Charlotte slaapt al jaren slecht: “Soms slaap ik letterlijk een hele nacht niet”

Charlotte (26) is in de fleur van haar leven: ze is gelukkig, spaart voor een eigen woning, sport bijna dagelijks en eet gezond. Toch heeft ze één gezondheidsprobleem dat haar dwarszit: ze slaapt slecht. “Er zijn nachten dat ik letterlijk geen oog toedoe en mij wat lig te vervelen.”

“Als kind was ik een goede slaper, en stelde me zelfs nooit vragen bij mijn nachtrust. Mijn problemen startten zo’n vier jaar geleden, ik had een kotgenoot die ’s nachts veel lawaai maakte en schoot regelmatig wakker. Het werd erger toen ik erover begon te piekeren: ‘ik ga morgen moe zijn tijdens de les’ en ‘ik ga niet kunnen slapen’, waren enkele gedachten die mij letterlijk wakker hielden.

“Het is zo frustrerend: ik ben de hele dag moe en ’s avonds lijk ik opeens klaarwakker”

Sommige nachten viel ik toch in slaap, maar er zijn nachten geweest dat ik de hele nacht wakker was en geen blijf wist met mezelf. Ik tokkelde dan wat op mijn gsm, nam een douche of maakte een wandeling. Maar niets leek te helpen. Ik heb nochtans hulpmiddeltjes geprobeerd: ik kocht een boek om beter te slapen of las over een wondere slaapmat, maar het hielp niet. En van die apps om je rustig te maken, leek ik net helemaal zenuwachtig te worden.

Hoewel er betere en slechtere periodes zijn, is het probleem nooit meer volledig verdwenen. Het is combinatie van niet kunnen inslapen, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen. Het is onbeschrijflijk frustrerend als je je doodop voelt, maar de slaap niet kunt vatten. Bovendien spelen dan de piekergedachten op, en als je ’s nachts alleen bent met je gedachten, lijken problemen veel groter dan overdag. En de idee dat ik de dag erna belabberd zal zijn, zorgt voor meer stress en druk, waardoor het nog moeilijker is om in te slapen.

“Als ik ’s nachts alleen ben met mijn gedachten, lijken problemen veel groter dan overdag”

Ik praat niet vaak over mijn slaapproblemen. Mijn collega’s hebben het weleens opgemerkt, maar hebben er gelukkig begrip voor. En daar ben ik dankbaar voor, want ik krijg niet alleen last van prikkelende ogen of hoofdpijn, ik kan me ook slecht concentreren en ben prikkelbaar. Soms heb ik letterlijk moeite om mijn ogen op te houden, laat staan me te focussen op mijn werk.

Sinds kort neem ik af en toe een slaappilletje, dat helpt me om in te slapen of door te slapen als ik ’s nachts wakker wordt. Ik weet wel dat het niet erg gezond is, maar het helpt mij. Uiteraard weet ik wel dat ik beter naar een psycholoog zou stappen, maar ik weet niet zeker of het zou helpen. Bovendien spaar ik hard voor mijn toekomst en mijn eigen huis. En eerlijk: zo’n doos pillen kost één euro terwijl een bezoek aan de psycholoog al gauw 50 euro kost. Ik wil met dit artikel niet klagen of zeuren, maar eerder lotgenoten een hart onder de riem steken. En er is wel iets dat ik zou willen meegeven: politiekers, zorg dat psychologen beter worden terugbetaald. Niet kunnen slapen of andere psychische kwetsbaarheden zijn ziektes als een ander, en hebben een grotere impact dan je denkt.”

 

Ontdek hier slaaptips van experten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content