Dit gebeurt er met je lichaam als je vegetarisch gaat eten

We zijn allemaal bezig met onze ecologische voetafdruk. Vegetarisch eten wint aan populariteit, niet vreemd, want het is beter voor het milieu en door de beelden uit slachthuizen die we de voorbije tijd te zien kregen, staan we steeds vaker stil bij de dieren. Hoog tijd dus om vaker vegetarisch te koken. Maar wat doet dat nu eigenlijk met je lichaam?

1. Diabetes type 2

Op dit moment zou 8% van de volwassen Belgen aan diabetes type 2 lijden, zo’n 400.000 Vlamingen. Meer zelfs, er wordt geschat dat tegen 2030 zeker 10% van de Belgen aan de ziekte zal lijden. Het wordt dus niet voor niets dé ziekte van deze tijd genoemd. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen ontdekten dat mensen die veel bewerkt of rood vlees eten, meer kan hebben op diabetes. Het risico neemt met 32% toe als je per dag 50 gram of meer eet. (Ontdek hier hoe je de kans op diabetes verkleint of hoe je het zelfs terugdraait.)

2. Minder hart- en vaatziekten

Verzadigde vetten kunnen bijdragen tot een verhoging van de slechte cholesterol. Dit is een vetachtige stof die in de cellen en membranen van onze lichamen zit. Een te hoge slechte cholesterol kan te veel vetten in de bloedbaan brengen waardoor de aders vernauwen, gevaarlijk om hart- en vaatziektes te ontwikkelen. Dierlijke producten  bevatten veel van deze verzadigde vetten. Door minder vlees op het menu te zetten, kun je het gehalte aan slechte cholesterol in je lichaam verminderen. Let wel op: verzadigde vetten vind je ook in koekjes, vette snacks,... Door enkel vlees van het menu te schrappen, moet je niet verwachten zeker geen last meer te hebben van cholesterol.

3. Blije darmen

Een goede spijsvertering maakt je niet alleen slanker, het is belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid. Daarom is de verhouding tussen de goede en slechte bacteriën in je darmen erg belangrijk. Onderzoek van het Washington Center for Clinical Research wees uit dat vegetariërs meer beschermende bacteriën hebben dan mensen die wel vlees eten. Door geen vlees te eten, neemt je lichaam gemakkelijker voedingsstoffen op. Dat maakt dat je toiletbezoeken aangenamer zijn én dat je immuunsysteem een boost krijgt.

4. Meer kans op een depressie

Helaas, er zijn niet alleen maar voordelen verbonden aan de vegetarische levensstijl. Zo zouden mensen die nooit vlees op het menu zetten, meer kans hebben op een depressie. Hier lees je er meer over.

5. Sneller moe?

Vegetarisch hebben meer kans op een ijzertekort, wat onder andere maakt dat je je veel sneller moe voelt. Daarom is het écht belangrijk om je vlees te vervangen door voedingsmiddelen die ijzer bevatten, denk maar aan volkorenbrood, noten, gedroogd fruit of peulvruchten. Daarnaast zorg je ook best voor groenten en fruit rijk aan vitamine C, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.

Meer tips voor vegetariërs:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content