Home Gezond Daarom moet je ‘s nachts vaak opstaan om te plassen

Daarom moet je ‘s nachts vaak opstaan om te plassen

Daarom moet je 's nachts vaak opstaan om te plassen

Nycturie, of ‘s nachts regelmatig moeten opstaan om te plassen is erg vervelend. Minder drinken ‘s avonds is alvast een goede oplossing, maar niet altijd voldoende. Hoe komt het eigenlijk dat je telkens je bed uit moet om te plassen?

‘s Nachts je bed uit moeten om te plassen is erg vervelend, je nachtrust wordt verstoord en daardoor ben je overdag minder uitgerust. Maar soms is het zelfs zo erg dat je meerdere keren je bed uit moet om te plassen, nycturie is de medische term daarvoor. Dit zijn mogelijke oorzaken.

Een goede nachtrust is écht noodzakelijk. Hier lees je wat er met je lichaam gebeurt als je te weinig slaapt.

Lichamelijke of psychologische oorzaken

In de eerste plaats kan het natuurlijk liggen aan wat je drinkt. Drink jij ‘s avonds nog veel water, thee of andere dranken, dan heb je natuurlijk meer kans dat je uit bed moet om te plassen. Er zijn ook heel wat lichamelijke oorzaken die aan de basis kunnen liggen van nycturie. Zo zou vaak nachtelijk plassen kunnen wijzen op nierfalen, suikerziekte of een overactieve blaas. Ook hartproblemen, (chronische) blaasontsteking of slaapapneu kunnen oorzaken zijn. Verder kun je een infectie aan je urinewegen hebben of zwakke bekkenbodemspieren hebben. Moet jij meer dan anders plassen ‘s nachts, vraag dan zeker advies aan je arts.

Maar ook je mentale gezondheid kan een invloed hebben op je plasgedrag, zo moeten piekeraars, onrustige slapers of mensen met een depressie vaker naar het toilet ‘s nachts.

Ben jij zo’n eeuwige piekeraar? Hier lees je tips van een expert om er nu écht mee te stoppen.

Dé oplossing?

In de eerste plaats is het natuurlijk aangewezen om minder te drinken. Verder kun je je bekkenbodemspieren trainen. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben nu ook een behandeling ontwikkeld die zou moeten voorkomen dat je te vaak uit bed moet ‘s nachts. Noctiva is een neusspray die je twee keer per dag moet nemen en die de urineproductie zou vertragen. Het werd alvast getest op zo’n 1000 nycturie-patiënten (mensen die minstens 2 keer per nacht moeten opstaan om te plassen) van 50 jaar of ouder. Zij moesten de spray 12 weken gebruiken en dat zorgde voor een halvering van het aantal nachtelijke toiletbezoeken voor de meeste deelnemers. Het middel wordt nu op de markt gebracht in Amerika, maar het is helaas niet voor iedere nachtplasser. Samen met een dokter moet je de symptomen en oorzaken bekijken, en dan kan het middeltje eventueel voorgeschreven worden.

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

SOURCE: Daily Mail | Gezondheidsnet