Experten aan het woord: Is ‘intermittent fasting’ goed om af te vallen?

In de wirwar van voedingsadviezen zie je soms door de bomen het bos niet meer. We legden vier experts met verschillende voedingsvisies acht stellingen voor. Topic van vandaag: Is ‘intermittent fasting’ goed om af te vallen en krijg je er meer energie van?

 

Het panel

Kris Verburgh
Arts, onderzoeker en auteur. Is bekend geworden van zijn boek De Voedselzandloper, waarin hij ijvert voor een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer vetten. Eten tegen veroudering is een van zijn belangrijkste stokpaardjes.

Katty Uytersprot
Voedingsdeskundige, diëtiste en nutritioniste. Is wars van hypes en diëten die snelle resultaten beloven. Zet in op langzaam afvallen plus gestructureerd en gevarieerd eten. Én 150 minuten bewegen per week.

William Cortvriendt
Arts, auteur en tv-maker. Schreef samen onder andere met Pascale Naessens het boek Puur en Lichter. Vindt dat we minder koolhydraten en meer vetten moeten eten. Natuurlijke, onbewerkte voeding is daarbij het uitgangspunt.

Theo Niewold
Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. Hecht veel waarde aan de onderbouwing van stellingen met bewezen resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Weet dat ouderwetse aalbessen en frambozen bijvoorbeeld net zo gezond zijn als exotische gojibessen.

Lees ook: wij spraken met de grondlegger van ‘Intermittent fasting’ over de hype van het moment

Stelling 1 : ‘Intermittent fasting’ is goed om af te vallen en geeft je meer energie.

Afwisselend vasten kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld een paar dagen per week na zes uur ’s avonds niets meer eten tot tien uur de volgende dag. Of de ene dag maar een kwart eten van je energiebehoefte en de dag erna weer je normale voedingsgewoonten volgen.

Katty Uytersprot: “Ik zie weinig toegevoegde waarde in vasten, omdat je je eetgewoontes er niet mee verandert. Een aantal uur niet eten houdt geen steek, omdat je lichaam brandstof nodig heeft. Je kunt beter langzaam afvallen door minder, maar wel verantwoord te eten en toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien zijn er qua gezondheidsvoordelen weinig langetermijneffecten bekend van afwisselend vasten.”

William Cortvriendt: “Voor intermittent fasting moet je sterk in je schoenen staan en erg gemotiveerd zijn. Het is eerder voor mensen met bijvoorbeeld obesitas of diabetes type 2. Wel kun je een lichte vorm van vasten introduceren door bijvoorbeeld twee keer per week na zes uur ’s avonds en tien uur ’s ochtends niks te eten of bijvoorbeeld je ontbijt over te slaan, waardoor je lichaam meer vet gaat verbranden dan suikers. Dat begint al drie uur nadat je gegeten hebt. Vet is ook nog eens een schonere brandstof, omdat er bij verbranding van glucose veel zuurstofradicalen vrijkomen. Voorwaarde is dan wel dat je op de dagen dat je gewoon eet, niet tussendoor gaat snacken.

Kris Verburgh:Intermittent fasting kan helpen om veroudering te vertragen, een positief effect hebben op je insuline-gevoeligheid en je metabolisme verbeteren, op voorwaarde dat je er een gezond voedingspatroon op nahoudt. Het is dus niet de bedoeling dat je je na een vastdag bijvoorbeeld tegoed doet aan frietjes met stoofvlees.”

Theo Niewold: “Mensen zijn gevoelig voor nieuwe voedingshypes, terwijl er niet altijd onderzoek is gedaan naar de effectiviteit ervan. Zoals ook niet voor intermittent fasting. Of niet voor gojibessen, bijvoorbeeld – die net zo gezond zijn als aalbessen of frambozen, maar die laatste klinken een stuk minder spannend. Of neem quinoa. Dat komt van ver, maar is eigenlijk hetzelfde als de boekweit die oma ook gebruikte. Als je wilt afvallen, moet je minder eten. Punt. Maar dat is een van de moeilijkste dingen die er zijn.

 

Meer over gezondheid en voeding:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content