PMS en/of je menstruatie kunnen vaak gepaard gaan met rugpijn. Helemaal niets om je zorgen over te maken, maar wel erg vervelend. Maar hoe komt dat eigenlijk, en vooral: wat kun je ertegen doen?

Waarom krijgen we lage rugpijn?

Je lichaam maakt prostaglandine aan voor en tijdens je menstruatie. Een stofje dat je baarmoeders spieren helpt opspannen. Het helpt je dus bij je menstruatie, maar veroorzaakt dus ook die lage rugpijn. Toch krijgt de een meer pijn dan de ander. “Je kunt pijn hebben in je buik (logisch, daar ligt je baarmoeder), maar ook aan je rug of heupen”, zegt dokter Heather Barthos aan The Thirty. “De een heeft het feller dan de ander en het is absoluut normaal. Duurt het lang of maak je jezelf zorgen, dan bezoek je toch beter een dokter. 

“Vooral als je het niet voor, tijdens of vlak na je regels hebt, maak je best een afspraak.” Ze raadt bovendien aan om bij te houden wanneer je pijn hebt, zo wordt het duidelijker als er toch signalen zijn dat er iets anders aan de hand is. Verder gaan we best naar de dokter als het te erg wordt. “Kun je door je menstruatiepijn niet naar je werk of moet je sociale activiteiten afblazen omdat het te erg is, dan is het tijd om je te laten onderzoeken.”

Last van rugpijn? Dit helpt

1. Doe aan yoga of pilates

“Hoewel je eigenlijk in de sofa wilt kruipen, is het goed te bewegen.” Geen zin in hardlopen of fitness? Ga dan voor yoga. “Het stretchen is goed voor je lichaam en het helpt tegen stress.” Geen idee hoe te beginnen? Hier vind je enkele yoga-oefeningen voor beginners.

2. Heb meer orgasmes

Orgasmes helpen omdat ze de baarmoeder doen samentrekken. Dat kan zorgen dat de druk vermindert en de pijn ook. Bovendien komen er endorfines vrij, de gelukshormonen die ook als natuurlijke pijnstiller werken.”

3. Laat je masseren

Door een professional of gewoon door manlief. Een rustige massage kalmeert, voedt de huid en neemt stress weg. En helpt om die redenen ook tegen pijn.

4. Zorg voor warmte

Een beetje extra warmte op het pijnlijke gebied zorgt dat je spieren ontspannen en dat je rustig wordt. Een warme douche, een lekker bad of een warmwaterkruik. “Ik zet altijd de zetelverwarming in mijn auto aan als ik lage rugpijn heb”, voegt de dokter toe.

5. Neem de pil

Er is de laatste tijd wel wat controverse rond de pil en of het nu goed is om hormonen te nemen of niet. Feit is wel: de pil kan helpen tegen lage rugpijn of andere menstruatiepijn. “Het kan helpen omdat het je menstruatie minder hevig maakt en een invloed heeft op je hormonen.” Het wordt bijvoorbeeld ook aangeraden aan vrouwen die endometriose hebben.

6. Ga voor accapunctuur

Volgens de dokter zijn er heel wat mensen gebaat bij accapunctuur. Al voegt ze er wel aan toe dat je vooral moet uittesten of het wel jouw ding is.

7. Smeer jezelf in met bodylotion of olie

Als het je pijn niet wegneemt, zal het je alleszins ontspannen.

 

Deze helpen je op weg:

Legging

Pilates of yoga worden leuker dankzij deze comfy legging.

Rituals – € 39,99 – Hier verkrijgbaar

 

Warmwaterkruik

Je beste vriend voor én tijdens je menstruatie.

€11,97 – Hier verkrijgbaar

 

Professionele massageolie

De geur kies je helemaal zelf door essentiële olie toe te voegen.

Rainpharma – €39 – Hier verkrijgbaar

Meer over pijn:

 

(Bron: The Thirty – Openingbseeld: Getty)