Opgeblazen gevoel? Deze voedingsmiddelen zijn jouw redders in nood – en deze niet

Iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel. Het is niet alleen vervelend, je krijgt er ook zo’n opgezwollen buik van. Niet leuk als je het nieuwjaarsfeest wil trotseren in een nauwsluitende jeans of met skin tight panties aan. Maar niet getreurd! Bepaalde voedingsmiddelen zouden een opgezwollen buikje als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

Eat up!

Dat je best elke dag groenten en fruit eet, is geen nieuwtje. Toch zijn niet alle groenten en fruit redders in nood in geval van een opgeblazen gevoel. Voornamelijk voedingsmiddelen die vochtafdrijvend werken of een gebalanceerde spijsvertering stimuleren zijn jouw go to-ingrediënten in geval van ongemak.

  • Asperges: Aspergeseizoen ligt alweer enkele maanden achter ons, maar asperges zijn helden in het bestrijden van dat opgeblazen buikje. De groente helpt bij het plassen én bevat probiotica, een stimulans voor een gezonde spijsverteringsstelsel.
  • Komkommer: Ieders frisse favoriet is niet alleen goed voor het verminderen van gezwollen oogleden. De antioxidanten in komkommers doen ook wonderen indien je dat opgeblazen gevoel wil tegengaan.
  • Kip en vis: Wil je vegetarische maaltijden afwisselen met een stukje vlees of vis? Kies dan voor magere producten als kip en vis. Onder andere rood vlees gaat je buik al snel doen opzwellen.
  • Gember: Gember bevat ontstekingremmende stoffen én zou helpen tegen een opgeblazen gevoel. Het bevat spijsverteringsenzymen die proteïne afbreken, wat je maaltijd vlotter doet verteren. Voeg dagelijks toe aan je kopje thee of infused water.
  • Papaja: Deze heerlijk zoete vrucht bevat papaïne, een ander enzyme dat eveneens de spijsvertering op gang helpt en proteïnen afbreekt. (Trouwens ook perfect om de pikante smaak weg te nemen als je net iets té pikant hebt gegeten.)
  • Bananen: Bananen helpen tegen het vasthouden van vocht én zullen ook de kans op constipatie verkleinen. Want ook constipatie kan een achterliggende reden zijn van jouw opgezwollen gevoel.
  • Ananas: Een ander tropisch fruit, ananas, is alweer een vrucht boordevol enzymen die de spijsvertering bevorderen. Daarnaast bevat het fruit veel water en helpt het je gehydrateerd te blijven. Eet hem in je fruitsla of gebruik hem bij gerechten met kip of...op je pizza (als je durft). Heerlijk.
  • Pepermunt- of kamillethee: Deze helpt het eten sneller door je maag te leiden en gassen te verminderen. Kamillethee werkt relaxerend en kalmerend in het geval je maag reeds ongemakkelijk aanvoelt.
  • Yoghurt (met probiotica!): Eet vanaf nu dagelijks een portie yoghurt, het zit boordevol goede bacteriën. Kies voor de natuurversie en voeg eventueel zelf fruit toe.
  • Kaneel: Een extraatje voor in je witte yoghurt? Voeg een snuifje kaneel toe. Deze smaakmaker zit vol oxidanten en is een middel dat al eeuwenlang gebruikt wordt om spijsverteringsproblemen te bestrijden.
  • Anijs: Anijs helpt je spijsverteringskanaal te relaxen en heeft een anti-spastische werking. En dat zorgt voor een minder opgeblazen gevoel.

Toch last van een opgeblazen gevoel? Maak deze post-feestmaal detoxlimonade

Hiervan krijg je een opgeblazen gevoel

Opgelet! Door bepaalde ingrediënten te vermijden, kom je ook al ver. Deze voedingsmiddelen werken een opgeblazen gevoel juist in de hand.

Bonen, linzen en erwten produceren gas en hoewel appels heel gezond zijn, kunnen zij ook een opgezwollen buik veroorzaken. Zoute voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je lichaam vocht opslaat, dus zijn eveneens te ontwijken wil je een vervelend gevoel vermijden. De fructose (natuurlijke suikers) in heel wat fruitsoorten, zoals watermeloen, zijn dan weer moeilijker te verteren. (Bananen en tropische vruchten zoals papaja en ananas zijn laag in fructose.) Ook gluten, in grote getalen aanwezig in tarweproducten, zijn minder makkelijk verteerbaar. En wat niet vlot verteert, bezorgt ons vaak ook een opgezwollen buik.

Heb je vaak een opgeblazen gevoel na het eten van een kaasplankje of cornflakes met melk? Misschien beschik je niet over de juiste enzymen om melkproducten af te breken en heb je een lactose-intolerantie. Dan laat je best kaas, yohgurt en melk links liggen – hoe moeilijk dat ook is.

Meer tips om je goed te voelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content