Met deze 7 tips verlies je op een gezonde manier gewicht

Hoe start je elke dag van je leven vol energie? VRT-reporter en -presentatrice Saartje Vandendriessche merkte op haar 40ste dat ze vaak zonder energie wakker werd. Omdat ze van die vermoeidheid afwilde, ging ze op zoek naar de oorzaken van haar energietekort, die ze neerschreef in haar boek ‘Altijd Energie’. Voor Feeling geeft ze in drie boeiende artikels tips om met volle energie te genieten van het leven. Vandaag: 7 tips om af te vallen op een gezonde manier.

 

Om optimaal te kunnen functioneren in het leven, is het belangrijk om een gezond gewicht na te streven. Een teveel aan lichaamsvet is uiteraard ongunstig omdat de extra kilo’s geen functionele massa vormen en wel mee getorst moeten worden. Daarom pleit ik ervoor om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Crashdiëten een goed idee?

Het spreekt voor zich dat ik absoluut niet de geknipte persoon ben om dieettips te geven, omdat ik nooit last heb gehad van overgewicht. Maar ik kan je wel heel wat informatie en tips aanreiken om die extra kilootjes snel kwijt te geraken.

Diëten blijft voor velen onder ons een noodzakelijk kwaad. Iedereen kent wel iemand die op dieet is. En we laten ons vaak verleiden door de meest waanzinnige, maar tegelijk ook onbetrouwbare crashdiëten. Of het nu gaat om proteïnediëten, hormonale inspuitingen, brooddoosdiëten, paleodieet, bijbeldieet, of no diet-dieet… je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat. Wie gewicht wil verliezen, doet dat niet altijd op een gezonde en verantwoorde manier. Heel vaak is het resultaat dan ook tijdelijk, of bij gebrek aan discipline zelfs nihil.

7 x gezond gewichtsverlies

Voedingsspecialisten kunnen je een gepersonaliseerd dieet voorschrijven en kunnen exact berekenen hoeveel calorieën je maximum kunt opnemen voor gewichtsverlies (tegenwoordig bestaat er ook al een app voor). Maar met enkele basisprincipes geraak je al een pak verder.

  1. Wees bewust van je eetpatroon.
  2. Eet een gezond en gevarieerd voedingspatroon, niet alleen tijdens het diëten maar al-tijd.
  3. Probeer je calorie-inname te beperken, kleinere porties en meer verspreid over de dag (als je 3.000 kcal nodig hebt om het huidige lichaamsgewicht in stand te houden, probeer daar dan onder te gaan voor verlies van lichaamsgewicht).
  4. Vermijd emotie-aankopen en ga nooit met een lege maag naar de winkel.
  5. De combinatie van gezonde voeding en beweging is natuurlijk een must. Een gezond en gevarieerd eetpatroon is heel belangrijk. Maar om echt gewicht te verliezen, moet je toch rekenen op drie maal per week één uur bewegen. Dankzij de verhoging van je metabolisme verbrand je automatisch meer calorieën, ook als je rust en zelfs als je slaapt.
  6. Als je 1 kilogram lichaamsvet wilt verbranden, dan zijn dat 7.500 kcal. Afvallen vraagt dus tijd, werk en discipline. Volhouden is de boodschap.
  7. Wat ook goed is om af te vallen, is krachttraining. Door krachttraining neemt je spiermassa toe. Spieren vragen veel energie, dus calorieën. Het loont om spiermassa op te bouwen. Nog een voordeel is dat je je metabolisme stimuleert. En aangezien je spijsvertering ook energie vraagt, verbrand je automatisch meer calorieën.

 

You know what to do dus: gezond eten én bewegen. Wist je trouwens dat échte superfoods ook gewoon in je tuin te vinden zijn? Deze voedingsmiddelen kweek je zelf en bevatten stofjes die goed zijn voor je gezondheid.

 

De beste work-outs om gewicht te verliezen

Partner Content

Gesponsorde content