Handgel vs. handzeep: wat is nu best?

Dat de fabrikanten van handgel en handzeep nu in hun handen wrijven, is wel duidelijk. Ze verkopen als zoete broodjes. Corona heeft zo ook z’n voordelen voor de economie. Maar hebben die handgels eigenlijk wel nut? En wat werkt het best, handgel of handzeep?

Naast hoesten, zijn je handen een van de belangrijkste manieren om de griep of Corona door te geven. Je kunt dus maar beter goed je handen wassen. Geen water in de buurt? Dan biedt een handgel soelaas. Maar helpt dat echt wel?

De ene handgel is de andere niet. Doden ze te weining bacteriën, dan zijn ze hun geld helemaal niet waard. Meer zelfs, te veel bacteriën doden, kan zelfs een omgekeerd effect hebben. Dat vertelt wetenschapsjournalist Koen Wauters op Radio 2. “Zo’n gel doodt namelijk ook alle goede bacteriën die op je huid leven. Als je daar te veel mee knoeit, verstoor je het natuurlijke evenwicht. Vergelijk het met antibiotica: de reden waarom je daar diarree kan door krijgen is omdat ze ook de goede bacteriën in je darm doden.” Overdrijven doe je dus liever niet.

Liever 20 seconden wassen met zeep

Bovendien werkt zo’n alcoholgel het best op handen die vrij zijn van vet en vuil. Probeer in de eerste plaats het contact met schadelijke bacteriën en virussen te vermijden door je handen geregeld goed te wassen. Die lost immers de oliën van je huid op waardoor je de bacteriën er afspoelt onder stromend water.

Was ze 20 seconden lang onder stromend water, kies liefst voor vloeibare zeep. Zorg dat je handen helemaal zijn ingezeept en vergeet zeker de plekken tussen je vingers en onder je nagels niet.

Redder in nood

Gebruik je handgel vooral als je echt niet de kans hebt om je handen te wassen, op de trein bijvoorbeeld. Gebruik hem op de volgende manier:

  • Kies een handgel die 70% ethanol  bevat, lees dus goed de verpakking.
  • Neem voldoende gel en wrijf goed in over de volledige oppervlakte van je handen. Vergeet ook de ruimte tussen je vingers niet.
  • Wrijf de gel net zo lang in tot je handen droog aanvoelen. De gel heeft ongeveer 30 seconden nodig om te drogen, dat is ook de tijd die nodig is om bacteriën te doden.
  • Droog je handen niet af na het gebruik van handgel en ga ze zeker niet wassen, dan heeft de gel geen nut.

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content