Daarom kom je gemakkelijk bij als je ouder wordt

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker die kilo’s er van af vliegen. Dat heeft niets te maken met je eetgewoontes, de afname van je spiermassa is de boosdoener.

De kans bestaat dat je er een minder actieve levensstijl op nahoudt – bijvoorbeeld omdat je op pensioen bent en minder beweegt of omdat je de sportlessen hebt ingeruild voor minder vermoeiende activiteiten. Maar ook stress, een slaaptekort en veranderingen in je hormonen zijn belangrijke oorzaken van enkele kilo’s extra.

Minder spieren

Toch is de belangrijkste oorzaak dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt. En dat maakt dan weer dat je metabolisme trager is. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt in rust. Je spiermassa neemt langzaamaan af vanaf je dertigste en dat proces versnelt zelfs vanaf je veertigste. Je gaat dus liever actief aan de slag om je spiermassa te behouden door meer te sporten.

Gewichten

Natuurlijk is het wel belangrijk de juiste (lees: spieropbouwende) activiteiten te kiezen. Sport daarom minstens twee keer per week met gewichtjes en bouw het gewicht langzaam op. Ook zwemmen of dansen zijn prima sporten om spieren op te bouwen. Zorg daarnaast voor voldoende nachtrust en een gezond dieet, rijk aan proteïnen. Tenslotte zorg je ook best dat je stress beperkt en dagelijks voldoende water drinkt.

 

Meer over je gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content