Vandaag is het de werelddag van het melanoom. Deze agressieve huidkanker is de vijf meest voorkomende kanker in België, en het aantal neemt zelfs toe. Niet te veel in de vlakke zon vertoeven én jezelf goed beschermen met een hoge zonnefactor en kledij, blijft de boodschap. En uiteraard moet je regelmatig zelf je vlekjes controleren. Hier lees je nog eens hoe je dat doet.

Belangrijk om weten: 90% van de huidkankers kan genezen worden als ze op tijd worden opgespoord. Zeker regelmatig checken dus!

Hoe werkt het?

Maar wat is nu juist een moedervlek? Tijdens onze zoektocht leerden we dat een moedervlek, ook wel naevus genoemd, bestaat uit vele bruin gekleurde cellen. Je vindt ze vooral terug in de huid en slijmvliesmembranen. Deze bruine cellen bepalen onze huidskleur, en of we snel een bruin kleurtje krijgen of niet.

Controleren, controleren en nog eens controleren

Jaarlijks je huid laten controleren door een dermatoloog is sterk aan te raden. Daarnaast geregeld jezelf of je partner checken op verdachte vlekjes is nog beter. Belangrijk daarbij is dat je élk plekje controleert. Zo ga je best te werk:

 1. Hoofdhuid en gezicht:
  Roep er een vriend of vriendin bij en vraag of hij/zij met een haardroger je hoofdhuid bekijkt. Zorgt voor hilarische taferelen én is effectief. Controleer ook je volledige gezicht heel aandachtig. Vergeet geen minder voor de hand liggen plaatsen zoals  je neusgaten en lippen. Ook in je mond of achter je oren kunnen er vlekjes zijn.
 2. Armen: 
  Ga voor een spiegel staan, begin bij je ellebogen en bekijk de achter- en voorkant.
 3. Handen:
  Sprijd je vingers en inspecteer je beide handen. Vergeet niet je handpalmen na te kijken.
 4. Benen: 
  Sta recht, strek je voet vooruit en leg hem op een stoel. Inspecteer de zijkanten, de voor- en achterkant, je dijen, knieën, kuiten en enkels. Gebruik hiervoor een spiegel, zo kan je alles goed zien. Vergeet ook de plaatsen tussen je tenen, voetzolen en je nagels niet!
 5. Genitale zone:
  Jups, ook daar verstoppen huidvlekjes zich. Neem je tijd en controleer nauwkeurig.
 6. Bovenlichaam:
  Bekijk je nek en je borststreek. Til je borsten op om ook onder je borstenn verdachte vlekjes op te kunnen sporen.
 7. Rug:
  Haal er een vriend of vriendin bij en vraag om je rug grondig te inspecteren. Zelf kan je het doen met een spiegel.

Waar moet je op letten?

Bekijk alle moedervlekken en vlekjes grondig. Zien ze er anders uit dan de vorige keer dat je checkte? Maak dan een afspraak met een arts of dermatoloog. Ook in de volgende gevallen maak je een afspraak.

 • Jeuk aan het oppervlak van je moedervlek
 • Je moedervlek doet pijn
 • Er komt bloed uit
 • Er staan korstjes op
 • De vorm is veranderd of hij is groter geworden
 • Hij ziet er dikker uit
 • Er is een niet-symmetrische rode omlijsting
 • Je ziet uitstulpingen
 • Hij heeft meerdere kleuren of er staan stipjes in

Merk je een van deze symptomen op? Panikeer nog niet, maar maak wel een afpsraak met je arts of dermatoloog. Twijfel je? Maak ook dan een afspraak. Misschien ben je onnodig ongerust, maar dan ben je zeker.

Als je dit geregeld doet ben je op het juiste pad. Maar aangezien bij 50% tot 70% van de gevallen van huidkanker de oorzaak te veel zon is, smeer je best om de 2 uur opnieuw zonneproduct. Blijf ook tussen 12u en 16u uit de zon én breng een jaarlijks bezoek aan een dermatoloog! 

Wist je dat…

 • Slechts 10% van de Belgen zijn huid laat controleren.
 • Huidkanker de enige kanker is die je met het blote oog kunt opsporen. Hoe vroeger ontdekt, hoe groter de kans op volledige genezing.
 • Als je moedervlek van kleur verandert, ze verschillende bruintinten heeft in plaats van één gelijkmatige kleur.
 • Zwarte kledij beter beschermt tegen de zon dan witte kledij.
 • Hoe meer moedervlekjes iemand heeft, hoe hoger het risico op huidkanker.
 • 35% van de huidkankers zich ontwikkelen uit een bestaande moedervlek.
 • De ABCDE-regel een handig trucje is om je vlekjes zelf na te kijken. Hoe het werkt lees je hier.

Meer gezonde tips: