Fit en gezond: 6 x de basisregels voor een gezond eetpatroon volgens Pascale Naessens

Met bijna 20 gezonde kookboeken op haar palmares, groeide culinair auteur Pascale Naessens de afgelopen jaren uit tot een rasechte autoriteit op vlak van gezond eten en leven. Welke basisprincipes aan de grond van haar voedingsleer liggen? Alle regels voor een gezonde levensstijl á la Pascale op een rij.

Pascale Naessens: in 6 stappen naar een gezonde levensstijl

Dit artikel maakt deel uit van ons Go Pure by Pascale Naessens dossier. Klik hier voor meer info.

STAP 1: Eet onbewerkte voeding

Veel mensen willen gezonder eten, maar verliezen zich in details. Wie gezonder wil eten en leven, moet beginnen bij de basis en dat begint bij onbewerkte natuurlijke voeding. Concreet raadt de voedingsdeskundige aan je maaltijden zoveel mogelijk op te bouwen uit voeding die niet geraffineerd en niet bewerkt is. Voedsel dus dat recht uit de natuur komt en waar geen voedingsstoffen zoals vezels of vet zijn uitgehaald en/of bewaarstoffen zijn aan toegevoegd. Denk aan: groenten, fruit, noten, zaden, vis, volle granen, eieren, vlees... Pascale: “Pas als je aan de basis goed eet, kan je de volgende stap zetten.”

Waarom een eetpatroon op basis van ‘natuurlijke en onbewerkte’ voeding – met meer vetten – zo gezond is? “Uit onderzoek blijkt dat geraffineerde en ongeraffineerde voeding andere reacties uitlokken in je lichaam, denk maar aan hormonale reacties, verzadiging, enzovoort. Ook kun je geraffineerde voeding veel sneller wegwerken dan ongeraffineerde, dat speelt allemaal een rol. Onbewerkte voeding verzadigt meer en daardoor ga je er uiteindelijk minder van eten en val je ervan af, hoewel het meer vet bevat. Vroeger legde men vooral de nadruk op ‘minder calorieën en vetarm’, nu weet men dat het vooral draait om de kwaliteit van voeding.”

STAP 2: Maak geen gewoonte van snacken

Pascale: “Wanneer je eenmaal de stap hebt gezet naar natuurlijke voeding, zal je merken dat je meer verzadigd bent en dat de hunkering naar constant eten wegvalt. Veel mensen verwarren honger met gewoonte. Sommige mensen eten zelfs als gezellig tijdverdrijf en gaan volledig voorbij aan de essentie, en dat is en blijft: je lichaam voeden. Eet voldoende bij de hoofdmaaltijden en probeer niet de hele dag door te graaien. Het zal je ook meer rust geven.

“Sommige mensen eten als gezellig tijdverdrijf en gaan volledig voorbij aan de essentie, en dat is en blijft: je lichaam voeden”

Maar weet wel dat als je echt honger hebt, je tussendoor beter wel kunt eten. Neem dan ook iets dat echt voedzaam is, zoals noten.”

STAP 3: Denk ook aan bewegen

Bewegen is geen goede strategie om af te vallen, maar wel om je goed te voelen in je vel. Ga je vooral niet in het zweet werken in de hoop om gewicht te verliezen; het zal je niet lukken, je zult er eerder gefrustreerd door raken. Maar bewegen geeft je energie, houdt je gezond en positief, en geeft je kracht. Een dagelijkse wandeling in de natuur kan een groot verschil maken, vooral voor je mentale gezondheid. Het geeft je een andere mindset. Je wordt er letterlijk veerkrachtiger van. Elke dag een half uurtje kan al volstaan. Wie zich fitter en vitaler voelt, zal dan weer meer zin hebben om zijn gezonde eetpatroon vol te houden. Pascale: “Gezond leven is eigenlijk een cirkel van goede gewoontes die elkaar versterken. Ook voldoende tijd nemen om gezond te koken en om mentaal tot rust te komen, horen hierbij.

“Van bewegen alleen, zal je niet afvallen. Daarvoor heb je een gezond eetpatroon nodig. Maar bewegen zal je wel helpen om je beter in je vel te voelen”

Met bewegen bedoel ik trouwens niet zo nodig dat je intensief moet gaan sporten, ook een dagelijkse wandeling in de natuur werkt perfect. Vooral je mentale gezondheid zal er wel bij varen: het geeft je een andere mindset, je wordt veerkrachtiger en je krijgt er een allround beter gevoel bij.” Nog een extra tip van Pascale hier: zoek naar een activiteit die jou ligt en die je eigenlijk relatief weinig inspanning kost. Iets wat je energie geeft in plaats van dat het er wegneemt.”

STAP 4: Luister naar je lichaam

Pascale: “Stap 1, 2 en 3 zijn wat ik de grote knopen noem: het zijn zonder twijfel de belangrijkste stappen waarmee mensen de grootste gezondheidsvoordelen bereiken. Pas als die basis goed zit, heeft het zin om aan andere zaken te denken. Zo heeft het geen zin om op zoek te gaan naar de meest gezonde noten als je tijdens de hoofdmaaltijden niet goed eet, die noten zullen dan niet veel uithalen. Weet ook dat we allemaal anders reageren op voeding, er is niet één gezonde manier van eten voor iedereen.

“We reageren allemaal anders op voeding. Daardoor is er ook niet één gezonde manier van eten voor iedereen”

Elk van ons moet op zoek gaan naar zijn eigen balans, in overeenstemming met zijn waarden. Daarom is het heel belangrijk om eerst goed te eten aan de basis en dan te zien hoe je lichaam reageert. Nu is het moment om te voelen: stel vragen als: voelt mijn lichaam goed aan? Zit ik goed in mijn vel? Hoe reageert mijn lichaam op koolhydraten? Is het goed zoals het nu is of wil ik nog een stap verder gaan? Nu kun je gaan ‘finetunen’.”

STAP 5: Zoek je persoonlijke balans

Pascale: “Ga op zoek naar je eigen balans in overeenstemming met je waarden en normen. Misschien is het goed zoals het is? Of wil je richting keto? Intermittent fasting? Minder of meer koolhydraten? Veganistisch? We zijn allemaal verschillend, waarom zouden we dan allemaal volgens eenzelfde model moeten eten? De ene komt snel aan van koolhydraten, de andere niet. De ene reageert sterk op koolhydraten (of alcohol) en raakt verslaafd, de andere niet. De ene kan makkelijk zijn of haar ontbijt overslaan, de ander wil er niet aan denken. Op basis daarvan kun je keuzes maken die bij jou passen.

Ga op zoek naar die manier van eten waar jij je gelukkig bij voelt, waarbij je mag eten zonder dat je aankomt, waarvan je energie krijgt, eten dat je lekker vindt. Maar welke keuzes je ook maakt, blijf vooral bij onbewerkte voeding, snack niet de hele dag door en probeer nu en dan wat te bewegen. Dat is de basis.

“Welke keuzes je ook maakt, blijf vooral weg bij onbewerkte voeding, snack niet de hele dag door en probeer nu en dan wat te bewegen. Dat is de basis”

Soms denken mensen dat er telkens weer iets nieuw uitkomt, voorbeeld bij intermitterend vasten of keto, maar eigenlijk zijn dit variaties op lowcarb. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen kennis opdoen zodat ze inzicht krijgen in al die verschillende manieren van eten, zodat ze betere keuzes kunnen maken. Dat is wat ik wil bereiken met mijn nieuwe Masterclasses, een reeks van online lezingen en workshops die eind oktober van start gaat: mensen inzicht geven en gelukkig kan ik daar rekenen op een aantal deskundigen die me zullen bijstaan in deze masterclasses.”

STAP 6: Van voornemen naar levensstijl

Pascale: “De overschakeling van een koolhydraatrijke en op geraffineerde voedingsstoffen gebaseerd eetpatroon, naar natuurlijke voeding is misschien wel een uitdaging maar je zult je meteen beter voelen en dat zal je energie geven om door te gaan. Mensen met overgewicht zullen ook afvallen.” Het idee dat ongezonde voeding lekkerder zou zijn, wil Pascale ook de wereld uit helpen. “Net omdat ik kook met meer ‘vet’ verzadigt mijn keuken niet alleen meer, maar vet maakt het eten ook smakelijker en dat is wellicht de grootste verrassing voor veel mensen. Ik krijg vaak de reactie: ik eet lekker, heb nooit honger en toch val ik af. Dat is de reden waarom mensen het makkelijk kunnen volhouden. Maar je moet er wel eerst aan beginnen, zodat je ervaart wat goede voeding met je lichaam doet.”

Mensen helpen meer inzicht te krijgen in de wetenschap en in de mechanismen achter gezonde voeding, doet Pascale in haar nieuwe online Go Pure Masterclass: tien dagen lang volg je er lezingen met verschillende voedingsexperten, kookworkshops en instructievideo’s die je op weg helpen naar een low carb levensstijl. Een ticket bemachtigen doe je door je hier in te schrijven.

Meer lezen over gezond eten volgens Pascale:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content