Dé waarheid over superfoods

Je hebt vurige aanhangers. Je hebt hartsgrondige haters. En je hebt twijfelaars. Hoe zit het nu écht met die superfoods? Slimme marketingterm, of helpen goji, maca en chia effectief tegen alle kwalen van de wereld?

WAT ZIJN SUPERFOODS?

Op deze vraag krijg je bij iedere bron totaal uiteenlopende antwoorden. Volgens de federale overheid bestaan superfoods niet: "We kunnen als overheid geen mening hebben over iets wat enkel een marketingterm is. Complete onzin, dus. Maar het is natuurlijk wél enorm hip en trendy, waardoor het goed verkoopt in deze tijden waarin iedereen zo gezond mogelijk wil zijn. Pas als Europa zegt dat een ingrediënt een positieve werking heeft, bv. op de bloedsomloop, dan mag dat op de verpakking staan als verkoopargument”, vertelt Sven Heyndrickx van de dienst Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu. 

superfoods

DE DRIE DIE ZEKER WERKEN

Leen Decorte, werkzaam bij Research & Development van Biotona (één van de grootste Belgische bedrijven die superfoods invoeren en verdelen),  is zelf ook een enthousiast afnemer van superfoods. Wij zijn we benieuwd welke drie producten zij als wetenschapper het meest interessant vindt: “Chiazaden zijn heel rijk aan omega 3. Veel mensen hebben daar een groot tekort aan door onze westerse levensstijl, dus dat zou ik zeker aanraden. Daarnaast ben ik een grote fan van kale (boerenkool, in gewone mensentaal), zowel gedroogd als vers. Die ondersteunt de lever en helpt de afvoer van toxische stoffen verbeteren. Ook de Chileense maqui-bes is bijzonder interessant, aangezien ze enorm veel antioxidanten bevat, wel honderd keer meer dan een appel.” 

Superfoods- Het handboek

Samen met Lannoo bracht het bedrijf onlangs Superfoods- Het handboek uit. Dit boek biedt een helder overzicht van alle superfoods die momenteel op de markt zijn. Natuurlijk is Biotona als commercieel bedrijf niet volledig objectief, maar ze zijn wel zo eerlijk om toe te geven dat een dieet van superfoods niet voldoende is om gezond te leven. Dat kan alleen als je het combineert met een actieve levensstijl.

Voor heerlijke recepten met superfood kan je terecht bij dit artikel. Voor 10 budgetvriendelijke superfoods van bij ons kan je hier terecht.

Lees ook:

Ontroerd door een popje

VIDEO: Dit babyolifantje wil maar niet uit bad

Partner Content

Gesponsorde content