Doorbreek het bloedserieus taboe: Hevig menstrueren in de premenopauze

Iedereen die menstrueert heeft wel dat ene spannende menstruatieverhaal. “Tijdens de zwemles gebeurde dit”, “Wanneer ik de eerste keer bij mijn date bleef slapen maakte ik dat mee” of “Tijdens mijn werk had ik het volgende voor.” Een lekje hier, een vergeten tampon daar. Maar wat als die – meestal best gênante – menstruatieverhalen dagelijkse kost zijn?

Overmatig bloedverlies

Vrouwen die aan hevig menstrueel bloedverlies of menorragie lijden moeten soms meermaals per uur het kleine kamertje opzoeken en daar vaak verschillende maandverbanden tegelijkertijd gebruiken. Alles laten vallen kan niet zomaar altijd en overal, zeker wanneer er nog steeds heel wat schaamte hangt rond de aandoening en menstruatie in het algemeen.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op 5 vrouwen tussen 35 en 55 jaar in de premenopauze te maken krijgt met hevig menstrueel bloedverlies. De symptomen? Langdurige menstruatie, een korte cyclus, overmatig bloedverlies, klontjes in het bloedverlies en vermoeidheid (door onder andere ijzertekort). Maar wanneer horen deze kwaaltjes nu eenmaal bij menstruatie en wanneer wordt het problematisch en zelfs ongezond?

Medische aandoening

Menorragie is een medisch erkende aandoening en komt met bovenstaande symptomen, enkele ooraken én mogelijke behandelingen. Een verstoorde hormoonbalans kan hevig menstrueel bloedverlies veroorzaken, net zoals poliepen, een bloedafwijking of endometriose.

Hoewel erg weinig mensen met hevig menstrueel bloedverlies de weg naar de dokter vinden, zijn er wel heel wat oplossingen en behandelingen voor de aandoening. Afhankelijk van de oorzaak voor het overmatig bloedverlies, kan hoormoontherapie zo een effectieve oplossing vormen. Ook het wegschrapen van poliepen en – in ernstige gevallen – baarmoederverwijdering kunnen het bloeden verminderen, normaliseren of stoppen.

November = Bloedserieus maand

Bij onze noorderburen wil het campagneteam van Bloedserieus de ziekte naar de voorgrond brengen. De hele maand november getuigen personen met hevig menstrueel bloedverlies over hun ongemakken en behandeling. Menstruerende mensen met overmatige klachten worden aangespoord hun dokter op te zoeken.

Op de website van Hevig Bloedverlies vind je heel wat informatie over de aandoening: de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen. Je leest er ook advies over hoe je voor te bereiden op een doktersbezoek. Probeer bijvoorbeeld op voorhand een menstruatiedagboek bij te houden. Handige tips, ook als je in België woont. 

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content