Hoe zit het met jouw energieniveau? Doe hier zelf de test & krijg gouden tips

Goedele Leyssen

Ben jij ook altijd zo druk dat je geen moment tijd hebt voor jezelf? Vind je te weinig tijd voor sport of gezond koken, maar besef je eigenlijk wel hoe ongezond dat is voor zowel je lichaam als je geest? En wil je daar iets aan veranderen? Dan ben je helemaal klaar voor de 10-daagse Self-Care Challenge van Feeling x Goedele Leyssen! Iedere dag deelt gezondheidsexperte Goedele Leyssen haar gouden tips om de gelukkigste en meest energieke versie van jezelf te worden. Vandaag: doe de zelftest, check je energieniveau en ontdek wat de beste manier is om (nog) meer energie te krijgen.

Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

Als je je (over)vermoeid voelt, wordt het leven een strijd. De energie ontbreekt je om goed voor anderen te zorgen, laat staan voor jezelf, en ook professioneel zal je je niet 100% kunnen geven. De Amerikaanse schrijver Ralph Waldo Emerson zei ooit: The world belongs to the energetic, en hij heeft gelijk. Energie is het fundament van succes in alle aspecten van je leven. Het is meer waard dan goud. Als je energie hebt, dan voel je je licht in je hart en enthousiast over het leven. Je hebt zin om goed voor jezelf te zorgen en je hebt ook de fysieke en mentale kracht om dat te doen.

“The world belongs to the energetic”
Ralph Waldo Emerson

In 2020 heb ik een high performance training gevolgd bij de Amerikaanse Success Coach Brendon Burchard. Het was geen verrassing dat een van de eerste dingen waar hij het over had ‘energie’ was. Vooraleer we het gaan hebben over manieren om meer energie te genereren, laat ik je graag een zelfevaluatie doen die ik zelf ook met Brendon Burchard deed. Die zal je vertellen hoe het gesteld is met je energieniveau op dit moment.

Zelftest: hoe is het met je energieniveau?

Vraag 1: hoe gaat het met je fysieke energie?

Laten we eerst kijken naar je fysieke energie. Hoe sta je ‘s ochtends op? Voel je je alsof je overreden bent door een vrachtwagen? Heb je een pot koffie of twee nodig vooraleer je in actie kunt schieten? Of spring je uit bed en ben je blij dat je een nieuwe dag cadeau kreeg? Kijk terug op hoe je de voorbije week ’s ochtends voelde, en geef jezelf een score tussen 1 en 10 (1: Je leeft in een dichte mist – 10: je hoofd voelt zo helder als kristal.)

Vraag 2: hoe gaat het met je mentale energie? 

Hoe zit het met je mentale energie? Hoe lang kun je aan een idee werken, je focussen, vooraleer je What’s App checkt of de koekenkast induikt? Hoe productief ben je? Ook: hoe geïnteresseerd ben je in wat je doet? Hoe nieuwsgierig ben je om meer te ontdekken over de dingen waar je mee bezig bent? Gebruik ook hier de afgelopen week als referentie, en geef jezelf een score tussen 1 en 10 (1: Je bent van de 8 uren die je aan het werk bent eigenlijk maar 1 uur productief. – 10: Je kunt de hele dag doorgaan als dat moet. Je bent enthousiast en geëngageerd.)

Vraag 3: hoe gaat het met je emotionele energie?

Laten we nu eens kijken naar hoe het zit met je emotionele energie, je levenslust. Hoe goed zit je in je vel? Straal je als de zon, of is je licht eerder vergelijkbaar met een waakvlammetje? Check hoe het de voorbije week met je emotionele energie was, en geef jezelf een score tussen 1 en 10 (1: Je voelt je eerder een zombie. – 10: Je bent enthousiast, aanwezig en alert.)

Vraag 4: hoe veerkrachtig ben jij? 

Ten slotte is er nog je spirituele energie of veerkracht. Hoe groot is je capaciteit om terug recht te veren wanneer er iets is misgegaan? Hoeveel moed heb je om door te gaan nadat je gefaald hebt? Hoeveel vertrouwen heb je erin dat alles uiteindelijk goed komt? Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf? Hoe flexibel ben je als de situatie waarin je zit verandert? Geef jezelf een score tussen 1 en 10 (1: Het kost je maanden, zelfs jaren om te herstellen van een tegenslag. – 10: Je leert van je fouten en je gaat zo snel mogelijk op zoek naar hoe het anders kan.) Uiteraard speelt je fysieke energie hier ook een rol. Je kunt de verschillende vormen van energie nooit volledig loskoppelen. Ze beïnvloeden elkaar.

Uitslag:

De maximum haalbare score is 40. Hoeveel scoor jij? Idealiter schommelt je score rond de 32. Is dat niet het geval, dan weet je dat er ruimte is voor verbetering. Dit kun je doen om je energie nog meer te boosten:

4 energieboosters

Onze energiestatus fluctueert meestal samen met de ups en downs in ons leven. Zieke kinderen, een zware periode op het werk, een fysiek ongemak,…Niemand voelt zich 100% van de tijd 100% opgeladen, maar hoe moeilijk je het ook hebt, hoe laag je energiepeil ook is, er zijn altijd kleine dingetjes die je kunt doen om je energiepeil op te krikken.

1. Slaap voldoende

Veel mensen zien slaap als het ‘verplichte’ einde van een dag – als ze er een beetje vanaf kunnen knibbelen, dan doen ze dat ook. Maar eigenlijk is de nacht het begin van je volgende dag. Als je slaapt gaat er een vaatwasmachine aan in je hoofd. Zodra je brein schoon is, sta je met een helder hoofd weer op en heb je de energie die je nodig hebt voor de volgende dag.

Hoe doe je het? 

  • Respecteer je bioritme. Probeer altijd op ongeveer hetzelfde moment te gaan slapen en op te staan. Als je tijdens het weekend uit je patroon valt, dan is vrijdag de beste dag om dat te doen.
  • Ben je nog moe ’s ochtends? Zet een avondklok en ga een half uur vroeger slapen.
  • Tegen de avond gaat je lichaamstemperatuur omlaag. Dat heeft als gevolg dat je slaperig wordt. Met een frisse douche help je je lichaam om af te koelen en zal je dus sneller inslapen. Het is omwille van dezelfde reden dat je beter in slaap valt in een koele omgeving (19-20 graden).
  • Alcohol bij het avondeten heeft impact op je slaapkwaliteit. Het lijkt misschien dat je er sneller van inslaapt, maar je slaapkwaliteit gaat ervan achteruit en dat heeft een effect op hoe uitgerust je opstaat. Je lichaam heeft ongeveer een uur nodig om een glas alcohol te verwerken. Beslis je toch om alcohol te drinken, hou daar dan rekening mee.

Weetje: Uit een Australische studie die gepubliceerd werd in 2000 bleek dat als je 17 tot 19 uur wakker bent, je brein presteert alsof je .05 percent promille alcohol in je bloed hebt. Slaap je gedurende 24 uur niet, dan ben je letterlijk slaapdronken want het effect is alsof je 0.1 promille in je bloed hebt. Heb je last van slaaptekort, dan zorg je dus beter ook voor een bob wanneer je moet rijden.

2. Mediteer

Hoe rustiger je wordt, hoe minder energie je lichaam moet stoppen in het produceren van stresshormonen en hoe meer energie er kan gaan naar andere dingen. Een goede, wetenschappelijke bewezen manier om beter om te gaan met stress en productiever en  creatiever te worden, is meditatie. Ik had onlangs een meditatiestudent die me vertelde dat, sinds ze elke ochtend samen met mij mediteert, ze geen behoefte meer heeft aan koffie omdat meditatie haar zoveel energie geeft. Meditatie helpt je echt om de beste versie van jezelf te worden.

Tip: Zin om zelf te ervaren wat dagelijkse mediteren voor je kan doen? Surf naar www.goedeleleyssen.com en schrijf je in voor mijn MindShape of MindShape Plus programma’s.

3. Pauzeer regelmatig en beweeg

Heb jij het ook zo moeilijk met het nemen van pauzes? Om je energiepeil hoog te houden heb je echter elke 50-60 minuten een pauze nodig van 7-20 minuten. Ons brein is geen computer. Helaas verkiezen we vaak non-productiviteit boven de gedachte dat we misschien meer hadden kunnen doen als we geen pauze zouden hebben genomen. Dit is het moment om dit te veranderen.  Er bestaat een heleboel wetenschappelijk bewijs voor de vaststelling dat je prestaties doorheen de dag beter zijn als je regelmatig een pauze neemt.

Hoe doe je het? 

  • Je zet je alarm van zodra je gaat zitten zodat het 50 tot 60 minuten later afloopt.
  • Van zodra je het hoort sta je recht, hoe goed je ook bezig bent op dat moment.
  • Stretch, drink een glas water, haal een frisse neus , adem 10 keer diep in en weer uit en je bent weer helemaal klaar om met een fris hoofd aan de slag te gaan.

Weetje: Een wandeling van 6 minuten buiten verhoogt je creativiteit met 60%. Als je de natuur in kunt gaan, nog beter. Het verbetert je humeur en vermindert stress. Als je niet naar buiten kunt, loop dan binnen wat rond. Ook dat heeft effect op je brein.

4. Beweeg

Je in beweging zetten – op een intensere manier dan gewoon een blokje rond, al is dat ook heel goed- vraagt misschien energie, maar je krijgt er ook energie van.

Wist je dat je wekelijks gemiddeld 2,5 uur matig intensief moet bewegen?  Dat is gemiddeld 2,5 procent (!) van de tijd dat je wakker bent. Meer concreet komt het neer op ongeveer 21 minuten per dag. Zitten er twee luie dagen in je week, dan komt het op 30 minuten per dag. Je mag je bewegingstijd opdelen in drie keer 10 minuten per dag. Onder matig intensief bewegen valt alles waar je hartslag lichtjes van omhoog gaat (stevig doorfietsen, stevig doorwandelen, de trap nemen,…). Je kunt ook gaan voor hoog intensieve vormen van beweging zoals H.I.I.T (high intensity interval training) of aerobics.

Nu je weet wat jouw energiestatus is, en je weet ook wat je kunt doen om je energie te boosten, is het enkel een kwestie van op de startknop te duwen. Ben je er klaar voor?

Word lid van de self-care club

Goedele Leyssen lanceert samen met Feeling een 10-daagse self-care challenge. Tijdens de challenge zal je strategieën en vaardigheden leren voor een gezond, gelukkig en succesvol leven. Ga vanavond om 20u naar De SelfCare Club op Facebook voor een korte Facebook Live waarin je een leuke oefening zal leren waar je je dag mee kunt kick-starten, en je krijgt meteen ook een extra uitdaging voor de dag erna.

Meer lezen over zelfliefde en zelfzorg? Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

Meer tips van Goedele Leyssen:

Foto: Kurt Stallaert, uit Goedeles boek De Wellness Formule.

Partner Content

Gesponsorde content