De low carb-levensstijl: deze lekkere ingrediënten mag je wél veel eten

Wil je graag de keto levensstijl proberen, maar wil je nog genieten van lekker eten? Dan is er goed nieuws. Hoewel sommigen beweren dat je fruit beter weert of dat zoete aardappelen uit den boze zijn, klopt dat gelukkig niet. Wij vroegen aan keto-specialist Julie Van den Kerchove welke lekkere ingrediënten perfect op het menu kunnen.

Keto levensstijl

Er zijn heel wat vooroordelen: zo zou je amper iets mogen eten en veel vet vlees – zoals spek – op het menu moeten zetten. Maar dat is dankzij het plan van Julie gelukkig niet waar.

Geniet van lekker fruit

Je kunt genieten van heerlijk fruit. Zoete fruitsoorten als mango, banaan of druiven kun je tijdens je ketokuur (fase 2) beter even links laten liggen. Hoewel ze veel vitamines bevatten, vind je er ook fruitsuikers in die de overstap naar vetverbranding vertragen of zelfs kunnen blokkeren. Wanneer je lichaam gewend is om vetten als hoofdbrandstof te gebruiken, kun je af en toe wat meer fruit eten, bijvoorbeeld als koolhydraatboost na het sporten. Ons lichaam is niet gemaakt om grote hoeveelheden fructose te verteren: fruit bevatte vroeger minder suikers, tegenwoordig wordt het gekweekt om zo zoet mogelijk te zijn, en het was alleen voorradig tijdens de zomer en de herfst. Het is daarom beter niet te overdrijven. En kies vooral voor de minder zoete fruitsoorten: bessen, groene kiwi en meloen zijn prima opties.

Het keto-plan:

Heerlijke groenten op het menu

Sommige groenten mogen dan wel (veel) koolhydraten bevatten, gelukkig zijn er heel wat lekkere groenten die je onbeperkt mag eten. Meer zelfs: ze vormen een gezonde basis voor je gerechten: groene bladgroenten (denk aan sla, spinazie, boerenkool, andijvie...), verse kruiden (basilicum, munt, oregano, dille...), witte en groene asperges, courgette, komkommer, venkel en kolen (Chinese kool, bloemkool, spruitjes, raap, groene bonen, artisjok, peultjes... Daarnaast zijn alle soorten champignons gezond. Bovendien zijn die laatste een goede vleesvervanger.

Wat met fase 3?

In fase 3 voel je zelf aan hoe je je levensstijl verder uitbouwt. Je kunt bijvoorbeeld overwegend kiezen voor koolhydraatarme dagen, maar jezelf af en toe een ‘koolhydraatboost’ geven als je veel sport bijvoorbeeld. Dat kan onder andere door pompoen op het menu te zetten. In de boeken vind je tal van recepten.

Nooit meer (zoete) aardappels of rijst?

Goed nieuws, zelfs zoete aardappelen of rijst kunnen binnen de keto levensstijl. “wist je dat er een manier bestaat om het koolhydraatgehalte van zetmeelrijke groenten te verlagen? Door de juiste bereidingswijze wordt het zetmeel deels omgezet in resistant starch: een vorm van zetmeel die veel minder effect heeft op je bloedsuikerspiegel, omdat het niet wordt opgenomen in de dunne darm. Het belandt onverteerd in je dikke darm, waar het omgezet wordt in korte vetzuurketens en vezels die je goede darmbacteriën voeden. Goed voor je vetverbranding én je darmflora. Er zijn zelfs wetenschappelijke onderzoeken die erop wijzen dat een lepeltje extra vierge kokosolie in het kookwater van rijst het gehalte aan resistant starch nog verhoogt. Volgens de studies zorgt de olie ervoor dat de structuur van het zetmeel verandert én dat je minder calorieën absorbeert. Het enige wat je moet doen? Geduld hebben:

  • Kook, stoom of bak je (zoete) aardappelen, rijst of andere zetmeelrijke groenten gaar. Bij rijst kun je een koffielepel kokosolie toevoegen.
  • Laat 24 uur of langer afkoelen in de koelkast.
  • Je kunt de groenten of rijst nadien gewoon opnieuw opwarmen.
  • Resistant starch kan je ook helpen om je langer voldaan te voelen en je lichaam insulinegevoeliger te maken, wat bescherming kan bieden tegen diabetes type 2 en kan bijdragen aan een gezond stabiel gewicht, een betere opname van mineralen en een
    gezonde cholesterolbalans. Genoeg redenen om het zelf eens te proberen.

Je kunt het onder andere proberen met rijst, haver, zetmeelrijke groenten zoals (zoete) aardappel, ertwjes, aardpeer, pompoen en pastinaak.

Graag meer weten? In de boeken van Julie Van de Kerchove vind je tal van heerlijke recepten én extra tips om aan de slag te gaan.

 

vijftiendagenplan keto plan keto dieet

Wil jij de keto levensstijl ook wel eens proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week legt Julie Van den Kerchove je haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met haar vijftiendagenplan en delen wij tal van recepten. Zeg maar bye bye tegen die corona-kilo’s! Alle artikels over het keto-plan kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.

Meer lezen over gezond eten en keto:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content