Heb jij ook als voornemen gemaakt om enkele kilo’s te verliezen? Je bent zeker niet alleen. Er zijn allerlei trucs en tips te vinden om het gemakkelijker te maken. Al zijn ze helaas niet altijd even correct, zo zegt het Nederlandse Voedingscentrum.

Zo wordt er vaak gezegd dat veel water drinken hét geheim is om gemakkelijker gewicht te verliezen. Gezond en belangrijk is het zeker, maar dat je enkel daardoor veel zult afvallen, klopt helaas niet.

Geen frisdrank

Als je veel water drinkt, maar verder hetzelfde eet en drinkt, zul je weinig effect merken. “Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen. Ook een glas water nemen in plaats van een calorierijk tussendoortje kan je op een moeilijk moment gebruiken om een verleiding te weerstaan”, staat er te lezen op de website. Het is dus zeker een goed voornemen om frisdrank en fruitsap te vervangen door water, maar waarschijnlijk is er meer nodig.

Geen wonderdrankje

Daarnaast zouden ook andere drankjes helpen afvallen. Zo zou citroensap helpen bij de vetverbranding, maar ook dat is volgens het Voedingscentrum niet waar. “Er is helemaal geen bewijs voor.” Er zit dus niets anders op dan gezond te eten en voldoende te bewegen. En dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen anderhalve liter water per dag moet drinken, je mag gewoon geen mirakels verwachten.

Meer tips over afvallen: