Nu we op het openbaar vervoer en voor de klas met z’n allen aan het mondmasker moeten, is het belangrijk om weten hoe je zo’n beschermer juist draagt. Met deze algemene richtlijnen doe je het correct.

Zo draag je jouw mondmasker veilig

Wéét: een mondmasker alleen volstaat niet om jezelf en anderen tegen virussen te beschermen. Blijf nog steeds op 1,5 meter afstand én was regelmatig je handen, ook wanneer je een masker draagt. Vermijd mensen als je jezelf ziek voelt.

  1. Was, voor je het mondmasker aanraakt, je handen met water en zeep. Hier lees je nog eens hoe dat correct moet.
  2. Neem het mondmasker enkel vast bij de lintjes of de elastiekjes, niét aan de binnen- of buitenkant.
  3. Plaats het masker eerst over de neus en bind het vervolgens vast aan de onderkant, zodat ook de mond en kin goed bedekt worden. Als er een metalen bandje is aan de neus, druk dat dan goed aan. Het masker moet zo goed mogelijk aansluiten rond je gezicht.
  4. Raak het masker niet meer aan terwijl je het draagt. Als het niet goed zit, probeer het dan enkel aan de zijkanten aan te raken en niet in het midden.
  5. Zet je mondmasker niet heel de tijd op en af. Als het écht moet: was eerst je handen vooraleer je het masker aanraakt.
  6. Haal het masker eraf door enkel de elastiekjes of lintjes aan de zijkanten vast te nemen.
  7. Drop je mondmasker in een waszakje en was na élk gebruik op minstens 60 graden. Je kan het ook 5 minuten afkoken in een pot. Laat goed drogen voor je het opnieuw gebruikt.

“Bewaar niét in je koelkast”

Bewaar je mondmasker vooral niet in de koelkast of de vriezer. Heel wat mensen denken dat de koude het virus onschadelijk maakt, maar niets is minder waar. “Het virus gaat er niet door geïnactiveerd worden en het risico bestaat dat je via je masker bepaalde voedingsmiddelen gaat besmetten“, zei viroloog Van Gucht tijdens een persconferentie.

Je masker acht uur aan een stuk dragen, is in de meeste gevallen geen probleem volgens Van Gucht. Als je het intensief gebruikt, denk aan een leerkracht die veel moet praten, is het wel aangeraden om het masker te vervangen na vier uur. Vervang zeker wanneer het mondmasker vochtig is of vuil.

Meer over mondmaskers

Openingsbeeld: Getty Images