Een keto-dieet combineren met sport: het perfecte duo om gewicht te verliezen?

Je wilt sportniveau opkrikken en dit combineren met het keto-dieet? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waarop je moet letten. Keto-goeroe Julie Van den Kerchove legt het uit.

Sporten tijdens het keto-plan

“Hoeveel je afvalt, is voor 80% afhankelijk van wat je eet, voor 20% van sport. Voeding is dus het belangrijkst, maar beweging heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Al even niet meer gesport? Dan hou je het in de eerste en tweede fase best rustig. Wandelen is prima, maar ook zwemmen, pilates of yoga kan. Het is echter geen goed idee om intensief aan krachttraining of duursporten te doen. Dat is trouwens een veel gemaakte fout: mensen willen liefst alles in één keer aanpakken. Ze willen hun eetgedrag veranderen en tegelijkertijd zwaar beginnen te sporten. Dat is geen goed idee, het is belastend voor je lichaam. Geef je lichaam dus liever eerst even de tijd om te wennen aan deze nieuwe levensstijl, en zwaarder sporten kan later.”

Het keto-plan:

“Een vaak gemaakte fout: alles ineens willen. Drastisch diëten in combinatie met zwaar sporten is geen goed idee. Laat je lichaam eerst wennen aan je nieuwe levensstijl. En combineer die met rustige activiteiten

Topsport en keto

Maar ook als je wel veel sport, is keto een prima optie.”Topsporters weten dit al
langer; ze doen steeds vaker een beroep op exogene ketonen en ketonesterdrankjes als supplement om hun prestaties te verbeteren en hun energie een superboost te geven. Wil je als duursporter overschakelen op vetten als energie in plaats van koolhydraten, dan doe je dat best door ongeveer vier weken een strikt ketogeen dieet te volgen. Tijdens die periode ligt je prestatievermogen lager, maar na die eerste maand (fase 2) kun je geleidelijk opnieuw trage koolhydraten toevoegen. Het is luisteren naar je lichaam en aanvoelen wat voor jou het best werkt.”

Kan het zonder sporten?

Regelmatig bewegen en sporten is erg gezond. Je behoudt je spieren en je maakt je hoofd helemaal leeg. Je voelt je beter in je vel omdat beweging zorgt voor een betere doorbloeding in je hersenen en het verhoogt ook de aanmaak van verschillende ‘gelukshormonen’, zoals dopamine, serotonine en endorfine. Daardoor ervaren we vaak een blij en bevredigd gevoel na het sporten. Bovendien helpt beweging ook om het effect van het stresshormoon cortisol te neutraliseren, wat ervoor zorgt dat je je rustiger voelt en gemakkelijker gewicht verliest. Dagelijkse beweging zal je verbranding ook extra ondersteunen. Maar je hoeft zeker geen zware sporten te doen: wandelen in de natuur is een prima optie. Weinig tijd? Beweeg drie keer per week een kwartiertje of langer, dat kan al voldoende zijn om je energie, zelfvertrouwen en humeur een boost te geven. In Go Keto vind je zo’n home workout van 15 minuten.”

vijftiendagenplan keto plan keto dieet

Wil jij het keto-dieet ook wel eens proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week legt Julie Van den Kerchove je haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met haar vijftiendagenplan en delen wij tal van recepten. Zeg maar bye bye tegen die corona-kilo’s! Alle artikels over het keto-plan kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.

Meer lezen over gezond eten en keto:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content