Je bent gezellig aan het genieten van een barbecue, een ijsje of een heerlijk glaasje rosé, en daar zijn ze weer: die ellendige wespen. Maar waarom komen ze eigenlijk op je af?

Kans is groot dat ze op je eten of drankje afkomen. Want wespen voeden zich net als ons met eiwitten en suiker. Eiwitten halen ze vooral graag uit vlees. Die voeren ze aan de larven in het nest, na het voeren geven de larven een zoete stof af waarmee de wespen zich voeden.

In augstus worden de larven groot en moeten de wespen dus zelf op zoek naar voedsel. Vandaar dat je merkt dat er vooral in augustus massaal veel wespen zijn wanneer je op terras zit met een glas of eten.

Plaag voorkomen

Let wel, wespen mogen dan wel erg vervelend zijn. Ze hebben een belangrijke functie. Ze voorkomen zelfs insectenplagen omdat ze onder andere muggen, teken en vliegen eten. Een steek is niet alleen vervelend, het lokt ook andere wespen. Want de wespen geven een gif af dat een geur afscheidt dat andere wespen alarmeert. Heb je schrik voor een steek? Blijf vooral kalm, want wespen steken enkel als ze zich bedreigd voelen. (Hier lees je nog eens hoe je een steek voorkomt.)

Nog een tip: 

Zet een bordje met wat vlees of een glaasje suikerrijke drank ergens op een paar meter van waar je zit. Op die manier zullen de wespen jou met rust laten en genieten van een drankje of maaltijd op afstand.

Meer artikels voor de zomer:

(Bron: RTL Nieuws)