest georganiseerde mensen weten dat er stressvolle ochtenden zijn waarbij je moet hollen om alles gebolwerkt te krijgen, en kennen net zoals jij momenten waarop hun hartslag de hoogte in schiet van de stress. Wees vooral niet te streng, bekijk hoe je dat plannen volgende keer nog beter kunt aanpakken en laat los.

Visueel plannen

Visueel plannen

Visueel plannen

De start van een nieuw schooljaar komt iedere jaar opnieuw met drukte. En dan is er je eigen werk nog. Een notitieboek of bulletjournal voor jezelf is onmisbaar om niets te vergeten.

Notitieboek – Succesplanner – € 24,95

Even helemaal afsluiten...

Even helemaal afsluiten...

Even helemaal afsluiten...

Met Storytel luister je jouw favoriete boeken terwijl je met andere taken bezig bent. Je vindt meer dan 250.000 boeken in één app, en kiest zelf of je luistert naar een ingesproken boek of dat je toch liever leest. Want naast een abonnement voor luisterboeken heeft Storytel nu ook een reader om je favoriete boeken on- of offline te lezen en luisteren.

Storytel luisterboeken – lezen en luisteren voor € 12,99 per maand, Storytel reader – Exclusief verkrijgbaar bij Coolblue – € 129

Italiaans koken like a pro

Italiaans koken like a pro

Italiaans koken like a pro

Terug even die reis naar Italië oproepen? In dit kookboek van de Antwerpse Luna Trapani vind je de lekkerste Italiaanse gerechten in een gezond jasje. Vegan Italiaanse balletjes iemand? De kinderen zullen juichen.

Vegetalia – Luna Trapani – Uitgeverij Terra – € 26,99

Kleurrijk plannen voor de hele familie

Kleurrijk plannen voor de hele familie

Kleurrijk plannen voor de hele familie

Plannen is zoveel leuker met de kleurrijke planner van illustratrice Eva Mouton. Er zijn genoeg vakjes voor ieder gezinslid en met de kleurrijke stickers is het extra leuk voor de kids én zorg je niet enkel voor structuur, maar maak je er een waar kunstwerk van.

Eva’s familieplanner – Eva Mouton – Uitgeverij Borgheroff & Lamberigts – € 19,99

Plannen voor leerkrachten

Plannen voor leerkrachten

Plannen voor leerkrachten

Leerkracht? Nog uitdagender om al die uren in te plannen. De agenda van cartoonist Arnoleon is helemaal op maat van leerkrachten (hij was er zelf eentje), en bevat naast mopjes ook ruimte om de grappigste uitspraken van leerlingen te noteren.

Arnoleon schoolagenda – Uitgeverij Pelckmans – €20

Meer tips voor september:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content