Deze ochtendroutine brengt rust in je hoofd

Goedele Leyssen

Ben jij ook altijd zo druk dat je geen moment tijd hebt voor jezelf? Vind je te weinig tijd voor sport of gezond koken, maar besef je eigenlijk wel hoe ongezond dat is voor zowel je lichaam als je geest? En wil je daar iets aan veranderen? Dan ben je helemaal klaar voor de 10-daagse Self-Care Challenge van Feeling x Goedele Leyssen! Iedere dag deelt gezondheidsexperte Goedele Leyssen haar gouden tips om de gelukkigste en meest energieke versie van jezelf te worden. Vandaag: Wil je graag met meer energie, meer in balans en rustiger in het leven staan? Met de tips in dit artikel geef je jezelf van ’s ochtends al een extra boost.

You either run the day or the day runs you.’ – Jim Rohn

Hoe creëer je meer tijd voor jezelf en meer rust in je leven?

Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

Een van de strategieën om van self-care een vaste waarde te maken in je leven, is door rituelen te introduceren. In de chaos van een leven vol onverwachte gebeurtenissen en verplichtingen, herinneren rituelen ons eraan dat we niet mogen vergeten om ook voor onszelf te zorgen. Rituelen zijn de mooie cadeauverpakking rond een stukje van onze kostbare tijd. Je maakt er een statement mee, dat je gezondheid en geluk belangrijk voor je zijn. Ze creëren ook structuur en daardoor meer rust in je leven.

Wat is een ritueel eigenlijk?

Een ritueel is een handeling of een opeenvolging van een aantal handelingen die we uitvoeren in een bepaalde volgorde met een specifiek doel voor ogen: om beter te slapen, onze creativiteit te stimuleren, positiever aan onze dag te beginnen, beter te presteren, te ontspannen, fitter te worden…

We bepalen helemaal zelf of sporten, koken voor jezelf of douchen een ritueel is of een zoveelste to do op ons lijstje. Het verschil tussen een ritueel en een routine of gewoonte zit namelijk niet in wat je doet, maar in de manier waarop je het doet: ‘mindful’, ‘bewust’, ‘met aandacht’ in plaats van ‘op automatische piloot’. Alles kan dus een ritueel zijn. De focus ligt hier echter op self-care rituelen.

Wat is je waarom?

Heb je zin om je leven wat meer te ‘ritualiseren’? Vraag je eerst af waarom je een bepaald ritueel wilt installeren. Als we rituelen doen met een bepaalde intentie, dan houdt dat ons gemotiveerd om ze ook te volgen. Is het bijvoorbeeld een van je verlangens om rustiger aan je dag te beginnen, dan geeft dat je meer zin om tijd te maken voor je meditatieritueel. Als je rugpijn hebt en je intentie is om langer op een comfortabelere manier te kunnen zitten, dan zal dat je inspireren om regelmatig yoga te doen of te stretchen. Denk even na over je ‘waarom’.

Je ochtendritueel

Jij kiest wanneer je je rituelen inplant. Ik heb zelf op dit moment een kort avondritueel (douchen, voetmassage, in mijn jounal schrijven), maar mijn focus ligt op mijn ochtendritueel.

Met een goed ochtendritueel zorg je ervoor dat je je dag rustig en met de juiste mindset kunt beginnen, in plaats van op een chaotische manier en overgoten met een slecht smakend sausje vol stress, irritatie en frustratie. Het geeft je zelfvertrouwen en kracht en dat straalt af op alles wat je daarna nog zult doen. Personal development coach Jim Rohn zei ooit: ‘You either run the day or the day runs you.’ Ik persoonlijk verkies om de teugels in handen te houden.

Uiteraard heeft je persoonlijke situatie een impact op je ochtendritueel. Als je drie jonge kleuters in huis hebt, zullen je ochtenden er helemaal anders uitzien dan wanneer je gepensioneerd bent. Ik kan je aanraden om sowieso een ochtendritueel voor jezelf te creëren, al duurt het maar enkele minuten.

 Mijn ochtendritueel

Iedereen kiest zelf hoe zijn ochtendritueel best verloopt. Ter inspiratie deel ik het mijne.

  • Ik word spontaan wakker tussen 5.00 uur en 5.30 uur.
  • Ik doe een workout en neem daarna een koude douche of ik neem een koude douche en doe geen workout. Dit hangt af van wanneer ik opsta.
  • Ik mediteer of doe specifieke ademhalingsoefeningen.
  • Om 6.40 uur zet ik mijn webcam op. Om 6.50 uur begin ik samen met mijn MindShape groep te mediteren tot 7u10 ongeveer. Daarna begin ik te werken tot 8u30.
  • Ik ga wandelen met Moyo, onze hond.
  • Ik ontbijt.

 Inspiratie voor je eigen ochtendritueel

Neem een koude douche

Een koude douche nadat je uit je warme bedje bent gestapt is een schok voor je systeem, maar het heeft wel een heleboel voordelen.

  • Het geeft je een mindset van een (over)winnaar.  Als je de confrontatie met koud water aandurft, dan geeft dat je het gevoel dat je alles aankunt. Vandaar dat het in het verleden een gewoonte was voor Samoerai krijgers.
  • Je wordt meer immuun voor stress. De theorie is dat, als je jezelf regelmatig blootstelt aan stressfactoren die een lage en gecontroleerde dosis stress veroorzaken zoals een koude douche, je jezelf traint om weerbaarder te worden tegen zowel mentale als fysieke stress.
  • Je wordt er wakker van. Hangt er ’s ochtends vaak een dichte mist in je hoofd en heb je een kop of volledige kan koffie nodig om die te doen optrekken? Onder de koude douche wordt je ademhaling geactiveerd en versnelt je hartslag om zo je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor krijgt je bloedcirculatie een boost. Van een koude douche word je supergefocust en alert.

Beweeg

Zet jezelf in beweging door enkele keren de zonnegroet te doen, of andere stretchoefeningen voor meer energie en een soepel lichaam. Vroeger ging ik elke ochtend lopen maar tegenwoordig verkies ik H.I.I.T waarin ik cardio en spierversteviging combineer. Het lukt me niet altijd om mijn dag ermee te beginnen, maar als ik het doe, dan geeft dat me enorm veel zelfvertrouwen om de uitdagingen van de dag recht in de ogen te kijken.

 Laat je inspireren

Luister naar een podcast. Kijk naar een TED Talk of lees een aantal pagina’s in je favoriete boek. Haal een inspiratie-kaartspel in huis en trek een kaart nadat je eerst even je ogen gesloten hebt en je jezelf de vraag hebt gesteld: ‘Wat heb ik op dit moment nodig?’

Wees dankbaar

Niet iedereen heeft het geluk om ’s ochtends wakker te worden. Dit tekstje van de Dalai Lama herinnert ons daaraan. “Every day, think as you wake up, today I am fortunate to have woken up. I am alive. I have a precious human life, I am not going to waste it. I am going to use all my energies to develop myself, to expand my heart out to others; to achieve enlightenment for the benefit of all beings. I am going to have kind thoughts towards others, I am not going to get angry or think badly about others. I am going to benefit others as much as I can.”

Ik hou er ook van hoe New Thought Spiritual teacher en auteur Florence Scovel Shinn haar dag begon:  “Today is a day of completion, I give thanks for this perfect day, miracle shall follow miracle and wonders shall never cease.” Als je mirakels verwacht”, zo zegt zij, “dan zal je mirakels krijgen”.

Dit is er eentje van mij: “Voor mij is niks belangrijkers vandaag dan dat ik mij goed voel. En daarom ga ik vandaag gericht op zoek naar alles waar ik dankbaarheid voor kan voelen. Ik besef dat ook de uitdagende momenten vol cadeautjes zitten en ik ben van plan om ze allemaal uit te pakken.”

Reflecteer

  • Wat zou er gebeuren als je elke ochtend, voor je uit je bed stapt, even stilstaat bij de vraag: Wat wil ik creëren/manifesteren vandaag? en je jezelf ’s avonds zou afvragen: Wat heb ik vandaag gemanifesteerd? Door jezelf keer op keer die vraag te stellen word je je meer bewust van de kracht die je hebt om je eigen realiteit te creëren.
  • Hoe kan ik de wereld de beste versie van mijzelf tonen? Bedenk hoe jij vandaag het beste van jezelf kunt geven en een positief verschil kunt maken in de dag van andere mensen.

Mediteer

Hoe rustiger je met je dag begint, hoe rustiger je je de rest van de dag ook zult voelen. Meditatie en ademhalingsoefeningen helpen enorm om op een bewuste manier in je dag te stappen. Focus in het begin niet te veel op hoe de meditatie gaat. Focus op het installeren van meditatie als een gewoonte. Als je van ’s ochtends mediterne een gewoonte wilt maken, dan kan dat, samen met mij. Meer info over mijn MindShape en MindShape Plus trainingen vind je op mijn website.

Glimlach

Sluit je ochtendritueel af met een brede glimlach, want je hebt het weer gedaan! Proficiat. Je mag trots zijn op jezelf.

Weetje: herhaling is belangrijk

Rituelen kunnen enkel momentum in je leven creëren als je ze regelmatig uitvoert. Het kan echter even duren vooraleer je ze met succes geïnstalleerd hebt. Achter het installeren van rituelen zit hetzelfde mechanisme als achter gewoontes. Uit onderzoek van psycholoog Jeremy Dean bleek dat het 21 tot 66 dagen kan duren vooraleer je aan nieuw gedrag gewend bent. Volgens data van health psychology researcher Phillippa Lally hebben we soms zelfs nog meer tijd nodig. In een studie die ze publiceerde in het European Journal of Social Psychology stond dat het 18 tot 254 dagen kan duren vooraleer mensen – afhankelijk van hun persoonlijkheid en persoonlijke situatie – een nieuwe gewoonte geïntegreerd hebben.

Extra tip: hoe faciliteer je jouw rituelen?

Wanneer ik ’s ochtends opsta voor mijn ochtendritueel, ligt mijn schapenwollen yogamat al klaar, net zoals mijn meditatiekussentje en mijn favoriete meditatiedeken. Ook mijn kleren om daarna met Moyo, onze border collie te gaan wandelen heb ik klaargelegd, inclusief twee dezelfde sokken. Hoe beter je voorbereid bent, hoe makkelijker het wordt om je rituelen te volgen. Denk er even over na hoe jij je rituelen kunt faciliteren. Het maakt je leven zoveel makkelijker.

Word lid van de self-care club

Goedele Leyssen lanceert samen met Feeling een 10-daagse self-care challenge. Tijdens de challenge zal je strategieën en vaardigheden leren voor een gezond, gelukkig en succesvol leven. Ga vanavond om 20u naar De SelfCare Club op Facebook voor een korte Facebook Live waarin je een leuke oefening zal leren waar je je dag mee kunt kick-starten, en je krijgt meteen ook een extra uitdaging voor de dag erna.

Meer lezen over zelfliefde en zelfzorg? Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

Meer tips van Goedele Leyssen:

Foto: Kurt Stallaert, uit Goedeles boek Balans

Partner Content

Gesponsorde content