Help, ik heb een voedselintolerantie. Wat nu? 6 tips

Alexia Stevens

Omdat haar echtgenoot en kinderen intoleranties hebben, kookt HR-medewerker én blogsters Alexia Stevens sinds een aantal jaar gluten- en lactosevrij. Ze deelt tips en recepten op Must Be Yummie en heeft die nu gebundeld in ‘Iedereen Eet Mee’. Aan Feeling verklapt ze 3 dagen lang enkele van haar gouden tips. Vandaag verklapt ze wat je  best doet als je ontdekt dat je intoleranties hebt.

Als je een voedselintolerantie blijkt te hebben, is dat meestal wel even slikken. De meeste mensen panikeren toch even, maar geen zorgen. Met deze 6 tips komt het zeker goed.

1. Blijf rustig

Het leven stopt niet omdat je iets niet meer mag eten. Ja, het zal even wennen en aanpassen zijn. Maar je zal je beter voelen als je je manier van eten aanpast en dat is uiteindelijk toch de bedoeling, niet?

2. Ruim op en zoek een systeem dat voor jou werkt

Label je voorraad, doe aan foodprepping en gebruik je diepvriezer optimaal. Veel mensen koken apart voor de persoon die een intolerantie heeft, maar zelf ben ik grote voorstander van een volledige ban op producten die op de zwarte lijst staan. Zo zal je in ons huis geen gluten of producten met lactose meer aantreffen. Op die manier voorkom je ook eventuele kruisbesmetting. Dit is vooral heel belangrijk bij coeliakie of glutenintolerantie. Je toaster bijvoorbeeld gebruiken voor gewoon brood en er dan een glutenvrij toastje mee roosteren is absoluut uit den boze!

3. Ga op supermarktsafari

Als je plots moet omschakelen naar een aangepast dieet, zal je in de klassieke supermarkten niet altijd alles terugvinden wat op je boodschappenlijstje staat. Je zal ook (verplicht) met nieuwe producten en ingrediënten moeten kennismaken. Plan eens een halve dag om op ‘supermarktsafari’ te trekken om rustig uit te zoeken wat er allemaal te koop is. Neem daarnaast ook eens een kijkje in speciaalzaken en op het internet. Je zal versteld staan van het aanbod. De supermarkten voelen de toenemende noodzaak om meer allergievriendelijke producten aan te bieden. Een Wholefoods Market is er helaas nog niet in België dus doe ik mijn boodschappen bij verschillende supermarkten.

4. Experimenteer

Met trial & (t)error zal je leren wat lekker is en wat niet. Als je bijvoorbeeld geen lactose verdraagt, kan je melk vervangen door een plantaardig alternatief. Je zal wel merken dat er een groot verschil is in smaak en textuur. Probeer maar eens een chocomelk met kokosmelk of rijstmelk. Ook zal je je manier van koken en bakken wat moeten aanpassen. Het is helemaal niet erg als er eens iets mislukt, zo lang je maar blijft proberen.  Mijn eerste, zelfgebakken glutenvrije brood was zo hard dat je er een raam kon mee inslaan.

5. Maak keuzes

Ga je voor je een apart potje koken of laat je het hele gezin mee een aangepast dieet volgen? Als je voor het eerste kiest, is het belangrijk dat je de maaltijden apart kan bereiden en bewaren als de intolerantie of allergie ernstig is en je contaminatie absoluut moet vermijden.

6. Informeer

Informeer jezelf door boeken en artikels te lezen zodat je wat achterliggende informatie opbouwt. Op sociale media zijn er verschillende groepen waar je lid van kan worden. Je kan er terecht voor tips maar het is ook fijn om in contact te komen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Licht je familie, vrienden en je werkomgeving in. Ook als je op restaurant gaat is het belangrijk je intolerantie mee te geven bij reservatie. Leg hier goed uit wat wel en niet kan. Dat is niet altijd zo leuk en makkelijk, veel mensen weten niet waar het over gaat. De gastheer of –vrouw of het restaurant waar je gaat eten zijn liever op de hoogte dan dat je je bord niet aanraakt.

Meer lezen over voedselintoleranties? Alexia’s boek ‘Iedereen eet mee’ is nu te koop voor 22,50 euro.

Meer tips voor gezonde darmen:

Partner Content

Gesponsorde content