Gestresst of (over)vermoeid? Deze veranderingen in je eetpatroon lossen het op

Lockdowns, Corona, thuiswerken en tegelijkertijd op je kinderen passen, je zou voor minder stress krijgen. Stress is nu eenmaal deel van het leven en heeft zelfs zijn voordelen. Chronische stress daarentegen is niet goed voor je. Het kan ontstekingen veroorzaken en op termijn zelfs andere ziektes. Bovendien is het stresshormoon cortisol verantwoordelijk voor je buikje, de meest ongezonde vorm van vet en vergroot het risico op hart- en vaataandoeningen. Yoga proberen en minder werken zijn twee opties, maar wist je dat vooral je voeding ook een grote impact heeft? Deze tips helpen je op weg.

Wanneer je jezelf uitgeblust voelt, ben je veel minder gemotiveerd om je gezonde gewoontes – veel bewegen en gezond eten – door te zetten. Als je echt in overdrive bent, wordt het vaak zelfs moeilijk om te slapen. Voldoende nachtrust is nochtans belangrijk voor je gezondheid en emotioneel welzijn.  Toch slaapt maar liefst 1 op 4 Vlamingen slecht.

De gevolgen van een slechte nachtrust

  • Het heeft een slechte invloed op je werk: je kunt je moeilijker concentreren, bent minder creatief en maakt gemakkelijker fouten.
  • Je reactievermorgen vertraagt: dit is vooral gevaarlijk in het verkeer.
  • Het verstoort je hormoonbalans: zo word het hormoon dat je hongergevoel bepaalt, verstoord. Daardoor eet je meer en kun je zelfs gewichtsproblemen krijgen.
  • Het stimuleert je lichaam om meer vet op te slaan: je maakt meer cortisol aan, dat hormoon doet je lichaam meer vet opslaan.
  • Je loopt meer risico op diabetes type 2 en hartproblemen. 

Je weet natuurlijk dat je best op tijd je bed ingaat en zorgt dat je er voldoende uren blijft. Maar ook je voeding speelt een grote rol in de hoeveelheid stress die je hebt en op hoe goed je slaapt. Enkele tips.

1. Eet veel vezels en minder verzadigd vet

In een kleine studie waarin de effecten van voeding op slaap werden onderzocht, ontdekten onderzoekers dat veel vezels (vezels vind je onder ander in Groenten, fruit, volkorenproducten...) en weinig verzadigd vet (verzadigd vet vind je onder andere in vet vlees, volle melkproducten...) zorgden voor een betere nachtrust. Uit een andere studie bleek dan weer dat vezels het stressniveau kunnen verlagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content