Op de warmste dag van het jaar zijn we allemaal op zoek naar een beetje verkoeling. Voldoende water is daarbij essentieel. Maar hoeveel moet je nu eigenlijk drinken? En hoe zit dat met kraantjeswater? Deze misvattingen over water moeten dringend de wereld uit.

1. “Een liter is voldoende”

Voldoende drinken is op dagen als vandaag nog belangrijker dan anders. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden over water, zo blijkt uit het onderzoek dat Sodastream voerde. Slechts 51% van de Belgen denkt dat we minstens 2 liter water per dag moeten drinken. Maar liefst 4 op 10 denkt dat een liter voldoende is. 8% denkt dan weer dat je enkel water moet drinken als je dorst hebt.

Drink dagelijks minstens 1,5 liter. Moeite mee? Ontdek hier 5 tips om meer water te drinken.

2. “Flessenwater is gezonder”

Maar dat zijn niet de enige misvattingen over water. Want 20% van ons denkt nog steeds dat flessenwater gezonder is dan kraantjeswater. Nonsens, zo blijkt onder andere uit de studie van Test Aankoop. Want kraantjeswater is vaak gezonder. Bovendien is het pakken goedkoper én veel beter voor het milieu.

Waarom we massaal flessen blijven kopen? Uit sociale wenselijkheid, zo blijkt. Want 59% vindt het gênant om kraantjeswater aan gasten te schenken. En 84% durft het niet te vragen op restaurant. En dat terwijl het in veel landen waaronder Frankrijk en Spanje doodnormaal is om een kan ‘tapwater‘ te bestellen. Zo zonde, want het zou het milieu écht een handje helpen.

Geef het goede voorbeeld en serveer vanaf nu enkel kraantjeswater. Hier vind je nog enkele eenvoudige tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Tips bij warm weer

  • Blijf binnen en houd ramen en deuren overdag gesloten.
  • Drink genoeg en regelmatig. Een glas koud water voor het slapengaan kan voor verfrissing zorgen.
  • Vul je warmwaterkruik met water en leg hem overdag in de diepvriezer. ‘s Avonds zorgt hij voor verkoeling in bed.
  • Je water wat spannender maken? Voeg er wat vers fruit aan toe.
  • Vergeet je trouwe viervoeter niet. Je kan hen wat verkoeling bieden door hen bijvoorbeeld water met ijsblokjes te geven. Ook een diepgevroren fles met een doek rond (die je tegen de vacht legt) kan deugd doen.

Meer tips voor warme dagen: