Is yoga goed voor jou?

Yoga is overal. Het lijkt wel of de wereld yoga-gek is geworden. Overal ter wereld stretchen en plooien mensen zich in de bekende poses. Er is yoga voor zwangeren, voor ouderen, voor kinderen, voor businessmannen, ja zelfs voor huisdieren.

 • Je wervels voeden en je immuunsysteem boosten
  Studies bewezen dat yoga helpt tegen een heel arsenaal kwalen. Alleen al het vele buigen en flexen van de ruggengraat stuurt meer voedingsstoffen naar de wervelschijven en vermindert zo hun slijtage van de wervelschijven.

  Diezelfde buigingen houden ook je ruggenmerg in beweging waardoor het je organen beter voedt. En flexen stimuleert de vagus, een hersenzenuw die o.a. het immuunsysteem reguleert. Yoga is heel heilzaam voor mensen met auto-immuunziekten.
   

 • Depressies tegengaan
  Hetzelfde geldt voor depressie. Depressie wordt gelinkt aan lage GABA-waarden. GABA is een neurotransmitter die het afvuren van neutronen vertraagt, met een kalmerend effect tot gevolg. Bij een studie vertoonden de hersenen van proefpersonen na elke yogasessie een GABA-stijging van 27%. Vijf yogasessies per week deden je GABA-waarden tot 80% stijgen. Geen wonder dat yogi’s zich zo goed voelen.
   
 • Je seksleven verbeteren
  En het wordt nog beter. Ook wetenschappelijk bewezen: yoga verbetert je seksleven. Yoga verhoogt namelijk je testosteron.
  Yoga zorgt zelfs voor fysiologische opwinding. De snelle Vuurademhaling vermindert de activiteit in de cortex, het analytisch deel van de hersenen, maar niét in het primitievere brein. En laat dat nu net staan voor seksuele opwinding.
   
 • Je leven verlengen
  Maar het beste nieuws is dat je met yoga echt langer leeft. De reden waarom je cellen verouderen, is dat de telomeren, DNA op de uiteinden van je chromosomen, korter worden.

  Naast ongezonde voeding en infecties is chronische psychologische stress
  één van de belangrijkste redenen dat telomeren verkorten.... En wat doet yoga? Precies. Het vermindert stress. Sterker nog: yoga kan je telomeren opnieuw langer maken.
   

 • Indien ernstig, zich onthouden
  Zo belanden we bij wat wellicht de essentie is: yoga geeft je een betere gemoedstoestand. Hoe bereikt yoga dat? Door ons, gejaagde westerlingen, te leren ontspannen.

  Ook al plooien we ons te pletter en denken we dat we überfit aan het worden zijn, de belangrijkste oefening is Savasana of de Lijkhouding aan het einde van de les, waarbij je met gesloten ogen op je rug ligt en je lichaam ontspant. En studies bewijzen het: hoe meer je het relaxen onder de knie krijgt, hoe meer je lichaam zich ontdoet van hoofdpijnen, slapeloosheid en zelfs depressie.

Yoga geeft je niet alleen een uitwendige, maar ook een inwendige souplesse, waarbij je je lichaam en geest de vrijheid geeft om in rust te gaan – om alleen nog... te zijn. Dat is het geheim van loslaten of overgave.

Dus... is yoga goed voor je? Ja. Maar heb je het nodig? Niet per se, als je je leven vult met dingen waar je blij van wordt en geregeld ontspant. Uitwaaien met de hond is heilzaam als je er ook van geniet. Tuinier. Kook. Duik de nacht in met vrienden.
Maak plezier. Je goed voelen is de beste kuur voor lijf en geest. Met of zonder yoga.

Partner Content

Gesponsorde content