Is yoghurtijs echt gezonder dan gewoon ijs?

Er is terug goed weer op komst. Tijd voor ijsjes dus. Probeer jij voor een gezondere keuze te gaan door een yoghurtijsje te bestellen? Dan moet je dit even lezen.

Vaste basis,variërende extra’s

Volgens Jean-Paul Brinkman, ijsmaker bij de ambachtelijke ijsfabriek Portofini in Vinkeveen, bestaat elke smaak uit een vaste combinatie van melk, suiker, room en andere geheime ingrediënten. Naargelang de smaak van je ijs zitten er dan extra suikers en vet in.

Yoghurtijs zonder yoghurt

Net omdat yoghurt gezond lijkt, kiezen mensen vaak voor yoghurtijs omdat ze denken dat dat beter is voor de lijn. Maar helaas, in yoghurtijs zit helemaal geen yoghurt. Er bestaat namelijk een wet (de ‘warenwet’) die zegt dat je niet zomaar melkzuurbacteriën mag toevoegen aan producten. In de plaats van echte yoghurt wordt daarom gedroogd yoghurtpoeder gebruikt, dat geen melkzuurbacteriën meer bevat, maar wel de smaak van yoghurt.

Gezondere keuze

Als je echt op de calorieën wil letten bij het kiezen van een smaakje, dan ga je best voor vruchtenijs. In aarbeien- of frambozenijs gaan veel verse vruchten en daardoor moet hier naar verhouding minder room, melk en vet in. Bovendien hebben de meeste vruchten van nature een zoete smaak, wat betekent dat er geen extra suiker aan toegevoegd moet worden.

Go for lemon

Wil je echt het ‘allergezondste’ ijs? Dan is citroenijs de beste optie. Omdat citroenzuur en melk niet samengaan, is citroenijs de enige ijssmaak die niet bereid wordt op basis van melk, maar op basis van water. Daarnaast zit er in dit smaakje enkel citroensap, een bindmiddel op basis van zeewier en uiteraard wat extra suiker om de zure smaak te neutraliseren.

Ga jij liever zelf aan de slag? Hier leer je hoe je zelf 5 verfrissende (alcoholische) ijsjes kan maken. Toch meer een fan van yoghurt? Ontdek dan hier hoe je zelf een zomerse en gezonde frozen yoghurt reep kan maken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content