Dit gebeurt er met je huid als je te lang in de zon zit

Te lang in de zon gelegen en je huid verbrand? Dit doet het met je lichaam. 

Baz Luhrman maakte in zijn nummer – Everybody's free to wear sunscreen – al duidelijk. De gouden tip: draag altijd zonnecrème en bescherm je huid. Ben je toch vergeten te smeren, of heb je niet vaak genoeg gesmeerd en is je huid rood? 

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is een reactie van je huid op overmatige blootstelling aan de zon. De effecten zijn te vergelijken met die van brandwonden door bijvoorbeeld hete vloeistoffen. Het is dus erg belangrijk je huid te beschermen. Maar wat gebeurt er precies met je lichaam als je toch verbrandt? 

Soorten brandwonden

Wanneer je te lang in de zon zit, krijg je doorgaans eerstegraadsbrandwonden. Bijna iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Je huid is rood en kan soms gezwollen en trekkerig aanvoelen. Bovendien kan het pijnlijk zijn. Na een paar dagen verdwijnen de symptomen. Je huid vervelt. Let op: zelfs deze eerstegraads wonden zijn gevaarlijk voor je huid. Bovendien verhogen ze de kans op huidkanker. 

Ben je langer in de zon geweest? Dan bestaat de kans dat je tweedegraads verbranding hebt opgelopen. Je huid is rood en gezwollen, en pijnlijker dan bij een eerstegraadsverbranding. Bovendien ontstaan er blaren op je huid

Is een groot deel van je lichaam verbrand? Dan kun je echt ziek worden. Koorts, rillingen, misselijkheid, braken, hoofdpijn en hartkloppingen zijn de symptomen. Heb je dit? Bezoek dan een huisarts.

De gevolgen

1. Een rood vel

Bijna iedereen kent het wel, je huid wordt rood als je te lang in de zon ligt. Die rode huid kan niet alleen pijnlijk zijn, hij geeft ook aan dat de huid beschadigd is door overmatige blootstelling aan UV-stralen. Eigenlijk is het de huid die ons waarschuwt dat ze nood heeft aan herstel. De oorzaak van de roodheid zijn je bloedvaten, die wijder worden. Een lauw bad kan je huidontspannen. 

2. Een trekkerige huid

Je huid is rood en gevoelig. Je huid verliest daarom vocht is gedehydrateerd. Hierdoor kan een trekkerig gevoel ontstaan. Heel belangrijk: drink voldoende water. Dat is trouwens altijd belangrijk. Hier lees je welk effect dagelijks 1,5 liter water drinken heeft op je lichaam.

3. Pijn

Je huid kan pijnlijk aanvoelen. Daarom is het belangrijk om een goede aftersun te gebruiken.

4. Vervellen 

Je huid gaat vervellen, dat ziet er niet aantrekkelijk uit. Maar is ook niet gezond. Je 'oude' huid maakt plaats voor nieuwe onbeschadigde huid

5. Meer kans op huidkanker

Elke keer je je huid laat verbranden, stijgt de kans dat je later huidkanker krijgt. Het is daarom erg belangrijk je huid goed te beschermen. Vergeet ook de huid op je hoofd niet, draag daarom altijd een hoed of ander hoofddeksel. 

6. Meer kans op rimpels

Je doel was misschien een mooie bruine huid, maar vergeet niet aan de toekomst te denken. Door je huid vaak bloot te stellen aan de zon, heb je meer kans op rimpels

7. Allergie

Onder bepaalde omstandigheden kan blootstelling aan de zon zelfs leiden tot zonne-allergie, een koortslip of acne. Extra redenen om jezelf extra goed te beschermen dus. 

We kunnen niet het vaak genoeg herhalen: goed smeren dus. Smeer jij jezelf regelmatig in? Wees dan zeker dat je geen fouten maakt, hier vind je 5 veelgemaakte fouten.

Lees ook: 

Dit doet overmatig gebruik van je smartphone met je lichaam

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je je benen kruist

Dit doet elke dag citroenwater drinken met je lichaam

Partner Content

Gesponsorde content