Nooit meer moe dankzij orthomoleculaire geneeskunde

Stress, geen fut, slecht slapen... Wie heeft er geen last van? En altijd is er die ongerustheid: zou er toch niks méér aan de hand zijn? Een goede diagnose is cruciaal, en opvallend: steeds meer mensen worden geholpen door orthomoleculaire geneeskunde. Lees hier ook het verhaal van Leen: ‘Ik schrapte alcohol, zuivel, veel vissoorten, gluten en gist en heb weer de energie van 9 jaar geleden’.

 

In deze tijd, waarin we steeds langer werken en almaar meer verantwoordelijkheid dragen, is het geen wonder dat vermoeidheid een veelgehoorde klacht is. Vrouwen hebben er trouwens veel meer last van dan mannen. Het gaat dan niet over een beetje moe zijn, maar over je compleet leeg voelen. Over uitgeput en lusteloos zijn. Dagelijkse taken als opruimen of koken vergen steeds meer moeite. Je vertoont uitstelgedrag en krijgt op den duur niets meer gedaan. Vermoeidheid kan fysiek én mentaal zijn. Wie lichamelijk oververmoeid raakt, voelt haar krachten wegebben en krijgt overal spierpijn. Wie mentaal moe is, kan zich niet meer concentreren en is vaak slaperig.

De vicieuze cirkel

Vermoeidheid is geen ziekte op zichzelf, al te vaak is het een symptoom van iets anders. Er zijn uiteraard ‘normale’ oorzaken van vermoeidheid, zoals zware fysieke arbeid, een zwangerschap, een nieuwe baby of een examenperiode. Meestal recupereer je vrij snel na zo’n intense, veeleisende periode. Maar als de vermoeidheid lang daarna nog aanhoudt, is er misschien toch iets meer aan de hand en is het aangewezen jezelf te laten onderzoeken. Bij een bezoek aan de dokter wordt er altijd eerst gekeken naar mogelijke fysieke oorzaken van vermoeidheid. Er zijn enorm veel aandoeningen die je ongemerkt uitputten. Misschien heb je diabetes, apneu of schildklierproblemen? Eenmaal de juiste diagnose is gesteld, kun je aan de slag met aangepaste medicatie en een behandelplan.

Als een biologische oorzaak werd uitgesloten, wordt je levensstijl onder de loep genomen. Te veel alcohol, ongezonde stress, te laat gaan slapen, een te hoog gewicht… Het zijn allemaal potentiële slaapverstoorders. Maar ook al ken je de oorzaak, dan nog is het niet altijd makkelijk om er iets aan te doen. Soms lukt het gewoon niet om in je eentje weer rust te vinden. De slapeloze nachten stapelen zich op en je belandt in een vicieuze cirkel.

Zombie komt tot leven

Leen is notaris en een energieke verschijning, maar dat was enkele jaren geleden helemaal anders. Na de geboorte van haar tweede kind kwam ze terecht in een spiraal van stress, onrust en slapeloosheid. De combinatie van zelfstandige worden, het verbouwen van een huis en een kind met de ene oorontsteking na de andere, was fataal. “Ik was een wrak, een zombie. Ik begrijp niet hoe ik die periode ben doorgekomen, achteraf had ik zelfs het gevoel dat een deel van mijn hersenen was afgestorven. Het heeft heel lang geduurd voordat ik weer uitgerust was en de nasleep van die periode laat zich zelfs nu nog voelen. Ik ben erdoor gekomen omdat ik mezelf weer op de eerste plaats zette. Net zoals bij de instructies in het vliegtuig, waar je eerst zelf een zuurstofmasker moet opzetten en pas daarna dat van je kinderen.

Ik maakte met mezelf de afspraak dat ik niet meer werk als ik te moe ben. Als zelfstandige moet ik noodgedwongen ook in het weekend werken, maar dan plan ik wel om de vermoeidheid heen. Mijn minimale aantal uren slaap zijn heilig: 7,5 uur. Als ik op voorhand voel dat ik niet genoeg zal kunnen slapen, annuleer ik zelfs afspraken. Zijn we uitgenodigd op een feestje of receptie? Dan ga ik eerder naar huis als ik de dag erna niet kan uitslapen.

Daarnaast ben ik opnieuw beginnen te bewegen. Ik heb altijd veel gesport, maar mijn drukke leven liet het niet meer toe om die uren vrij te maken. Daarom begon ik klein, met wandelen. Vandaag zit ik aan vier keer intensief sporten per week, ik ben zelfs lid van een boksclub. Mijn man steunt me daarin en vindt het niet eens erg als ik bijvoorbeeld op vrijdagavond ga sporten. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je krijgt.

De laatste pijler die ik grondig heb aangepast, is mijn voeding. Ik was al heel lang bezig met gezonde voeding, maar op den duur zag ik door de bomen het bos niet meer. Gelukkig vond ik een orthomoleculaire gezondheidscoach die mij daarin kon begeleiden. Ik had blijkbaar nood aan hoge dosissen vitamine D, vitamine B en magnesium. Uit bloedtesten bleek verder dat ik lijd aan het lekkedarmsyndroom, waarbij het darmslijmvlies wordt aangetast en bacteriën in je bloedbaan kunnen terechtkomen. Daarom schrapte ik alle zuivel van dierlijke aard, eieren, veel vissoorten, gluten en gist. Ik stopte ook met alcohol drinken. Al die aanpassingen  hebben geloond: ik kan nu zeggen dat ik op hetzelfde energiepeil zit als negen jaar geleden, voordat ik kinderen kreeg.”

Enter de voedingssupplementen

Het inzicht dat je vermoeidheid te lijf kunt gaan met aangepaste voeding en supplementen, vindt steeds vaker navolging. Vooral bij de orthomoleculaire geneeskunde, die als doel heeft om ziektes te voorkomen en ze te behandelen met stoffen die van nature al aanwezig zijn in ons lichaam. Voeding kan je ziek maken, maar het omgekeerde geldt ook: voeding kan genezen. Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, benadrukte meermaals het belang van voeding tijdens het genezingsproces.

Eerst de darmen, dan de rest

In ons land zijn er verschillende therapeuten die werken volgens de principes van de orthomoleculaire geneeskunde. Eén daarvan is Miek Maes, die inmiddels zo veel mensen heeft geholpen dat verschillende van haar cliënten zelf de opleiding zijn beginnen te volgen. “Ik beschouw het lichaam als één geheel. Vage huidklachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een slecht werkende darm. Het is een link die door de klassieke geneeskunde niet vaak gelegd wordt, omdat ze nog in vakjes’ denken en behandelen. Dat is heel zinvol in acute gevallen, maar bij chronische aandoeningen schiet die behandelwijze vaak tekort.

Glaasje appelazijn voor het eten

De vraag welke supplementen het best werken, zal elke behandelaar anders beantwoorden. Miek Maes: “Er zijn jaarlijks nieuwe ontwikkelingen en er wordt zo veel onderzoek gedaan, dat alles steeds een beetje verschuift. Mijn ervaring is dat je eerst het spijsverteringsstelsel moet aanpakken voordat je kunt starten met vitamines, omdat die anders toch niet optimaal worden opgenomen. In mijn praktijk krijgen cliënten eerst supplementen voor de maag of de darm. Daarbij adviseer ik om vers citroensap of appelazijn te drinken voor de maaltijd, dat verbetert het maagzuur. Daarnaast gaat L glutaminepoeder de slijmvliezen in zowel de maag als de darmen herstellen. Helemaal onmisbaar zijn probiotica, ze brengen je darmflora opnieuw in evenwicht. Het is echt de basis geworden van al mijn behandelplannen.

Dé 9 supplementen die een goede aanvulling kunnen zijn

Supplementen worden gebruikt om alle vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren en spoorelementen in het lichaam weer in balans te brengen.

1. Probiotica
Deze levende micro-organismen ondersteunen het immuunsysteem en beschermen de darmwand. Ze helpen je om ziekteverwekkende bacteriën terug te dringen en hebben daardoor een groot effect op onze algemene gezondheid.

2. L-Glutamine
Dit aminozuur speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling en herstelt slijmvliezen in o.a. de maag en de darmen. Bij een tekort kan dat leiden tot een verzwakking van je immuunsysteem.

3. Omega 3
Ons lichaam maakt zelf geen omega 3 aan, dus kunnen we het enkel uit voeding (vette vis) of supplementen halen. Deze vetzuren hebben een remmend effect op celveroudering.

4. Magnesium
In het westerse voedingspatroon eten we te veel zout, waardoor de bloeddruk stijgt. Magnesium zorgt ervoor dat hij daalt, waardoor de kans op hartfalen en coronaire ziektes vermindert. Het wordt ook weleens het anti-stressmineraal genoemd, omdat het geestelijke vermoeidheid tegengaat

5. Vitamine B

De vitamine B-groep (in het bijzonder foliumzuur, B6 en B12) zorgt voor de opname van ijzer in het lichaam en helpt bij de vorming van rode bloedcellen. Daarnaast staan deze vitamines garant voor een goede werking van de lever.

6. Vitamine C
Vitamine C helpt bij de afbraak van stoffen die het lichaam niet meer nodig heeft. Het is een van de belangrijkste vitamines die je immuunsysteem een boost geven.

7. Vitamine D
Dit is de ‘zon’-vitamine. Het lichaam maakt het enkel aan bij contact met direct zonlicht. Als je te weinig vitamine D aanmaakt, krijg je een tekort aan calcium.

8. Zink
Wie te weinig zink binnenkrijgt, kan last krijgen van o.a. vermoeidheid, haarverlies, huidproblemen, chronische diarree en zelfs libidoverlies.

9. Kurkuma
Deze specerij is een echte ontstekingsremmer die soms zelfs vergeleken wordt met ibuprofen. Daarnaast werkt het goed bij spijsverteringsproblemen en artritis.

Met deze tips zal je een gezonder leven leiden:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content