Voor jou getest: de beste smartwatches voor dames

Lise Milbou

Een smartwatch kan tegenwoordig heel wat meer dan stappen tellen alleen. Je betaalt ermee, registreert nauwkeurig je hartslag en beheerst je stressniveau als een volleerde yogi. Webredactrice Lise Milbou nam de proef op de som en testte 6 sporthorloges voor je uit.

1. De Sense van Fitbit

De Sense in het kort

De nieuwste van Fitbit is er eentje die inzet op gezondheid. Hij helpt je bij het managen van stress door je hart beter te begrijpen en zaken als huidtemperatuur, hartslagvariatie en SpO2 (het zuurstofgehalte in je bloed) te meten. Met hulp van meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulnessprogramma’s probeert-ie vervolgens je stressniveau in te perken. Een echte wellbeing-horloge dus.

Waarom wél?

+ Stappen, slaap en hartslag worden in één, overzichtelijke, kleurrijke display getoond. Tip: met een extra app synchroniseer je jouw Fitbit met de Apple Health app van je iPhone. Zo kan je ook je stappen aanvullen als je jouw horloge vergat.

+ Je ontvangt niet alleen meldingen van berichten, je belt ook via het horloge als je telefoon in de buurt is.

+ De Sense heeft een triatlon profiel.

+ Kan tot 50 meter diep en is dus ideaal voor zwemmen, douchen of een dag in de spa.

+ Uniek zijn de tools om de gezondheid van je hart na te gaan. Zo is er de elektrodemale activiteitssensor (EDA) om je stressniveau te detecteren aan de hand van de mate van zweet op jouw huid. De Stress Management Score toont dan weer je dagelijkse fysieke stressniveau gerelateerd aan jouw hartgezondheid, slaap en activiteit. In de ECG-app bekijk je tot slot jouw hartritme voor tekenen van atriale fibrillatie (AFib), een aandoening die wereldwijd meer dan 33,5 miljoen mensen treft.

+ Via de Fitbit Pay betaal je contactloos.

Waarom niet?

– Hoewel je met het toestel tal van sporten, gebruikte hartslagzones en calorieverbruik meet, zijn er voor fervente sporters betere toestellen dan deze. Het zijn vooral de hartfuncties die de Fitbit Sense uniek maken.

– Voor de verschillende ‘hartgegevens’ heb je telkens een aparte app in app nodig. Dat maakt alles iets minder overzichtelijk.

– Het toestel heeft geen knopjes waardoor het even zoeken is naar de juiste werkwijze van de touch.

– Om je hartslagvariatie, ademhalingssnelheid, variatie in huidtemperatuur... gedetailleerd op te volgen, moet je overschakelen naar Fitbit Premium. Die biedt bovendien exclusieve mindfulness content aan met onder andere 10 video- en audiosessies door mindfulness-expert Deepak Chopra. Dit kost je normaal € 9,99/maand maar je krijgt 6 maanden Fitbit Premium gratis bij aankoop van een Sense.

– De batterij gaat zo’n 6 dagen mee en tot 12 uur in GPS modus. Niet slecht, maar er zijn smartwatches in deze test die het beter doen.

Prijskaartje

€ 280,95 bij bol.com en Coolblue. Kleuren: antraciet of ivoorwit/zachtgoud.

Smartwatch Fitbit dames

2. vívoactive 4 van Garmin

De vívoactive 4 in het kort

Ook deze smartwatch met GPS kijkt naar je stappen, slaap, hartslag, ademhalingen per minuut en zuurstofsaturatie maar eerder op fitnessniveau. Hij meet ook je fitnessleeftijd én maakt sporten en gezonder leven gemakkelijk met meer dan 20 sportapps en geanimeerde work-outs voor cardio, kracht en yoga.

Waarom wél?

+ Stresstracking laat je zien of je een rustige, evenwichtige of stressvolle dag hebt. Ontspanningsherinneringen vragen je zelfs om een korte ademhalingsactiviteit uit te voeren als je je gestresst voelt.

+ Deze heeft een body battery met een score op 100 die je sport, stress en slaap bekijkt en aangeeft hoe je lichaam het doet.

+ Met de Garmin Connect™ app kun je jouw menstruatiecyclus bijhouden, fysieke en emotionele symptomen noteren en leren over training en voeding tijdens elke fase van je cyclus. Je ontvangt zelfs tracking-informatie over jouw cyclus op je pols.

+ Dankzij de hydratatie-tracker leg je jouw dagelijkse waterinname vast en kan je een automatisch doel voor hydratatie instellen dat zich aanpast aan de hoeveelheid zweet die je verliest tijdens activiteiten.

+  Voor motivatie tijdens het sporten luister je Spotify, Amazon Music of Deezer dankzij een ingebouwde muziekspeler zodat je jouw telefoon thuis kan laten tijdens het sporten.

+ Kan tot 50 meter diep en is dus ideaal voor zwemmen, douchen of een dag in de spa.

Waarom niet?

– Bij het zwemmen is hij niet automatisch nauwkeurig maar dat kan je makkelijk oplossen door de knop ‘oefeningen‘ te gebruiken en aan te geven hoeveel meter je een bepaalde oefening hebt gedaan. Het voordeel van die oefeningen is dat je afstand wordt meegeteld op Strava en Garmin Connect, maar je gemiddelde tijd niet (leuk, want als je bijvoorbeeld 100 meter enkel beenoefeningen doet in het water, zal dat al snel 4 minuten duren).

– Durft al eens te veel stappen te tellen. Je haren föhnen levert bijvoorbeeld standaard 300 stappen op 😉.

– Je kan enkel sms-berichten beantwoorden als je een Android telefoon hebt. Deze Garmin is niet compatibel met Huawei smartphones.

– Voor wie deze smartwatch iets te groot is, bestaat er ook een kleiner en eleganter s-modelletje.

– De batterij gaat tot 8 dagen mee en tot 6 uur met GPS en muziek aan. Niet slecht, maar er zijn smartwatches in deze test die het beter doen.

Prijskaartje

Vanaf € 299,99 via garmin.com. Kleuren: shadow grey met zilveren hardware of zwart met slate hardware.

Smartwatch dames Garmin

3. Forerunner 945 van Garmin

De Forerunner 945 in het kort

Deze is een toestel voor wie sport erg serieus neemt en daar ook wat centen voor overheeft. Dit exemplaar is bovenal een sporthorloge, eerder dan een smartwatch, en dient dus niet om mails of je agenda te checken op je pols, maar om grondig te sporten en daar beter in te worden. Met onder andere een ingebouwde ‘coach’ die je een marathon helpt te lopen, is deze eentje voor de doorbijters.

Waarom wél?

+ Je kan een GPX-bestand invoeren waarna je een kaart krijgt om te navigeren tijdens het sporten. Heb je bijvoorbeeld een Strava-abonnement en wil je op reis een looproute van 10 km uitproberen, dan geeft hij jou drie opties. Je duidt er eentje aan als favoriet, synchroniseert met je Garmin-app waarna de route op jouw sporthorloge of fiets-GPS verschijnt.

+ Het sporthorloge heeft een handige triatlon functie. Je hoeft na je ene sport maar af te duwen waarna de wisseltijd begint en je horloge automatisch overgaat op de volgende sport.

+ Kan tot 50 meter diep en is dus ideaal voor zwemmen, douchen of een dag in de spa.

+ De Forerunner 945 gaat tot wel 2 weken mee in smartwatchmodus. In GPS stand mét muziek houdt hij het 10 uur vol, zonder muziek 36 uur.

Waarom niet?

– Deze smartwatch is iets groter en dus wat minder elegant.

– Het is met kop en schouder de duurste uit de reeks.

Prijskaartje

€ 549,99 via garmin.com. Kleuren: zwart en blauw.

Smartwatch Garmin dames

4. Ignite van Polar

De Ignite in het kort

fitnesshorloge van Polar, perfect voor iemand die op recreatief niveau aan joggen, wandelen of zwemmen doet. Er zit een ingebouwde GPS in én hij meet je hartslag aan de pols. Ook wel: de digitale coach voor als je op zoek bent naar het ideale evenwichtig tussen inspanning en ontspanning.

Waarom wél?

+ Eleganter en dunner dan de basic Polar en maar € 50 verschil.

+ Hij meet je hartslag en slaap en heeft enkele ingebouwde ademhalings- en stressoefeningen.

+ Aan de hand van de Nightly Recharge meting (die ’s nachts nagaat hoe je herstelt van de dag) adviseert het FitSpark trainingsprogramma een training die aansluit bij je lichamelijke én mentale fitheid.

+ De Polar hartslagsensor is met 9 ledlampjes erg nauwkeurig voor een polsmeting.

+ Kan tot 30 meter diep en is dus ideaal voor zwemmen, douchen of een dag in de spa.

Waarom niet?

– Deze horloge heeft geen ingebouwde muziekopslag, dus je moet je telefoon meenemen voor muziek tijdens je training.

– Het LCD scherm is donker en moeilijker af te lezen in zonlicht.

– De batterij gaat zo’n 5 dagen mee in rust met constante hartslagmeting. Met GPS training zo’n 17 uur. Absoluut niet slecht maar nét iets minder dan andere smartwatches uit deze test.

Prijskaartje

Vanaf € 199,90 via polar.com. Kleuren: zwart-zilver, wit-zilver, zwart-koper, rosé-roségoud.

Smartwatch dames Polar

5. Vantage M van Polar

De Vantage M in het kort

Een hardloop- en multi-sporthorloge met GPS en hartslagmeting aan de pols. Geschikt voor de fervente sporter die graag conditie en kracht opbouwt. Deze trainingspartner levert alle gegevens die je nodig hebt om nóg beter te worden in al je favoriete uitlaatklep.

Waarom wél?

+ Het design is sportief maar toch licht en elegant.

+ Hij heeft een eenvoudige triatlon-functie.

+ Hij meet de hartslag zeer nauwkeurig, zélfs onder water. Dat is handig om het aantal verbrande calorieën na te gaan. Voor heel wat andere sporthorloges heb je hiervoor een externe hartslagmeter nodig.

+ Heeft ingebouwde schema’s en zelfs video’s met spieroefeningen.

+ De Polar hartslagsensor is met 9 ledlampjes erg nauwkeurig voor een polsmeting.

+ Kan tot 30 meter diep en is dus ideaal voor zwemmen, douchen of een dag in de spa.

+ De batterij gaat lang mee; een week zonder constante hartslagmonitoring, ruim 4 dagen als je ‘m constant draag, je hartslag meet en 1 uur per dag sport. Met GPS tracking en continue hartslagmeting, gaat de batterij maar liefst 30 trainingsuren mee.

Waarom niet?

– Dit horloge heeft geen ingebouwde muziekopslag, dus neem je telefoon mee voor muziek tijdens je training.

– De Polar Vantage M geeft minder uitgebreid hersteladvies.

Prijskaartje

€ 279,90 via polar.com. Kleuren: zwart.

Smartwatch Polar dames

6. Amazfit BIP van Xiaomi

De Amazfit BIP in het kort

De voordeligste uit de hoop is een prima aankoop mét GPS als je simpelweg jouw stappen, fietstochten, calorieën en hartslag wil meten én telefoonmeldingen binnen handbereik wil. De BIP biedt een verbluffende batterijduur en is bovendien ultralicht wat hem comfortabel maakt om elke dag te dragen, zowel tijdens het sporten als slapen.

Waarom wél?

+ Met stip op nummer één: de voordelige prijs.

+ De batterij gaat tot wel 30 dagen mee als je ‘m niet té intensief gebruikt.

+ Het reflecterende kleurenscherm staat altijd aan en biedt een overzicht van tijd, datum, stappen, weer, sportstatistieken en meer.

Waarom niet?

– Je kan er heel wat minder mee dan een echte sporthorloge. Qua sport heb je bijvoorbeeld enkel opties voor outdoor lopen, loopband, wandelen of fietsen.

– Hij is waterbestendig maar niét gemaakt om echt mee te gaan zwemmen.

– Je kan er telefoons niet mee beantwoorden maar wel afduwen.

Enkel compatibel met Android 4.4, iOS 8 en hoger.

Prijskaartje

€ 64,95 via xiaomiproducts.nl. Kleuren: zwart, groen, wit en oranje/blauw.
Smartwatch dames Xiaomi

Meer over sport en beweging

Openingsbeeld: Fitbit Sense.

Partner Content

Gesponsorde content