Eindelijk uitgeklaard: welke vetten zijn nu écht gezond?

Van light boter tot omega 3, omega 6 of 9. Kun jij de bomen door het bos van de gezonde vetten ook niet meer zien? Je bent niet alleen. In haar nieuwste boek ‘Nooit Meer Diëten, deel 5’, legt Sandra Bekkari uit welke vetten nu wél gezond zijn en welke je beter minder vaak op het menu zet.

De ene Omega is de andere niet!

Omega 3 is een gezond vet, dat heb je ongetwijfeld al gelezen. Er bestaan ook andere vetten: zo lees je ‘Rijk aan Omega 6’ of ‘Omega 3-6-9’ vaak op verpakkingen staan. Maar wat is nu écht gezond?

Omega 3 en omega 6 zijn allebei essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren: het zijn vetten die we nodig hebben en die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten ze dus uit onze voedinghalen. Uit omega 3 en omega 6 worden in ons lichaam hormoonachtige stoffen gevormd. De ene stof werkt ontstekingsremmend (die uit omega 3), de andere ontstekingsbevorderend (die uit omega 6). Om het lichaam gezond te houden en ontstekingsreacties te voorkomen, moet er dus een balans zijn tussen omega 3 en omega 6. 

Eten zoals onze voorouders

Mensen aten rechtstreeks uit de natuur, bewerkte voedingsmiddelen bestonden nog niet. Vandaag is dat wel even anders en krijgen we in ons typisch westerse eetpatroon tien tot vijftien keer meer omega 6 binnen dan dat we omega 3 opnemen (omega 3-bronnen zijn namelijk een pak schaarser!). Resultaat: veel meer hart- en vaatziekten en (huid)verouderende ontstekingsreacties. Omega 6 is niet slecht, het is de overdaad die ongezond is.

Meer omega 3 op het menu

Daarom is het zo belangrijk meer omega 3 op het menu te zetten. Je haalt het onder andere uit volgende voedingsmiddelen:

  • Vette vis
  • Chiazaad
  • Walnootolie
  • Lijnzaad(olie)
  • Spruiten
  • Algenolie

Minder omega 6 op het menu

Omega 6 probeer je liever te beperken. Je vindt het onder andere in:

  • Margarine
  • Zonnebloemolie
  • Maïsolie
  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Bewerkte voedingsmiddelen
  • Arachideolie

Hoe zit het met Omega 9 en 7?

Omega 9 is een niet essentieel vet omdat het lichaam het zelf kan aanmaken. Toch is het volgens Sandra zeker nuttig Omega 9 op te nemen uit voeding. “Je vindt het onder andere in avocado en olijfolie.” Daarnaast is er nog het minder bekend enkelvoudig onverzadigd vetzuur ‘Omega 7’. “Het helpt de huid soepel en elastisch te houden. In principe kan het lichaam zelf Omega 7 aanmaken, al verloopt dat soms moeizamer – zeker naarmate je ouder wordt. Daarom is het zeker nuttig om voedingsmiddelen rijk aan omega 7 op het menu te zetten. Denk onder andere aan:

  • Vette vis (haring, sardines, zalm, ansjovis,...)
  • Avocado
  • macadamianoten
  • Duindoornolie (enkel via supplement)

Minder verzadigde vetten op het menu

Verzadigde vetten vermijd je liever. Ze doen het cholesterolgehalte in ons bloed stijgen.

  • Vet vlees
  • Boter
  • Kokosolie
  • Room
  • Kaas

Écht slechte vetten

Tenslotte zijn er nog de transvetten, dit zijn de meest ongezonde vetten die je in voeding kan terugvinden. Denk maar aan sterk bewerkte voedingsmiddelen: pizza’s, koekjes, opwarmmaaltijden,... Deze vetten wil je écht liever vermijden. Transvetten vind je zelden terug op de ingrediëntenlijst. Wil je weten of een voedingsproduct transvetten bevat, zoek dan naar woorden als ‘(gedeeltelijk) gehard vet’ of ‘gehydrogeneerde olie’.

Meer over gezonde voeding:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content