Experten aan het woord: Bestaat volkomen clean voedsel?

We willen onze voeding graag clean: vrij van pesticiden en andere schadelijke stoffen. Klinkt als een droom, maar is het ook mogelijk? Wij vroegen het aan twee experten op het vlak van voedingsmiddelen en landbouw.

Maak kennis met de experten:

Eric De Maerteleire is bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Hij schreef meerdere bestsellers, waaronder Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering en Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid.

 

Louis De Jaeger is ondernemer en ontwerpt voedselbossen, tuinen en duurzame landbouwprojecten met tuin-, landbouw- en landschapsarchitectenbureau Commensalist. Als motivational speaker sprak hij al over het ondernemerschap en de drang om kennis door te geven op oa Artevelde Hogeschool, HoGent en het Vlaamse Parlement.

 

Bestaat volkomen clean voedsel?

Kort: Ja, maar je moet er goed naar zoeken.

“In sommige winkels en op (boeren)markten kun je nog authentieke, verse en niet-bespoten producten vinden”, zegt De Maerteleire. “Maar”, voegt De Jaeger toe, “vrijwel ál het voedsel dat momenteel in de winkelrekken ligt, wordt bespoten om mee te kunnen met die massaproductie.” En dat is nefast voor de bodem, gaat hij verder. “Want ook de bodembeestjes en micro-organismen die mee zorgen voor een gebalanceerd ecosysteem, worden zo morsdood gemaakt, waardoor de bodem verder degradeert en vervuilt, en er nog meer bemest en bespoten moet worden.”

“In de winkelrekken is de kans op clean voedsel nihil.”

Voor De Jaeger is het helder: “We moeten alle pesticiden afschaffen en de bodem weer levend krijgen, want niemand wil pesticiden, zelfs de boeren niet als ze goede alternatieven hebben. En die zijn er.”

Anderzijds stelt De Maerteleire gerust: het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voert strenge controles uit op ons voedsel. Hij wijst ook op het fenomeen van de ‘hormesis’, dat de laatste decennia intensief wordt bestudeerd. “Daarbij reageert ons lichaam tegen o.a. lage doses van chemische toxines door onze afweer te versterken”, legt hij uit. “We moeten dus de kracht van ons lichaam niet onderschatten en de mogelijkheid om zich aan te passen aan toxische stoffen zoals pesticiden.” Voor alle duidelijkheid: liever zonder enige vorm van chemicaliën natuurlijk.

 

Pro planeet

  • Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
  • Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
  • Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
  • Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be

 

Ethisch leesvoer

  • Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
  • Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
  • We eten ons dood van Louis De Jaeger.

 

Meer over gezonde voeding:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content