Home Gezond Dit uit je dieet schrappen, kan gevaarlijke gevolgen hebben

Dit uit je dieet schrappen, kan gevaarlijke gevolgen hebben

Dit uit je dieet schrappen, kan gevaarlijke gevolgen hebben

Als je foodbloggers gelooft, trap je met beide ogen in de val. Dat zeggen wetenschappers aan de National Osteoporosis Society na een nieuw onderzoek. Veel influencers zweren namelijk bij een healthy melkvrij dieet, maar dat is volgens de onderzoekers eerder gevaarlijk dan gezond.

Lees ook: de 6 meest gemaakte gezondheidsfouten

De National Osteoporosis Society deed een onderzoek waaraan 2000 mensen deelnamen waarvan 239 personen onder de 25 jaar. Uit de cijfers blijkt dat een ‘zorgwekkend’ aantal jonge mensen het advies van foodbloggers en -vloggers volgt om melk(-producten) uit hun dieet te schrappen.

Vooral vòòr je 20ste

Dat veel jongeren hun inspiratie en voedingsadvies van social media halen, is volgens de onderzoekers riskant. Professor Susan Lanham-New, klinisch adviseur voor de National Osteoporosis Society, legt uit dat het net belangrijk is om tijdens onze jeugd voldoende calcium binnen te krijgen: “Jongvolwassen die niet alle voedingstoffen zoals calcium binnenkrijgen, missen de kans om sterke botten op te bouwen. Wanneer je eind twintig bent, is het al te laat om de schade die het gebrek aan calcium heeft aangericht te herstellen.”

Meer dan de helft van vrouwen boven de 50 kampt dan ook met osteoporose, ofte: zwakke botten. Het is dus belangrijk dat deze gezondheidsmythe in de kijker wordt gezet. Wie voldoende calcium wil binnenspelen, zet best regelmatig zuivelproducten als melk, kaas en yoghurt maar ook groenten, noten, zaden, vis en granen op het menu. Als je lactose-intolerant bent, zijn soja-producten en amandelmelk goede vervangers. We raden je het liefst aan te overleggen met een voedingsdeskundige hoe jij met jouw dieet voldoende calcium binnenkrijgt.

Meer rond diëten