Hoe houden dokters of experten zichzelf gezond? Ze schrijven ons gebalanceerde voeding, work-outs en medicijnen voor. Maar wat doen specialisten zelf om hun lichaam in topvorm te houden? Lees en leer van de beste medische experts in hun vakgebied. Vandaag: kinesist Silke Velghe.

WAT DOE JE ZELF OM IN VORM TE BLIJVEN?

“Ik vind dat ik een voorbeeldfunctie heb tegenover mijn patiënten. Als je mensen aanspoort om gezond te leven, moet je dat zelf uitstralen, dus probeer ik een actief leven te leiden. Ik heb zeker niet de ideale maten, maar ik beweeg heel veel en eet gezond. Ik volg nooit crashdiëten en heb geen fitnessabonnement. Mijn motto is: alles met mate. Ik ga lopen, tennissen en volleyballen wanneer het mij uitkomt, en ik verplaats me zo veel mogelijk te voet of met de fiets.”

2. WAT IS HET GROOTSTE MISVERSTAND BINNEN JE VAKGEBIED?

“Veel mensen zien kinesisten nog steeds als masseurs. Dat merk je vooral bij oudere patiënten. Maar die passieve aanpak is achterhaald. Masseren is maar een klein onderdeel van ons takenpakket. We werken samen met de patiënt aan oefeningen, mobilisaties van de gewrichten en spiertechnieken volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Patiënten hebben daarin zelf ook een grote verantwoordelijkheid.”

3. LAAT JE JE SOMS BEGELEIDEN DOOR EEN COLLEGA?

“Ik ben jaren geleden bij een kinesist in behandeling geweest na een gebroken elleboog, en soms word ik onder handen genomen door collega’s, als ik bijvoorbeeld een stijve nek heb. Ik ga niet regelmatig op consultatie, maar weet absoluut hoe het voelt voor mijn patiënten.”

Meer over sport:

 

  • (Tekst: Manon Kluten)