Leren van experten: dit doet huisarts Pieter zelf om gezond te blijven

Hoe houden dokters zichzelf gezond? Ze schrijven ons gebalanceerde voeding, work-outs en medicijnen voor. Maar wat doen specialisten zelf om hun lichaam in topvorm te houden? Lees en leer van de beste medische experts in hun vakgebied. Vandaag: huisarts Pieter Steeno. 

1. Wat doe je zelf om in vorm te blijven?

“De vaakst voorkomende klacht die ik zie in mijn praktijk, is vermoeidheid. Een goede nachtrust is de basis van alles, dus zorg ik ervoor dat ik ’s avonds op tijd in bed kruip in plaats van urenlang voor de tv te hangen. Ook bij mijn kinderen ben ik daar streng op. Regelmaat en structuur vind ik heel belangrijk. Verder ga ik drie keer per week fitnessen om mijn zittend beroep te compenseren en probeer ik zo gezond mogelijk te eten. Ook roken doe ik niet. Ik zou het moeilijk vinden om patiënten aan te sporen om te stoppen als ik zelf roker was. En nu de herfst in het land is, volg ik een kuur met pillen waarin stukjes bacterie zitten die je immuunsysteem aanwakkeren. Zo ben ik beter gewapend tegen winterkwalen.”

Lees ook: dit zijn de oorzaken van slapeloosheid en dit kan er zelf aan doen volgens Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert.

2. Wat is het grootste misverstand binnen je vakgebied?

“Vroeger werkten huisartsen dag en nacht en waren ze non-stop beschikbaar voor hun patiënten, maar de tijden zijn veranderd. De jonge generatie dokters doet bijna geen huisbezoeken meer omdat dat weinig efficiënt is. Onze voorgangers verdienden misschien meer, maar zij zagen hun kinderen niet opgroeien en gingen gebukt onder de stress. Tegenwoordig slagen dokters er beter in om hun grenzen te bewaken. Ze worden niet langer als alwetend beschouwd, en dat is maar goed ook. Ik adviseer mijn patiënten, maar zij zijn goed geïnformeerd en beslissen zelf of ze mijn advies opvolgen.”

Lees ook: dit doet een diëtiste om zelf op gewicht te blijven

3. Laat je je soms begeleiden door een collega?

“Ik ben mijn eigen huisarts, maar ik besef dat dat niet oké is ( lacht). Voor vaccins en bloedcontroles ga ik naar een collega, en ik laat geregeld mijn huid nakijken bij de dermatoloog, maar er is niemand die het overzicht houdt. Daar moet ik dringend eens werk van maken.”

 

Meer over gezondheid:

(Tekst: Manon Kluten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content