De keto levensstijl: zo hou je het vol én blijf je het volhouden

Een dieet starten is één ding, maar volhouden is nog een ander. “Keto is geen dieet, wel een levensstijl”, vertelt Julie Van den Kerchove. Wij vroegen haar hoe je start met de keto levensstijl én hoe je het volhoudt.

 

“Ik hou eigenlijk niet van het woordje dieet. Veel mensen volgen keto om af te vallen, en daar is zeker niets mis mee, maar eigenlijk is keto gewoon een levensstijl, een gezonde manier van leven (waar je ook slank van wordt en blijft). In die zin is het zeker niet de bedoeling om een tijdje te diëten en dan je leven terug volledig om te gooien.”

3 fases

“De 3 fases helpen daar enorm bij. In de eerste fase laat je je lichaam alvast wennen aan een levensstijl zonder snelle suikers. In de tweede fase zorg je dat je lichaam in de ketogene toestand komt, en in de derde fase pas je je nieuwe, gezonde levensstijl aan je sociale leven aan. Zelf volg ik al enkele jaren een flexibele low carb levensstijl, en ik geniet nog steeds van lekker eten.”

Het keto-plan:

Keto op restaurant

Maar wat als je graag op restaurant gaat? “In de tweede fase is op restaurant gaan net iets moeilijker, gelukkig duurt die fase maar een paar weken. Daarna is het simpelweg de juiste gerechten kiezen. Als je voor de Belgische of Franse keuken kiest, staat er vaak heerlijke vis of vlees op het menu. Vervang je portie frieten of brood door een extra portie groenten en je zit goed. Zelf ben ik dol op de Griekse keuken: verse vis, salades met olijfolie en fetakaas. Maar wees vooral ook niet te streng voor jezelf: bij de Italiaan kies ik zelf meestal ook vis met een lekkere tomatensaus, maar ik durf ook al eens een stukje pizza eten, als ik daar echt zin in heb.”

Gezonde desserts

“Desserts zijn een grotere uitdaging. Wat ik zelf leuk vind: als ik bij vrienden of familie ga eten, voorzie ik zelf graag het dessert. De gastvrouw of -heer is daar vaak blij mee. En als ik op voorhand niet verklap dat het keto is, zijn andere gasten achteraf vaak aangenaam verrast.”

“Keto zal je helpen om je écht voldaan te voelen en uit de bekende ‘suiker rollercoaster’ te stappen, zodat je niet langer afhankelijk bent van zoete tussendoortjes om je energie
of je humeur op te krikken”

Wat als ik écht zin heb in brood of frietjes?

“Er zijn heerlijke alternatieven, in mijn boeken vind je recepten voor ketobrood, ketocrackers of gezonde frietjes op basis van groenten. Zelf eet ik liever niet te veel zuivel, maar als je lichaam het goed verdraagt, kun je genieten van een ketoboterham met kaas bijvoorbeeld. Het mag vooral geen streng dieet zijn, het moet op de eerste plaats genieten zijn. En als je besluit om te zondigen: geniet er dan heel bewust van, eet niet snel achter de tv of computer, maar proef iedere hap. Het is helemaal geen ramp, meer zelfs: het blijft je metabolisme uitdagen. Het 15-dagenplan of het periodiek vasten, helpt je achteraf om terug in vetverbrandingmodus te gaan.”

Lees ook: keto hoofdgerechten – 3 x lekkere en voedzame recepten

Fase 2 kan altijd opnieuw

“Fase 3 is er om je levensstijl aan te passen aan je sociale leven. Het mag dus iets flexibeler. Het is vooral een kwestie van leren luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Weet dat je altijd kunt terugrijpen naar fase 2, zie het als een detoxkuur. Na de feestdagen is het bijvoorbeeld een goed idee om even terug te keren naar fase 2.”

Hoe zit het met alcohol?

“Alcohol drink je best met mate. Al kun je wel slim kiezen: hoe puurder, hoe beter. Wodka, tequila, whiskey of gin (zonder frisdrank) zijn beter dan wijn of champagne. Wat je best vermijdt: zoete wijn en bier. Ze bevatten veel suiker.”

Wat als ik toch heb gezondigd?

Oké, je was op restaurant, de alcohol vloeide, het eten liet op zich wachten en dat brood met gezouten boter, leek zo lief naar je te lachen? Met andere woorden: je hebt gezondigd. Wat nu? “Als je het grootste deel van de tijd gezond eet, versgekookt met pure, natuurlijke ingrediënten, kan het echt geen kwaad om af en toe je vaste voedingspatroon los te laten, zoals bij een etentje buiten de deur of tijdens de feestdagen. Durf je buikgevoel te volgen en wees niet te streng voor jezelf. Het gaat vooral om genieten van lekker eten en intuïtief leren voelen wat je lichaam vraagt. Zowel het menuplanprogramma als intermittent fasting zullen je helpen om de draad na een koolhydraatrijk etentje weer op te pikken, zodat je lichaam sneller weer in vetverbrandingsmodus gaat.”

Julies praktische tips:

  • Volg de 3 fases: ook die eerste fase is essentieel, je lichaam went alvast aan de nieuwe levensstijl.
  • Wees niet te streng voor jezelf: een keer zondigen is geen drama, je kunt fase 2 altijd terug gebruiken als detoxkuur. Bovendien houd het je metabolisme alert.
  • Keto restaurant? Vraag om snelle koolhydraten, zoals pasta, rijst, aardappelen en brood, te vervangen door extra groenten. Vul die aan met een goede portie eiwitten (gevogelte, vis, ei, tofoe…) in boter of olijfolie.
  • Bij een maaltijdsalade kun je vragen om de (vaak suikerrijke) dressing te vervangen door olijfolie en wat wijnazijn of verse citroen.

vijftiendagenplan keto plan keto dieet

Wil jij het keto-dieet ook wel eens proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week legt Julie Van den Kerchove je haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met haar vijftiendagenplan en delen wij tal van recepten. Zeg maar bye bye tegen die corona-kilo’s! Alle artikels over het keto-plan kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.

Meer lezen over gezond eten en keto:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content