Op zaterdag 21 september is het World Clean Up Day. Dé dag bij uitstek om steden langs rivieren proper te maken en onze oceanen te vrijwaren van plastiek. Daarom organiseert River Cleanup een grote ‘opkuisdag’ waaraan ook modeicoon Tiany Kiriloff meedoet.

Maak rivieren proper

Elk jaar komt er maar liefst 8.000.000.000 kg afval in onze oceanen terecht. 80% hiervan komt van rivieren. Daarom organiseert River Cleanup op 21 september 2019 een grote actie langs meer dan 50 steden langs de Schelde, Maas en hun zijrivieren.

Ook fashionista Tiany Kiriloff doet die dag mee: “Ik ben opgegroeid in Venezuela, in het groen. Ik ben daar opgebracht met heel veel respect voor de natuur. Dus sowieso lag het thema altijd al na aan mijn hart. Ik merk ook dat dit enorm versterkt werd toen ik mama werd, hierdoor ben ik echt echt gaan beseffen dat er maar één planeet is en dat we daar dringend meer zorg voor moeten dragen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik deed al regelmatig beach cleanups maar toen ik hoorde dat 80% van de 8 miljard kilogram afval dat jaarlijks in onze oceanen en zeeën terecht komt van rivieren komt, voelde ik een grote drang om mijn schouders mee onder River Cleanup te zetten,” gaat Tiany verder. “Daarom ben ik fiere meter van dit initiatief en nodig ik iedereen uit om te helpen. Want iedere bijdrage telt en samen kunnen we meer!”

Wat nog meer?

Als kers op de taart onthult kunstenaar Feoflip een nieuwe landmark in de Scheldebocht. Hij toverde een verlaten schip om tot een symbolisch kunstwerk gemaakt van zwerfvuil uit de Scheldebocht. Niet toevallig zal het schip ook de blauwe vlag dragen, dit is een gedragscode in de scheepvaart die staat voor het milieuvriendelijk bevaren van de zeeën en oceanen (geen afval over boord, recycleren, gebruik eco-producten,…).

Ook de de Antwerpse rederij CMB (Compagnie Maritime Belge) zal die dag de ‘Hydroville’ lanceren, het eerste passagiersvaartuig op waterstof.

Praktisch

Wanneer? 21 september 2019.

Cleanup 10u-13u

Vind je dichtstbijzijnde startlocatie hier.

Connect 12u-13u

Na de cleanups wordt er verzameld om het afval te sorteren in een mobiel recyclagepunt. Sorteren is een belangrijk onderdeel van de cleanup, zo krijgt het afval een nieuw leven en werken we allemaal samen aan een circulaire economie.

Celebrate 12u-18u

Alle deelnemers krijgen een gratis en welverdiende consumptie? Nog zin in een feestje? In Antwerpen zorgen Christophe Daeseleire met MC Slongs Dievanongs voor propere beats. Er zal ook een duurzame markt zijn met verschillende standjes waar je ideeën kan opdoen, duurzame producten kan ontdekken en kan praten met je co-cleaners. Daarnaast zullen er ook workshops worden voorzien. Vergeet je ervaring niet te delen met #rivercleanup #worldcleanupday.

Meedoen? Meld je hier aan!

 

Nog meer duurzame tips: