Experten aan het woord: Koop je beter groente en fruit met een biolabel?

Een bioproduct op tafel oogt altijd smakelijk en gezond; maar betekent dat groene Biolabel ook dat je gezonder aan het eten bent? Heeft het daarnaast ook een grote impact op je ecologische voetafdruk? We zaten aan tafel met drie experten en stelden hen de vraag: ‘Koop je beter bio?’

Maak kennis met de experten:

Louis De Jaeger is ondernemer en ontwerpt voedselbossen, tuinen en duurzame landbouwprojecten met tuin-, landbouw- en landschapsarchitectenbureau Commensalist. Als motivational speaker sprak hij al over het ondernemerschap en de drang om kennis door te geven op oa Artevelde Hogeschool, HoGent en het Vlaamse Parlement.

 

Eric De Maerteleire is bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Hij schreef meerdere bestsellers, waaronder Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering en Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid.

 

Laurens De Meyer is industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en master in de Milieusanering en Milieubeheer. Hij was expert landbouw en voeding bij de Bond Beter Leefmilieu tot april 2021. Hij doet momenteel onderzoek naar porteïnetransitie aan de KU Leuven.

 

 

Koop je beter bio?

Kort: Ecologisch wel.

Het groene EU Biolabel staat voor een landbouw die geen schade aanbrengt aan de natuur, o.a. door een verbod op kunstmest, zo weinig mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen, medicijnen en antibiotica en door een sterk beperkt gebruik van additieven. Wil je dus ecologisch winkelen, kies dan vooral voor bio. Ook al is niet alle bio even… bio, stelt De Jaeger: “Je hebt ook industriële biotelers die biopesticiden van Bayer/Monsanto gebruiken.” Wat dierlijke bioproducten betreft: die zijn afkomstig van dieren die in hun natuurlijke omgeving verblijven, bijvoorbeeld grazend in een wei. Maar ook die koeien en kalveren worden nog steeds gescheiden, biovleeskippen groeien nog steeds vrij snel, varkensstaarten worden ook bio nog steeds geknipt, en bovendien eindigen álle dieren, bio of niet, in dezelfde, weinig charmante slachthuizen. De Maerteleire wil bovendien benadrukken dat bio vooral slaat op het – relatieve – dierenwelzijn, de biodiversiteit en de natuur, veeleer dan op de meerwaarde voor onze gezondheid. “Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat bioproducten ook gezonder zijn dan conventionele producten”, stelt hij.

De Meyer wil graag benadrukken dat bio maar een deel van het bewuste verhaal is: “Als je hele dagen biovlees uit Argentinië gaat eten, schiet je je doel voorbij. Het belangrijkste blijft dat juiste evenwicht tussen dierlijk en plantaardig eten én een minimale voedselverspilling. Als je die twee elementen aanpakt, ga je op de meest ingrijpende manier je milieu-impact reduceren.”

Pro planeet

  • Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
  • Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
  • Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
  • Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be

Ethisch leesvoer

  • Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
  • Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
  • We eten ons dood van Louis De Jaeger.

 

Meer over ecologischer leven:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content