Nee durven zeggen: zo lukt het eindelijk wel

Goedele Leyssen

Ben jij ook altijd zo druk dat je geen moment tijd hebt voor jezelf? Vind je te weinig tijd voor sport of gezond koken, maar besef je eigenlijk wel hoe ongezond dat is voor zowel je lichaam als je geest? En wil je daar iets aan veranderen? Dan ben je helemaal klaar voor wat meer selfcare. Gezondheidsexperte Goedele Leyssen deelt haar gouden tips om de gelukkigste en meest energieke versie van jezelf te worden. In dit artikel ontdek je hoe je  eindelijk nee durft  zeggen, zodat je ja kunt zeggen tegen de dingen die je echt wilt!

NEE ZEGGEN IS DE ULTIEME VORM VAN SELF-CARE

“Ik heb geen tijd”,  is een van de meest voorkomende excuses om niet op regelmatige basis voor onszelf te zorgen. Er is een  manier om meer ruimte en rust te creëren in je leven en dat is door wat vaker “nee” te zeggen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan…

Een goede vriendin – ook een coach – vroeg me onlangs of ik zin had om wekelijkse businessmeetings met haar in te plannen. Mijn weken zaten helemaal vol met voorbereidingen voor de online trainingen die ik organiseer, social media planning, administratie en daar bovenop waren we ook een verhuis aan het regelen. En toch hoorde ik mezelf “Ja, leuk!” zeggen. Toen ik een half uur later in mijn kookpotten stond te roeren, voelde ik me plots erg onrustig worden. Waarom had ik “ja” gezegd terwijl ik het zo druk had, in plaats van gewoon te zeggen dat ik haar aanbod op dit moment niet kon accepteren, (misschien later)?

Nee zeggen is niet makkelijk. We maken het allemaal mee: je beloofde aan je kinderen om een namiddag iets te gaan doen, en plots heeft iemand je nodig, dus gaan de plannen niet door. Of je agenda zit helemaal vol, maar toch neem je die nieuwe klant aan omdat je het moeilijk vindt om iemand te weigeren.

Waarom hebben we het zo moeilijk om nee te zeggen?

Diep vanbinnen zitten we allemaal met twijfels over onszelf. Ook de meest zelfverzekerde persoon heeft daar last van (al zal je het er niet zo snel aan merken). We vragen ons af of we wel de moeite waard zijn, of we geaccepteerd worden door de mensen die belangrijk voor ons zijn? En als iemand dan iets aan ons vraagt, voelen we ons gewaardeerd, bevestigd in het feit dat we nodig en nuttig zijn, en vinden we het gewoon heel moeilijk om te weigeren.

Op zich is het absoluut geen probleem om de mensen rondom ons een plezier te doen.
We zijn er om elkaar te helpen. Het wordt echter een probleem als je dingen gaat doen die je eigenlijk niet wilt doen, puur omdat je andere mensen een plezier wilt doen.

Waarom stop je best met steeds ja te zeggen?

Altijd maar “ja”zeggen is nefast voor je persoonlijke relaties.

  • Zeg je altijd heel enthousiast ‘Ja’ als iemand je iets vraagt, maar kom je daarna met allerlei excuses om eronder uit te muizen, dan geef je mensen het gevoel dat ze niet op je kunnen rekenen.
  • Als je ‘Ja’zegt, en je houdt je wel aan je woord, maar het is dik tegen je zin, dan voelen mensen dat ook.
  • En last but not least, dingen tegen je zin doen, vreet nodeloos energie. Het is het omgekeerde van self-care.

Waarom het zo moeilijk is om te veranderen

Als je een ja-zegger bent, is het echter niet zo makkelijk om plots een nee-zegger te worden omwille van de eenvoudige reden dat je mensen met je vroegere gedrag geconditioneerd hebt om bepaalde dingen van je te verwachten en je ze nu dus moet ‘teleurstellen’.

Als je man het gewoon is dat jij elke dag kookt, en je besluit om ook eens “nee” te zeggen, dan kan dat hard aankomen. Als je kinderen gewoon zijn dat jij hen overal naartoe brengt en je zegt dat ze de bus moeten nemen, dan zal dat ongetwijfeld protest uitlokken. Ook vriendinnen die het gewoon zijn dat jij altijd belt of collega’s die ervan uitgaan dat jij notities neemt tijdens de vergadering zullen vreemd opkijken als jij op een dag besluit dat je dat niet meer (zo vaak) gaat doen. Mensen houden niet van verandering… en al helemaal niet als ze er niet zelf om gevraagd hebben. Je kunt dus weerstand verwachten, en pogingen om je schuldgevoelens aan te praten en je terug in je voregere rol te duwen. Dat maakt het er niet makkelijker op om je been stijf te houden.

Vanaf het moment dat je resoluter ‘nee’ gaat zeggen tegen dingen die niet bij je passen, dan zal je merken dat bepaalde mensen uit je leven zullen verdwijnen. Ze vonden je leuk toen je op alles ‘ja’ zei, en nu je dat niet meer doet ben je eigenlijk niet meer zo nuttig.

Dat kan er pijnlijk en moeilijk zijn om te aanvaarden, maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken:

  • Wil je zo’n mensen graag in je leven?
  • Is het wel gezond om je zelfwaardegevoel te laten afhangen van wat andere mensen zeggen en doen?

De oplossing

Ben je iemand die conflictsituaties het liefst uit de weg gaat -ook als het in je eigen nadeel is- en heb je het enorm moeilijk met het teleurstellen van mensen? Dat is echt iets om aan te werken want wat is het alternatief? Dat je je je hele leven gaat dubbelvouwen om andere mensen een goed gevoel te geven? Je maakt het jezelf op die manier echt erg moeilijk om gelukkig en authentiek jezelf te zijn en ook: welk voorbeeld geef je aan je kinderen?

Onlangs vroeg een jonge start-up me om partner te worden in hun bedrijf. Die nieuwe rol betekende nieuwe verantwoordelijkheden en taken waardoor ik veel minder mijn eigen ding zou kunnen doen. De zaakvoerder is een heel sympathieke man die ik echt niet graag wilde teleurstellen maar uiteindelijk, na lang aarzelen heb ik hem toch gezegd dat ik het niet zag zitten. Dat was echt heel moeilijk, maar de opluchting die ik achteraf voelde vertelde me dat ik de juiste keuze had gemaakt.

Nee zeggen, hoe doe je dat concreet?

Stap 1

Zeg nooit meteen “ja” wanneer iemand je iets vraagt. Zeg in plaats daarvan: “Laat me het even nakijken” of “ Ik moet er nog eens over slapen”.  Op die manier zeg je dus niet “nee”, wat makkelijker is, maar je laat wel de mogelijkheid open om achteraf nog “nee” te kunnen zeggen.

Stap 2

Check je buikgevoel nu je ruimte hebt gecreëerd om over de vraag na te denken. Hoe voel je je hier nu echt over? Op een schaal van 1-10, hoe graag wil je dit eigenlijk doen? Hoeveel plezier zal doen wat je gevaagd wordt je brengen? En ook: “Is dit op dit moment een prioriteit voor mij?”

Er is nog een andere vraag die je jezelf kunt stellen: “Als de persoon die me vroeg om dit of dat te doen absoluut niet boos of gekwetst zou zijn als ik “nee” zou zeggen, zou ik dan nog steeds “ja” zeggen?” Met andere woorden: “Ben ik bang om iemand teleur te stellen of wil ik dit echt doen?”

Stap 3

Je bent niet verantwoordelijk voor het managen van de emoties van anderen. Desalniettemin is het belangrijk om  “nee” te zeggen op een vriendelijke, respectvolle manier.

  • Geef aan dat je het jammer vindt dat je het niet kunt doen en wens de persoon die je de vraag stelde heel veel succes toe.
  • Als je een suggestie hebt, dan kun je die geven, maar probeer niet de problemen van andere mensen op te lossen als je zelf je handen vol hebt met veel zaken.
  • Je hoeft jezelf niet te rechtvaardigen.
  • Duidelijkheid is belangrijk. Laat geen opening om het misschien toch te doen als je besliste om het niet te doen.

Stap 4

Check hoe je je voelt. Als je je licht en opgelucht voelt nadat je ‘nee’ zei, dan weet je dat je de juiste beslissing nam.  ‘Nee’ zeggen tegen de juiste dingen kan echt deugd doen.

Om van self-care een prioriteit te kunnen maken en zo innerlijke rust te vinden op chaotische momenten is het belangrijk om ruimte te creëren in je leven. En een heel goede manier om dat te doen is door wat vaker “nee” te zeggen.

Succes ermee!

Meer lezen

Partner Content

Gesponsorde content