Is het nu écht niet goed om ijskoud water te drinken tijdens een hittegolf?

Er raast een hittegolf door ons land, dus voldoende hydrateren is een must. Maar kan je nu best ijskoud water drinken of net niet? Moet je iets toevoegen aan je water? En wat eet je best? Enkele vragen op een rij.

1. Is water alleen voldoende?

We zweten meer, voldoende drinken is dus essentieel op warme dagen als deze. Maar we verliezen ook heel wat zout... “Als je extreem zweet en alleen water drinkt, dan verdunt je bloed en dat kan tot problemen leiden. Daarom is het belangrijk je waterdrinken te combineren met een normaal dieet, daarin zitten voldoende zouten om dat te voorkomen”, legt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU, uit aan RTL Nieuws.

2. Is het erg dat je minder eet?

Heb jij ook zo weinig honger op deze warme dagen? Je bent niet alleen. “Tijdelijk wat minder eten is niet echt een probleem. Eet groenten en fruit en eet ook iets hartigs om zout in je lichaam te houden.”

3. Welke dingen eet je best?

“Eet veel groenten en fruit, maar ook pikante voeding is een goed idee. Pepers zorgen ervoor dat je meer zweet, wat je lichaam afkoelt. Daarom worden die in warme landen meer gegeten. Warme thee is ook een goed idee. We zweten maar vanaf een bepaalde kerntemperatuur. Een kopje thee kan ervoor zorgen dat je net die grens overgaat en gaat zweten.”

4. Is koud water dan minder goed?

Koude dranken helpen ook. Het onttrekt warmte aan je lichaam, maar toch reageert je lichaam er ook op. Het denkt namelijk: ‘ik knijp mijn vaten dicht en houd de warmte vast.’ Al zorgt ijskoud water drinken natuurlijk wel voor verkoeling.”

5. Zijn er dingen die je best mijdt?

Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en is daarom een minder goed idee. Wil je in de hitte toch alcohol drinken, drink dan zeker bij elk drankje ook een glas water.”

 

Meer tips voor warme zomerdagen:

Openingsbeeld: For Love & Lemons SS19

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content