Hoe houden dokters zichzelf gezond? Ze schrijven ons gebalanceerde voeding, work-outs en medicijnen voor. Maar wat doen specialisten zelf om hun lichaam in topvorm te houden? Lees en leer van de beste medische experts in hun vakgebied. Vandaag: gynaecoloog Magali Dewulf. 

1. Wat doe je zelf om in vorm te blijven?

“Ik zorg voor voldoende beweging door met de fiets naar het ziekenhuis te rijden, tijdens elke raadpleging een fles water leeg te drinken, en ook op heel drukke dagen regelmatig én gezond te eten. Ik neem altijd de trap in plaats van de lift en rook niet. Bijna alle vormen van kanker, zeker baarmoederhalskanker, zijn immers gerelateerd aan roken. Naast mijn fysieke gezondheid vind ik het belangrijk om te investeren in een fijne werksfeer, een goede verstandhouding met mijn collega’s en een gelukkig privéleven. Het is niet altijd makkelijk met mijn job, maar ik probeer genoeg tijd in mijn gezin te investeren en mijn werkuren bewust af te bakenen.”

“Het is niet altijd makkelijk met mijn job, maar ik probeer genoeg tijd in mijn gezin te investeren en mijn werkuren bewust af te bakenen”

2. Wat is het grootste misverstand binnen je vakgebied?

“Het grootste vooroordeel is ongetwijfeld dat wij de vagina en borsten bestuderen als lustobjecten. Vooral mannelijke collega’s hebben daar last van, ook bij borstonderzoeken. Patiënten moeten beseffen dat wij het gewend zijn om mensen naakt te zien en willen zorgen dat iedereen zich zo comfortabel mogelijk voelt. We zijn ons ervan bewust dat we een heel intieme zone behandelen en weten dat onze patiënten zich enorm kwetsbaar voelen.”

3. Laat je je soms begeleiden door een collega?

“Ik ga om het anderhalf jaar langs bij een collega voor een uitstrijkje en een borstonderzoek. Tijdens mijn zwangerschappen ging ik braaf op consultatie en liet ik een collega de echo’s nemen, ook al had ik dat zelf kunnen doen. Ik vond het heel belangrijk om mijn man zo bij de zwangerschap te betrekken.”

Meer over seks & vruchtbaarheid: