Experten aan het woord: Wat is een duurzaam dieet?

Je wilt graag je ecologische voetafdruk verkleinen, maar weet niet goed hoe? Met minder voedselverspilling en de juiste voedingskeuzes kom je al een eind. Hoe zit het met de duurzaamheid van onze voeding? Wij spraken met experten over de vraag: ‘Wat is een duurzaam dieet?’

Maak kennis met de experten:

Ellen Mangnus is professor Sociologie aan de Wageningen University & Research, journaliste en ontwikkelingsfilosoof. Ze doet journalistiek onderzoek naar macht in voedselketens en de landbouw.

 

 

 

Eric De Maerteleire is bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Hij schreef meerdere bestsellers, waaronder Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering en Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid.

 

 

Laurens De Meyer is industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en master in de Milieusanering en Milieubeheer. Hij was expert landbouw en voeding bij de Bond Beter Leefmilieu tot april 2021. Hij doet momenteel onderzoek naar porteïnetransitie aan de KU Leuven.

 

Wat is een duurzaam dieet?

Kort: Met minder dierlijke producten vooral

“In het huidige voedselsysteem krijgt een groot deel van de wereldbevolking te weinig te eten en eet een nog groter deel net te veel en ongezond”, stelt Mangnus. Er hoort in het Westen dus minder op ons bord, en ook minder ‘lege’ of weinig voedzame calorieën. Van wat er op ligt, bestaat 60 procent idealiter uit (liefst lokale, bio, seizoensgebonden) groenten, vruchtgroenten (tomaten, avocado’s, courgettes, komkommers, paprika’s, aubergines), fruit, granen (tarwe, rijst, gierst, gerst, haver, rogge, teff, mais, spelt) & pseudogranen (quinoa, boekweit, amarant), peulvruchten (o.a. bruine, witte en zwarte bonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen) en absoluut niet te vergeten: noten. Groenten en fruit kunnen qua milieuvriendelijkheid trouwens evengoed uit blik; dat bewaart langer waardoor het tot minder voedselverspilling leidt en verbruikt minder energie omdat het al gekookt is.”

“Als je al voor dierlijke producten kiest, laat het dan niet meer dan 40 procent innemen van je dagelijkse eiwitbehoefte. Wat vlees betreft, kies je op vlak van duurzaamheid best voor (bio)kip; die is ongeveer tien keer efficiënter in het omzetten van voer in vlees dan koeien.”

En voor vis raadt De Maerteleire niet meer dan 300 gram aan per week, “of je gaat de grenswaarden van toxiciteit overschrijden.” Als er nog vis overblijft that is, want door overbevissing, bijvangst en klimaatveranderingen gaat het er in onze wateren rampzalig aan toe.

Maar, eindigt De Meyer: “Je hoeft met deze manier van eten niets in te leveren aan smaak, plezier, gezelligheid. Duurzaam eten kan even bourgondisch en geestig zijn.”

Pro planeet

  • Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
  • Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
  • Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
  • Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be

Ethisch leesvoer

  • Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
  • Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
  • We eten ons dood van Louis De Jaeger.

 

Lekker gezond:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content