Moeilijk inslapen tijdens de hittegolf? Dit zijn de tips van slaapexperte Annelies Smolders

Moeilijk slapen tijdens de hittegolf? Je bent niet alleen. Wij vroegen aan slaapexperte Annelies Smolders haar belangrijkste tips.

 

Lees ook: minder slaap tijdens de hittegolf, is dat ongezond? 

Slecht slapen tijdens de hittegolf

Je bent gespecialiseerd in slaapproblemen. Heel wat mensen slapen slecht tijdens de hittegolf. Heeft dat gevolgen? 

“Het is logisch dat we minder goed slapen als het te warm is. Temperatuur is een belangrijke factor van je nacht, en als je lichaam te warm blijft, geraak je daarom moeilijker in slaap. Een nachtje slecht slapen, is geen drama. Het wordt pas een probleem als je langer slecht slaapt, onbewust heb je je brein geleerd om bijvoorbeeld op bepaalde momenten wakker te liggen. En op termijn heeft dat heel wat nare gevolgen: je bent minder productief en alert, moet sneller huilen en wordt sneller boos, overeet je vaker waardoor je gemakkelijker overgewicht krijgt en je hormonen raken in de war. En je immuunsysteem is veel zwakker waardoor je sneller ziek wordt en ook langer ziek blijft.”

We lazen op het internet heel wat tips: van een glas melk drinken tot een kiwi eten. Helpen ze echt? 

“Deze voedingsmiddelen bevatten tryptofaan, een stofje dat je helpt slaperig maken. Je zou echter al 32 glazen melk moeten drinken om een effect te hebben, en dan zou je de hele nacht moeten opstaan om te plassen, dus dat doe je liever niet (lacht).”

Zijn er andere voedingstips om beter te slapen ’s nachts? 

“Er zijn wel enkele voedingsmiddelen die je lichaam van serotonine voorzien. Serotonine wordt ook wel een feelgood hormoon genoemd, het zorgt dat je lichaam de stresshormonen afbreekt en heeft een positieve invloed op je humeur. ’s Avonds wordt het omgezet in melatonine, het slaaphormoon. En zorgt dus dat je gemakkelijker inslaapt. Je vindt serotonine onder andere in kiwi’s, pruimen, tomaten, ananas, bananen of pompoenpitten. Toch raad ik vooral aan om ’s avonds geen zware maaltijden te eten. Je lichaam heeft veel energie nodig om die te verteren. Verder drink je best geen koffie na 14.00 uur en vermijd je alcohol. Daarnaast eet je ’s avonds liever geen donkere chocolade, en ook groene thee of iced tea houden je vaak wakker.”

En een koude douche voor het slapen gaan? 

“Maak er een lauwe douche van. Een koude douche geeft je lichaam een schrikreactie. Dat maakt dat je lichaam net warmte vasthoudt. Kies dus voor een lauwe douche en ga daarna rustig slapen.”

En zijn er tips voor op de kamer zelf? 

“Ik promoot altijd een oogmasker en gepersonaliseerde oordoppen. Je kunt je volledig afsluiten en zo geef je aan je brein het signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Daarnaast laat je handen en voeten best onder het laken uithangen. Dit zijn de uiterste punten van je lichaam en ze reguleren je lichaamstemperatuur. En verlucht uiteraard goed je kamer op momenten dat de buitenlucht niet warmer is dan de binnenlucht: ’s morgens en ’s avonds bijvoorbeeld.”

Wat als je wakker ligt? Rustig blijven liggen of toch maar opstaan? 

“Het is nuttig om even op te staan en je slaapritueel terug te hervatten, bijvoorbeeld wat tv kijken of gefocust een boek lezen. Als je merkt dat je terug slaperig wordt, kun je terug in bed gaan liggen en verder slapen.”

Is een slaappilletje een goed idee op warme dagen als deze? 

“Ik raad zelden of nooit slaapmedicatie aan. Je kunt ook bij pakweg de Kruidvat ‘Melatonine’ kopen, maar ik raad dat af. Als je het verkeerd gebruikt, kun je je slaapcyclus om zeep helpen. Het is gewoon een kwestie van even doorbijten.”

Meer tips om de hittegolf te overleven:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content