Een zoeter leven zonder extra kilo’s: hoe doe je dat?

Goedele Leyssen

Ben jij ook altijd zo druk dat je geen moment tijd hebt voor jezelf? Vind je te weinig tijd voor sport of gezond koken, maar besef je eigenlijk wel hoe ongezond dat is voor zowel je lichaam als je geest? En wil je daar iets aan veranderen? Dan ben je helemaal klaar voor de 10-daagse Self-Care Challenge van Feeling x Goedele Leyssen! Iedere dag deelt gezondheidsexperte Goedele Leyssen haar gouden tips om de gelukkigste en meest energieke versie van jezelf te worden. Vandaag: waarom heb je food cravings en hoe raak je er van af?

 

“Eat less sugar, you are sweet enough already”

Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

 

Waarom hebben we zoveel zin in zoet?

  • Voor energie: we zijn genetisch geprogrammeerd om suiker lekker te vinden. In de eerste plaats omdat we er energie van krijgen. Hoe meer we ervan eten, zo redeneert ons brein, hoe langer we het uithouden moest er ooit hongersnood uitbreken. Eet je een Malteser, dan zal je brein je dus aansporen om zo snel en zoveel mogelijk Maltesers in je mond te stoppen. De suiker die je niet verbruikt, zal zorgvuldig opgeslagen worden als vet.  Zoet maakt je geest ook scherp -je brein draait namelijk op glucose- en zorgt ervoor dat je rationeel kunt denken en beter kunt reageren op uitdagingen.
  • Voor emotioneel comfort: we kunnen echter ook een emotioneel verlangen hebben naar zoet. Heb je een veel te druk leven? Zijn je to-do lijsten te lang en zit je vaak uren achter je computer waarbij je heel intens op iets focust? Dat kan niet alleen leiden tot uitputting, maar ook tot een overweldigd gevoel. Als je je niet goed voelt, zal de reactie van je lichaam altijd zijn om te verlangen naar endorfines om die pijn te verzachten en comfort food zoals brood, pizza, chocoladekoekjes en andere zoetigheden helpt om je endorfine-peil de hoogte in te jagen. Ze geven ons dat heerlijke, geruststellende gevoel waar we zo naar snakken.

Geef je lichaam zoet als het erom vraagt, maar kies voor voedingsmiddelen die van nature zoet zijn zoals bieten, wortels, bruine rijst, havermout, (gedroogd)fruit,… Dat zal je helpen om zowel mentaal als fysiek je evenwicht terug te vinden en te behouden.

Doe ook iets aan de situatie die je zoveel stress bezorgt. Is het omdat je het te druk hebt? Wees realistisch over wat je kunt doen op een dag (En geef jezelf een complimentje wanneer je het gedaan hebt). Vraagt iemand je iets waar je eigenlijk geen tijd voor hebt? Evalueer hoe belangrijk het voor je is, vraag bedenktijd en leer weigeren als ‘ja’ zeggen betekent dat je je andere verplichtingen niet meer kunt nakomen.

Zo voorkom je snack-attacks

Goed voor jezelf zorgen, genoeg rusten en ontspannen is de allerbeste tip die ik je kan geven. Ik was een verstokte emo-eter en het was pas toen ik mezelf meer ruimte begon te geven en beter ging zorgen voor mezelf, dat dat veranderde. Als je puur gaat kijken naar eetgedrag dan zijn dit 3 tips om je bloedsuikerspiegel en dus ook je humeur te stabiliseren.

  • Eet evenwichtig. Trage suikers uit volle granen, tarwe, haver, bruine rijst,...worden trager omgezet in glucose, waardoor het druppelsgewijs -15 keer trager- in ons bloed terecht komt. Hierdoor vermijd je het roetjsbaaneffect. Je lichaam blijft beter in balans.
  • Ga voor meer vezels. Oplosbare vezels uit haver, vlaszaadjes, fruit, groenten en psylliumvezeltjes zorgen ervoor dat suikers trager geabsorbeerd worden.
  • Eet regelmatig. Met een gezond ontbijt, een stevige lunch (maar niet te stevig als je in de namiddag nog productief moet zijn), een lichte avondmaaltijd en enkele gezonde snacks rond 11u en 13u hou je je lichaam happy tot aan de volgende maaltijd.

Alternatieve manieren om je endorfineproductie te boosten

Het feel good effect van comfort food is – zoals je ongetwijfeld zelf al ervaren hebt – erg tijdelijk, want het zorgt op langere termijn voor allerlei gezondheidsproblemen. Hoe zorg je ervoor dat je leven zoeter gaat smaken zonder suiker?

7 x boost je endorfineproductie:

Gelukkig zijn er alternatieve manieren om je endorfineproductie te boosten en je goed te voelen zonder suiker (en dus zonder de extra kilo’s.)

1. Smile of nog beter LOL

Volwassenen lachen gemiddeld slechts 4 keer per dag. In plaats van happy pillen voor te schrijven, zouden dokters voorschriften moeten maken waarop staat “Lach 300 keer per dag” net zoals elke vrolijke vierjarige. Lachen wordt soms wel eens beschreven als ’inner jogging’. Met een lachbui boost je niet alleen je immuunsysteem en haal je je stress omlaag, je stimuleert er ook de productie van endorfines mee. Sarah Pressman en Tara Craft van de University of Kansas publiceerden een studie in Psychological Science waarin ze onderschrijven dat een glimlach een panacee is op stressvolle momenten. De twee onderzoeksters zetten 169 proefpersonen gedurende korte tijd zwaar onder stress. Alle proefpersonen vertoonden lichamelijke tekenen van stress, maar de stressreactie van diegenen die de stressstest doorstonden met de glimlach –ook al was het een geforceerde glimlach- was minder intens, dan bij diegenen die niet glimlachten. Dus...volgende keer wanneer je iets moeilijks moet doen of je bevind je in een stresserende situatie – tijdens een examen, in een eindeloze file of in een moeilijke yogahouding- probeer een glimlach en het zal allemaal veel minder erg lijken.

2. Ga heen en zweet

Een sessie in de sauna is supergoed voor ons humeur, want je boost er je endorfinegehalte mee. Dat is echter niet het enige. Hier komen nog wat andere voordelen:

  • Wanneer je stijf staan van de stress, helpt een saunasessie je ontspannen.
  • Sauna-time = detoxtime. Zweten is de perfecte manier om van toxines af te geraken. Wist je dat de meisjes van Victoria Secret on tour weigeren in hotels te slapen die geen sauna hebben? Niet zo gek als je bedenkt dat je poriën gezuiverd worden als je zweet en het de circulatie in je haarvaatjes stimuleert waardoor je huid er mooier gaat uitzien.
  • Calorie-burner. Je hart gaat sneller pompen van al die hitte en heeft meer zuurstof nodig waarop je lichaam zal reageren door calorieën om te zetten in energie. Volgens U.S. Army medical research verbruik je tijdens een saunasessie makkelijk 300 calorieën.
  • Je slaapt er beter van.

3. Move that body

Bewegen is essentieel voor een goed humeur. Je lichaam produceert endorfines terwijl je je lichaam onder druk zet tijdens een fietstochtje door het bos of een stevige jogsessie. Het geheim zit ‘m in continue en ritmische bewegingen, iets dat ook heel typisch is voor kundalini yoga, de vorm van yoga die ik beoefen. Ritmisch bewegen in groep is het beste. Uit research bleek dat roeiteams die synchroon roeiden overspoeld werden met feel good molecules. Diegenen die alleen roeiden kregen geen endorfinebuzz.

4. Vrij vaker

Je hebt er misschien geen zin in als je zwaar onder stress staat, maar seks is een fantastische stressbuster. Je endorfineproductie neemt met 200 procent toe tijdens een stevige vrijpartij, waardoor je helemaal high en happy wordt. Volgens onderzoek van de Stanford-universiteit is seks een goede pijnstiller en genees je ook sneller als je seks hebt.

5. Eet pikante voeding

Spicy food werkt uitstekend om je endorfineproductie aan te zwengelen. Dip je je gefrituurde kippenvleugeltje in een saus van tabasco, cayennepeper en chilipoeder, dan wordt capsaïcine – de chemische stof die chilipepers zo hot maakt – opgepikt door de pijnreceptoren van de zenuwcellen in onze neus en mond. Je lichaam ervaart de pikante smaak als een brandende pijn en gaat endorfinehulptroepen sturen om de boel te sussen, vandaar het feelgood effect van spicy food. Dat effect wordt nog sterker wanneer je je kippenvleugeltjes warm opeet.

6. Focus op positief

Focus heel intens op een fijne herinnering zoals het moment dat je je lief voor het eerst zoende of de dag dat je hoorde dat je ‘de job’ had of toen je het huis van je dromen vond. Endorfines (en het bijbehorende goede gevoel) zullen als bij toverslag verschijnen en stress zal plotsklaps verdwijnen.

7. Mediteer

Je lichaam maakt endorfines aan als je mediteert. Vandaar dat meditatie een gezonde verslaving kan worden. Je leert ook je emoties observeren in plaats van erop te reageren met een reep chocolade. Heb jij zin om het comfort food in je koekenkast  in te ruilen voor dagelijks mediteren? Check Mijn website voor meer info over mijn meditatieprogramma’s.

 

Meer lezen over zelfliefde en zelfzorg? Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

Meer tips van Goedele Leyssen:

Foto: Kurt Stallaert, uit Goedeles boek De Wellness Formule

Partner Content

Gesponsorde content