In 8 stappen naar meer energie en minder kilo’s

Je wilt je graag energieker voelen en als het kan ook enkele kilo’s kwijt? Deze acht stappen helpen je op weg.

Een strikt dieet is geen goed idee. Wij zochten uit hoe je slanker én energieker wordt, en het nog volhoudt ook. En dat zonder uithongeren of strikt sportschema. Stress, weinig tijd en een gebrek aan de ‘juiste’ voedingsmiddelen op het moment dat je ze nodig hebt, zorgen ervoor dat we steeds minder gezond eten, het altijd maar moeilijker wordt om slank te blijven én dat we voortdurend moe zijn. Volg ons plan voor méér energie en je gaat vanzelf beter in je vel zitten.

Stap 1: eet minder suikers

Om je energie constant op peil te houden, ziekte en extra kilo’s te vermijden, is het belangrijk om je suikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden, en zo weinig mogelijk pieken en dalen te creëren. Dat doe je door weinig suikers op het menu te zetten, en zo vaak mogelijk voor gezonde opties te kiezen. Laat snoep achterwege, vervang je wit brood door een donkere variant en laat alcohol (zoveel mogelijk) achterwege.

Stap 2: word de Iron lady

Wie opvallend snel moe en buiten adem is, kan een ijzertekort hebben. Dat mineraal speelt een cruciale rol in je lichaam, want het zorgt ervoor dat de zuurstof vanuit je longen via het bloed tot in elke lichaamscel raakt. Vooral als vrouw is het opletten geblazen, je verliest maandelijks veel ijzer verliezen tijdens je menstruatie. Daarnaast lopen vegetariërs meer risico op een tekort omdat vlees een belangrijke bron van ijzer is. Gelukkig zijn er alternatieven: broccoli, bloemkool, tomaten of citrusvruchten zijn maar enkele van de ingrediënten die veel ijzer bevatten. Wist je trouwens dat je ijzer gemakkelijker opneemt in combinatie met vitamine C?

Stap 3: drink water

We krijgen elke dag afvalstoffen binnen via vervuiling in de lucht, cosmetica en chemicaliën in onze voeding. Als je gezond bent, gaat het afvoeren van die afvalstoffen (via lever, nieren, darmen, huid en longen) redelijk goed. Zeker als je voldoende antioxidanten, vitamines en mineralen binnenkrijgt én veel water drinkt. Zeker als je stress hebt, futloos bent of je moe voelt, is voldoende water drinken extra belangrijk. Koffie geeft misschien even een opstootje van energie, maar zorgt vooral voor een opgejaagd gevoel: drinken met mate is de boodschap.

Stap 4: kies je vetten

Vet is onmisbaar in onze voeding. Het geeft niet enkel smaak aan gerechten, het zorgt ook dat ons lichaam vitamines kan opnemen en is noodzakelijk voor gezonde cellen. Sommige vetten maakt ons lichaam zelf aan, andere moeten we uit onze voeding halen. Dat zijn de zogenaamde essentiële vetten of omega 3-vetten. Je vindt ze onder andere in walnoten, zalm en maïs. Bij een tekort aan deze vetten ga je slechter zien, kun je jezelf minder goed concentreren of kun je een ver stadium zelfs leververvetting krijgen.

Stap 5: eet minder frequent

Zelfs wie gewicht wil verliezen, mag niet te weinig eten. Daardoor hou je je dieet vol en krijg je genoeg voedingsstoffen binnen om energiek te blijven. Maar door te véél en te zwaar te eten, verlies je energie. Probeer daarom je lichaam voldoende rust te geven. Dat kan onder andere dankzij periodiek vasten, maar ook simpelweg door niet te veel snacks tussendoor te eten.

Stap 6: werk aan een gezonde mindset

Focussen op een energieke levensstijl en een gezond gewicht kan enkel als je vanuit de juiste mindset vertrekt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Gelukkig zijn er enkele tips:

 • Probeer meditatie
 • Schrijf dagelijks drie dingen op waarvoor je dankbaar bent
 • Noteer complimenten in een complimentenboekje
 • Neem voldoende tijd voor ontspanning
 • Wandel regelmatig
 • Besteed tijd met mensen die je energie geven

Stap 7: kom in beweging

Bewegen is belangrijk als je graag meer energie wilt. Geen zorgen, je hoeft niet meteen naar de fitness. Ga wandelen, doe een online work-out of werk in de tuin. Zorg dat je minstens enkele keren per week een activiteiten buiten doet, krijg je tonnen energie van.

Stap 8: easy does it

Wees niet te drastisch als je je levensstijl wilt veranderen. Noteer een aantal gezonde doelstellingen die je graag zou willen bereiken en introduceer ze met mondjesmaat in je leven.

Om frustratie en het ‘Foert! Dit is té strikt’-gevoel te vermijden, moet je je ongezonde gewoontes langzaam afbouwen. Eén doelstelling per keer. Enkele eenvoudige voorbeelden:

 • Vervang je witte pasta, brood, rijst... door een variant met complexe koolhydraten
 • Drink dagelijks minstens 1 liter water
 • Vervang de helft van je dagelijkse kopjes koffie door thee
 • Eet bij iedere maaltijd een portie groenten
 • Gebruik kleinere borden
 • Wandel dagelijks een halfuur

Kijk hoe het je bevalt en kies dan een nieuwe doelstelling.

Meer tips voor meer energie en minder kilo’s:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content