Low carb & vegetarisch: waarom je niet veel vlees hoeft te eten als je het keto-dieet volgt

Keto – vooral de Amerikaanse variant – staat bekend om veel vlees en andere dierlijke vetten. Geen fan van (veel) vlees? Geen zorgen, keto & vegetarisch gaan perfect samen.Keto-specialist Julie Van den Kerchove houdt van plantaardig en toont aan dat je een keto-dieet ook perfect kan volgen als vegetariër. Ze verklapt haar tips om succesvol keto te koken, zonder gebruik te maken van vlees.

Keto en vegetarisch is een topcombinatie

Ben je vegetarisch, ook dan kun je perfect de ketolevensstijl toepassen. Wij vroegen Julie haar gouden tips.

1. Kies gezonde eiwitbronnen

Het is belangrijk voldoende eiwitten op te nemen. Kies liever niet voor bereide vegetarische burgers (die zitten vaak vol tarwe of andere koolhydraten). Je haalt veel eiwitten uit noten, zaden en groene bladgroenten. Daarnaast eet ik tofu (met mate weliswaar), tempeh en hempfu (sojavrij tofu uit hennepzaadjes). Daar kun je zeker creatief mee aan de slag. Als je wel melkproducten eet, kun je die natuurlijk ook toevoegen.”

2. Voeg vetten toe

Naast eiwitten heeft je lichaam ook vetten nodig. “Olijfolie, kokosolie of boter passen prima binnen de keto-levensstijl. Daarnaast vind je vetten ook weer in die noten en zaden en is er natuurlijk de avocado, lekker en boordevol gezonde vetten”.

3. Let op meto mega 3 en omega 6

Er is een verschil tussen omega 3 en omega 6. Omega 3-vetten zijn erg gezond, ze werken ontstekingsremmend. Omega 6 is de tegenhanger, deze vetten werken net ontstekingsbevorderend (omega 6 vind je onder andere in koekjes, taart, frieten en in geraffineerde plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en maïsolie)

Voldoende omega 3 is essentieel. Je haalt ze uit vette vis, maar als vegetariër is het belangrijk ze uit andere bronnen te halen. Dit is niet zo evident, daarom is een supplement op basis van algen een goed alternatief. Controleer altijd goed de kwaliteit van supplementen.”

4. Vergeet vitamine B12 niet

“Ook vitamine B12 is essentieel. “Dat vind je vooral in dierlijke producten (vlees, vis, melkproducten...) Mijn favoriete bron zijn eitjes. Ook sommige soorten zeewier en champignons bevatten sporen van B12. Ik vul regelmatig aan met een goed B-vitamine supplement, heel belangrijk als je weinig of geen vlees eet.”

5. Let op met Zuivel

“Zelf gebruik ik weinig melkproducten. Het is bewezen dat die de ontstekingswaarden in je lichaam verhogen. Maar het is vooral een kwestie van goed naar je lichaam te luisteren: eet of drink je melkproducten en merk je geen darmproblemen of huiduitslag, dan kun je ze met mate toevoegen aan je dieet.”

Keto & vegetarisch: de tips van Julie

  • Eieren – vooral de eidooiers – zijn een goede bron van eiwitten en gezonde vetten. Al eet je ze liefst zo vloeibaar mogelijk: een zachtgekookt eitje of een niet te hard gebakken spiegelei zijn prima opties.
  • Wees creatief: met tofu, tempeh of hempfu maak je de lekkerste dingen. Ze zijn neutraal van smaak, dus je kunt er veel kanten mee uit. bak het bijvoorbeeld met karaktervolle kruiden zoals currypoeder of gerookte paprika of verbrokkel het voor een heerlijk vegan gehakt.
  • Supplementen kunnen helpen: zelf neem ik op dit moment omega 3, vitamines B en vitamine D3.
  • Luister vooral naar je lichaam: voel jij je goed bij melkproducten, eet ze dan gerust met mate.

HetKetoPlan-JulieVanDenKerchove

Wil jij het keto-dieet ook wel eens proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week legt Julie Van den Kerchove je haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met haar vijftiendagenplan en delen wij tal van recepten. Zeg maar bye bye tegen die corona-kilo’s! Alle artikels over het keto-plan kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.

Meer lezen over gezond eten en keto:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content