Check jij constant wat er gebeurt op Facebook, leg je altijd de leukste momenten vast op Instagram en deel jij regelmatig je mening via Twitter. Grote kans dat je (een tikkeltje) verslaafd bent en veel uren al kijkend op je smartphone spendeert. Toch overdrijf je best niet, want voor je gezondheid is het schadelijk.

Natuurlijk moeten we je niet meer vertellen dat je ogen niet echt gebaat zijn bij een constante blik op het scherm, maar ook aan onze hersenen zijn er niet blij mee.

Volgens sociaal psycholoog Sherry Turkle zijn we het niet meer gewend om alleen te zijn. “Ons brein heeft een constante nood aan stimulatie, en dat kan gevaarlijk zijn”, vertelt ze aan Huffington Post. “Op bepaalde momenten is het belangrijk om rustig en gefocust te blijven, zeker die momenten waarop je belangrijke beslissingen moet nemen. Maar door dat constante kijken op onze smartphone, is onze aandachtspanne korter geworden, waardoor je niet altijd de juiste keuzes maakt, of toch niet de best doordachte. Dagelijks non-stop geprikkeld worden, bezorgt je niet alleen stress, het zorg ook dat je er nooit echt met je volledige bewustzijn bij bent.

Zzzen…

Sherry heeft wel nog een tip om van het probleem af te raken. “Mindfulness kan helpen. Dit soort oefeningen helpt je namelijk om meer bewust te zijn van je gedachten en gevoelens. Dat heeft dan weer grote voordelen voor je gezondheid. Het zou het risico op obesitas en andere stressgerelateerde aandoeningen verminderen. Meer tips nodig om van je stress af te raken? Lees dan zeker even dit.  Al blijft de beste manier uiteraard om gewoon af en toe je smartphone aan de kant te leggen. Misschien hét voornemen voor volgend jaar? Een digitale detox, je zult er kalmer en minder afhankelijk van worden.

Meer artikels over gezondheid:

SOURCE: Huffington Post