9 tips tegen een slechte adem

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem, gelukkig bestaan er allerlei manieren om dat te vermijden. Wij geven alvast 9 tips voor een frisse adem.

Zo'n 40 procent van de bevolking heeft regelmatig last van een slechte adem of halitose. Dankzij deze tips geraak je van je vervelende probleem verlost. 

1. Drink voldoende water

Als je speekselklieren onvoldoende werken, krijg je een droge mond, een van de oorzaken van een slechte adem. Drink daarom voldoende water. Je spoelt als het ware de bacteriën uit je mond. Water drinken heeft bovendien nog heel wat andere positieve gevolgen. Hier lees je wat anderhalve liter water drinken per dag met je lichaam doet.

2. Poetsen, flossen, schrapen

In 80% van de gevallen heeft een slechte adem een oorzaak binnen het lichaam, slechts in 20% van de gevallen is het te wijten aan voedingsstoffen als knoflook of uien. Daarom is het belangrijk jezelf goed te verzorgen. Begin alvast met minstens 2 keer per dag je tanden te poetsen. Veel bacteriën bevinden zich tussen de tanden of aan het uiteinde van de tong. Floss daarom ook dagelijks en schraap je tong. 

3. Stop met roken

Een rokersadem kan je enkel vermijden door te stoppen met roken. Zowel voor je gezondheid, je adem als je portefeuille, doe je er goed aan sigaretten achterwege te laten. Geen idee hoe je er aan moet beginnen? Neem contact op met een dokter. 

4. Vermijd sterk ruikende voedingsstoffen

Ajuinen of knoflook kan je best mijden. Maar ook met alcohol, koffie of kazen ben je best voorzichtig. Sterk geurende voedingsmiddelen zorgen voor zwavelverbindingen in je lichaam, die gaan ruiken in je adem. Een keer als ze uit je lichaam zijn, is het probleem opgelost, maar dat kan zeker 2 dagen duren. Toch te veel gedronken en nu een zwaar hoofd? Probeer dat dit drankje tegen een kater.

5. Ontbijt iedere dag

Niet ontbijten heeft een negatief effect op je gezondheid, maar ook voor je adem is het belangrijk. Vandaar ook de ochtendadem, als je nog niets hebt gegeten. Start je dag met een goed ontbijt en eet minstens 3 maaltijden per dag. Ontbijtinspiratie nodig? Hier vind je 3 tips.

6. Kauw op peterselie

Mondspoelwaters, muntjes of kauwgom hebben maar een tijdelijke werking. Wil je op iets knabbelen? Dan liever op een takje peterselie, ook een muntblaadje kan helpen. Ze doden de bacteriën. 

7. Gorgelen met zoutwater

Gorgelen met lauw zoutwater is een goed alternatief voor mondwaters die je koopt in de supermarkt. Zout kan de bacteriën doden en het gorgelen zorgt ervoor dat etensresten, die blijven hangen in je mond, wegspoelen.

8. Ga naar de tandarts

Een slechte adem kan ook te wijten zijn aan een tandvleesontsteking of problemen in je mond. Ga dus naar een tandarts voor een grondig onderzoek van je gebit. 

9. Op ademgeurconsultatie

Is je ademprobleem hardnekkig? Maak dan een afspraak voor een ademgeurconsultatie in het UZ Leuven. Een arts start met vragen over je gezondheid en hygiënegewoonten. Daarnaast word je mond onderzocht en je medicijnengebruik onder de loep genomen. Is er een onderliggend probleem, dan stuurt de arts je door naar een neus-, keel- en oorarts of een gastro-enteroloog.

Lees ook: 

Dit doet te weinig slaap met je lichaam

Deze vetten zijn écht gezond

5 kapsels om vet haar te verdoezelen

Partner Content

Gesponsorde content