Natuurlijk kun je niet garanderen dat je nooit getroffen wordt door een ziekte. Maar alle kleine beetjes helpen. Zo is er nieuw onderzoek dat stelt dat je door enkele aanpassingen in je menu de kans op kanker of hartproblemen kunt verlagen.

‘An apple a day keeps the doctor away’, het gezegde mag dan stokoud zijn, volgens het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, blijkt dat ook te kloppen. Een appel bevat flavonoïden, antioxidanten die je ook in ander fruit vindt. Wie 500 mg flavonoïden per dag eet, blijft gezonder.

Appels, broccoli en thee

Wetenschappers aan de Edith Cowan Universiteit analyseerden gegevens een oudere studie waaraan destijds 53.048 mensen deelnamen. Ze werden vervolgens 23 jaar lang gevolgd. De wetenschappers bestudeerden nu hoeveel flavonoïden ze dagelijks aten.

Mensen die 500 mg flavonoïden consumeerden, liepen 36% minder risico om de volgende 23 jaar te sterven. Het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten zakte met 38%, dat op kanker met 36%.

Het effect is groter bij mensen die roken en minstens 2 alcoholische drankjes per dag drinken, twee gewoontes die net gelinkt worden aan ontstekingen, een hoge bloeddruk, bloedklonters en kanker. “De risico’s op een vroegtijdig overlijden verkleinen bij mensen die flavonoïden consumeren. Al maakt dat niet alles ongedaan”, vertelt hoofdauteur Nicola Bondonno. “Stoppen met roken en minder alcohol drinken, is nog altijd het best.”

500 mg flavonoïden

500 mg flavonoïden per dag consumeren, is volgens de auteur niet zo moeilijk. “Een tas thee, een appel, een sinaasappel, 100g bosbessen, en 100g broccoli, en je hebt al voldoende binnen.”

“Roken en alcohol zorgen voor schade aan je bloedvaten en ontstekingen, dat verhoogt de kans op ziektes. De flavonoïden hebben ontstekingsremmende effecten en verbeteren net de functie van de bloedvaten.”

Meer over dieet & gezond: